Tuesday, December 23, 2014

From HH

[10/31, 7:53 AM] ‪+60 17-907 7988‬: Sy nak share skit.. DR Azizan Osman pernah cakap.. "Kalau kita nak sesuatu.. Kita perlu ada dulu".  Contoh.. Kalau kita nak duit sejuta.. Kita perlu ada dulu duit dlm Tabung utk sejuta itu.

Kalau kita nak syurga.. Kita perlu rasa dulu ada dalam syurga.

Controversial skit Kalau Saya explain..  Tp jgn Salah faham yer.. Mcm ni.. Kalau kita nak syurga.. Perlu utk kita rasa hidup ni pun mcm syurga (didunia lagi)  So.. Bagaimana nak rasa bahagia? Itu yg penting positive thinking and reward yourself.. Masa reward, masa jadi permaisuri... Time tu lah time Cuba rasa.. Thanx Allah.. Syukur sgt2 dgn dunia ni.. Feel it..  Walaupun hanya 10 minit shj.  That's why dlm topic "menjadi permaisuri"  Saya highlight sgt2 Cuba reward diri setiap hari.. Setiap minggu.. Setiap bulan... We want to feel it 💖💖
[10/31, 7:56 AM] ‪+60 17-907 7988‬: Kita dapat syurga ke tak.. Bukan kerja kita... Yg penting usaha berterusan.. Muhasabah diri.. Whatever we do.. It is never enough... Dosa kita pun mcm2 
[10/31, 8:05 AM] ‪+60 17-907 7988‬: (those yg pergi imkk.. Time DAO bagi duit sejuta sorang tu)  time tu la Saya faham point ni... Dan Saya relate kan dgn reward yourself everyday.. Then Saya faham coz reward myself mmg Saya regularly buat
[10/31, 9:07 AM] ‪+60 17-907 7988‬: Yer yulia...Saya selalu reward myself yg free je ..  Sebab reward anak baca quran dah berbayar 
[10/31, 9:28 AM] IPN Aisyah: Syarziela, pasal makanan sunnah n science tu, refer buku ni Rasulullah He is my doktor tulisan Jerry D Gray
[10/31, 9:28 AM] IPN Aisyah: Dan jugak like n follow fb ni- Ainini Zainal
[10/31, 9:29 AM] IPN Aisyah: Die mmg kaji n implemen byk makanan sunnah n buat homemade food n natural remedies kalo anak sakit utk kongsi kt org rmi
[10/31, 9:29 AM] IPN Aisyah: Bukak je fb Ainini Zainal n tgk photo n album die
[10/31, 9:38 AM] IPN Kak Tshie: Subhanallah..saya nak nanges bahagia juga la
[10/31, 9:41 AM] IPN Kak Tshie: Mmg nangis pagi ni . Nangis terharu.huhu.

.Semua org nak bahagia..  bahagia tu subjektif. Kita yg rasa. Beri peluang diri rasa bahagia kita mampu insyaAllah. Jika kita minta pd Allah. Cara diri kita reward ourselves can be different but selalunya pompuan akan dpt feel sama apa kawan rasa..

Sgt bahagia ada sahabat2 wangi di sini.  Saling mengingati dan berinspirasi.. 💖

Jom dhuha
[10/31, 9:41 AM] IPN Kak Sofi: Betul tu.. kita rupanya kena reward diri.. kalau x rasa x dihargai..
[10/31, 9:43 AM] IPN Kak Tshie: Ye kak sofi.. sy sdg belajar..

Tak salah sbnrnya. Kita selalu rasa 'berdosa' or bersalah bila reward diri..padahal ibu2 ni lah yg sgt layak dpt reward. .in can be anything .
[10/31, 9:46 AM] IPN Yulia: Ye kan kadang kita tak sedar diri sndiri perlu diberi reward.

[10/31, 9:52 AM] IPN Kak Tshie: Last month sy pegi juga potong n treatment rambut sbb sy rasa I have to.

N saya beli skirt yg kawan maz jual. Kurah dan cantik.

Dan saya ada beli tudung satu..hehe. nak matching ngan baju.. sbb kedai tudung tu depan tempat kerja je teringin nak masuk.

Skrg ni bab reward sy nak 'claim' kat suami sbb gaji saya berapa lah sgt . Nekad nak baya sendiri gantirugi ngan UM.  Struggle for that  it's ok. That's my choice. Rasa puas bila dpt capai.

Dan kesukaran tu x halang sy reward diri sendiri. Sekadar yg mampu..kalau x mmg kita tak rasa kita syg diri.

Terigt tips ustazah Norhafizah Musa juga dlm video you tube "Muslimat.dirimu mg cantik".. yg hujung nya ada tips kecantikan yg viral tu kan..

Sy lebih suka point2 dan kisah awal2 dlm video tu..

Salah satunya. Lps solat subuh muslimat..cuba kita peluk diri sendiri. Selalu kita dok harap org peluk kita..suami tak peluk pun hari ni..dlm hati. Cuba kita peluk sendiri diri kita hari ini..erat2...

Dah lama kita tak peluk diri sendiri. .sambil peluk katakan pada diri..bisikkan pada diri.

Aku syg diriku ni.. aku syg tubuh yg Allah anugerahkan utkku ini.. aku tak sanggup tubuhku ini buat dosa kerana aku syg diri ini.

Allah..mmg akn nangis..bila buat..sbb akan rasa..bila kali terakhir kita bgtau yg kita hargai diri yg Allah kurniakan ni

Ulasan Pembaca