Sunday, November 30, 2014

Ajarkan AlQuran Sejak Kecil

[10/31, 1:28 PM] ‪+60 13-916 4153‬: salam perkenalan mai, saya boleh consider ahli baru jugak. umur kita sama, saya surirumah juga. cepat ta anak mai dah gabis furqan 1. nak tanya macam mana cara kenalkan huruf hijaiyah pada anak....anak saya 8 bulan, sekarang saya layangkan flasg card a ba ta wa na ma da. bila pula nak bagi set huruf lain? tunggu dia pandai sebut semua ke?
[10/31, 2:01 PM] IPN Kak Siti Aminah: azimah..bagus dah start awal tunjuk baby flash card..
[10/31, 2:02 PM] IPN Kak Siti Aminah: kalau ikut pendapat sy tunggu baby boleh sebut dulu semua tanda fathah atau baris atas..then only proceed to batis bawah n depan..
[10/31, 2:03 PM] IPN Kak Siti Aminah: kalau nampak dia mcm dah recognize sume huruf dah boleh la proceed mase tu..ni ikut experience..mungkin kawan2 kat sini ade pendapat lain2 boleh shate jgk
[10/31, 2:03 PM] IPN Kak Siti Aminah: *share
[10/31, 2:08 PM] ‪+60 13-916 4153‬: Maksudnya kena tunggu baby dapat bercakap dulu baru tukar huruf? Hijaiyah ada 20 huruf, sekarang kalau sy nak kenalkan boleh buat dalam berapa huruf satu set? Tak bagi semua baris atas serentak kan?
[10/31, 2:22 PM] IPN Kak Siti Aminah: tak semestinya baby bcakap utk kita tahu dia dah recognize huruf tu..boleh main game jgk utk uji kemampuan baby..susun beberapa huruf then suruh dia tunjukkan huruf yg mana2
[10/31, 2:24 PM] IPN Kak Siti Aminah: tak perlu anak ckap pun..sbb ade baby lambat bercakap n pelat..suruh dia tunjuk je..
[10/31, 2:38 PM] ‪+60 13-868 1655‬: Ye betul tu. Dulu saya pernah ada risau yg x masuk pun saya ajar kat hakimi. ( sbb ada skip2 jugak ajar) n dia x keluarkn pun dr mulut. Atas nasihat kawan2 kat sini, saya teruskn jugak sebut wlu dia mcm pandang tmpt lain ka apa. Sbb diorang ni bijak x fokus pun sbnrnya ilmu tu masuk. Eksen je mcm x berminat to sbnrnya tgh blja 
[10/31, 2:46 PM] ‪+60 13-916 4153‬: wahhhh terima kasih min, zana. genius kan, konon2 tak fokus tapi serap macam span. hehe
[10/31, 2:47 PM] ‪+60 13-916 4153‬: kawan2 selalunya bagi berapa huruf sekali tunjuk. ada dalam 10 tak?
[10/31, 2:52 PM] IPN Yulia: Sy mahu mncelah juga🙈

Jika ank bru lpn bulan 5 huruf sudah memadai.

Tak perlu ank pndai sebut.

Jika kita asyik ulang benda yang sama..sebenarnya sudah ada input yg anak simpan dalam minda.

Cuma anak2 syurga ni tak mahu tunjuk shj kepandaian mereka.
Belum masa lagi.

Tak perlu risau.

Kadang2 bila kita suruh tunjuk..dia blh kenal huruf2 tu.

Inshaa Allah 💖
[10/31, 2:52 PM] IPN Kak Tshie: Tunjuk 4-6 huruf je sekali tunjuk.. tampal huruf yg sama di mana tempat baby senang nampak. Fridge ke pintu bilik ke hall ke.

Sbb tu kena ada 3 set at least.  Satu set baby boleh main sampai lunyai. Biarkan

Lepas semggu or dua mggu tuka 4-6 huruf lain. Walaupun dia belum kenal.  Ulang je sampai habis semua baris atas..dan ulang baling pusingan tu sampai rasa baby kenal.

In between masa baby main buat2 je teka huruf. .tunjuk huruf ke mcm mak Iti buat..

Sebut mak iti je saya rasa comel
[10/31, 2:54 PM] IPN Kak Tshie: Sy buat ni 8 bulan. Xde apa2 respon😅

Tp dia simpan memory tu.

Sesi flash card ni dua kali sehari je. 2-5 min sekali sesi .

Sesi ni dah susun siap2 huruf nak ajar. Flash kat anak masa mata dia pandang kita. .dan letak tepi mulut. Sebut dgn bulat dan jelas

Jika perlu baring..baring je dgn anak..

Sy plg suka masa menyusu..mata dia tgk kita je
[10/31, 2:57 PM] IPN Kak Tshie: Bagi dia main flash card ni di mana saja.. saya buat sendiri atas kad kotak susu potong2 sbb syg yg beli hehe.

Anak buat main dgn periuk mcm masak2. Masuk dlm bakul baju la. Buat train.. ikut la..

Masa main tu kita tanya..
[10/31, 2:57 PM] IPN Yulia: Ye kan sy masih ada lagi flash card yg dibuat sndiri..guna kotak 
[10/31, 2:58 PM] IPN Kak Tshie: Kan.. memory tu. Utk adik pula..insyaAllah. . Bila x tau . huhu
[10/31, 4:01 PM] rodhiah @ musafirshop: Azi, sy pun pernh confius jg psl ni dulu. Kwn2 ada bg srnan sblum ni. Tp sy share jg lg spy dpt input drpd kwn2 bru kat sini. 

Sy start tunjukkn umar flash card sejak usianya 3 bln. Sy Buat 5 kad untuk sminggu. Bmggu brikutnya 5 lg smpi hbis. Lepas dah hbis tu sy ulang smua kad tu setiap hari. Ksemua kad sy tyg sekali 😅 nmpk mcm umar pent. Kdg2 x smpi 10 kad die dah merengek pent (kot, sy rase). Lme huge sy ulang Dan test kpd die. Mne da umar? Die akn cri dn pndang da di dinding.

Lepas tu je sy start bris bawah 😅 lepas start bris bawah tu. Sy test tp mcm confius. Sy tnye die pndg muka sy. ITU yg sy tnye kwn2 kat sini. Tp skrg sy flash kn 14 huruf je ulang2. Ikut suggestion kwn2 kat sini. Nanti BL umar Dah boleh sebut baru kenalkan 14 huruf yg ln.

APA pndgn k.min?
[10/31, 4:10 PM] IPN Aisyah: Azimah boleh tengok sini yer kaedah flashcard sy pada nuha

www.nuhalittleshop.com/kaedah-mengajar-flashcard-gaya-nuha-areefa/

Pendapat saya, kite amik je sume idea2 mak2 ni utk kite dapat idea.
Tapi tak perlu tiru sebijik2, kite buat "tiru vasi" maksudnya amik idea org n modify ikut kesesuaian keadaan kite sbg ibu, keadaan anak kite sendiri ( perangai die mcmne kite je yg paham) n jugak suasana umah kite.

So dr idea org kite inovasikan utk jadi kaedah utk anak kite tu. 😍
Lepas die dah kenal n sebut baris atas , baru masuk buku.

N jugak teknik flashcard yg sy bg link kt atas tu kaedah glem domen.

Bile sy boring ngan kaedah tu, sy amik sume huruf tu n flashcard serentak semua, satu saat utk satu huruf dari a smpi ya ( ni kaedah sishida)
N mcm yg sy katakan, sy buat sishida bile tgk nuha da boring ngan satu teknik. So amik je idea2 sume ni n simpan. Kuarkan n gune bila anak da boring nk sesuatu yg baru😄
[10/31, 4:11 PM] IPN Kak Tshie: Sekali tunjuk 5 je rodhi..sian baby penat. Hehe..

Masa main2 tu boleh la taburkan mana dah belaja. .main teka2..

Setahun ni biar baris atas je dulu. .mmg mak akan rasa boring😅

Tp biar je. . Enjoy the journey pelan2.  Dpt sebut or kenal hampir semua baris atas start nyanyi lagu a, I , u..ba , bi, bu..

Takpun yg arab version rancak sikit tu best.  Aui, babubi,....pastu flash baris bawah (senyum nampak gigi).depan muncung (mcm ikan)

Nanti anak dah pandai ckp tanya nanti lg byk persediaan kena buat😅
[10/31, 4:12 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Azimah, sy pun wat bnda yg same kt ank soleh ni..start betul2 serius mse zayyan 6/7 bln mcmtu..layangkn flash 5kad 2-5min..huruf2 yg same seminggu tu, mnggu dpnye tukar huruf lain..sy knlkn huruf2 mesra baby dulu mcm dlm lagu alfurqan tu..serius mmg kite rse syok sndri sbb dia x tgk, amik kad buang2 lagi..hehee..tp dorang ni mmg super genius, dorang serap sbnrnye..dlm setahun 1/2 bln mcmtu baru dia leh sebut sume huruf mesra baby baris ats yg 14 huruf tu..lps tu baru ajr huruf2 yg lain plk baris ats..alhamdulillah jumpe group syurga ni sentiasa memotivasikn utk mendidik c cilik ni mngenal dan cinta AlQuran..
[10/31, 4:13 PM] IPN Aisyah: Maksud sy tiru vasi tu , sebab, hanya kite tau keadaan anak kite hepi ke, letih ke, penat ke..so kite buat tiru mcm ibu lain buat but sesuaikan dengan keadaan anak. Kalau anak letih, jgn paksa, kalau anak tgh excited, tunjuk je sume mcm tulah mksud sy.
Tp, idea2 yg mcm semua ckpkan ni sgt penting utk kite plak dpt idea utk create idea kite sendiri kt anak
[10/31, 4:13 PM] IPN Aisyah: Mcm tula
[10/31, 4:15 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Lps2 tu bile dia dah leh ikut kite sebut mmg makin cpt proses kite nk bg dia knl huruf..syukur sgt jumpe group ni..kak maz yg baik hati la invite sy..
[10/31, 4:15 PM] ‪+60 13-868 1655‬: Betul tu aisyah.melalui pengalaman cetek saya saya rasa apa yg ibu2 sini buat jd guidance utk better ideas yg sesuai. Tak semestinya sama. Saya dulu takut sgt saya x boleh ikut sebijik tp kita ikut aja rentak anak kita. Penting utk dia rasa enjoy masa belajar, sbb tu kena tau dia jns kines ka audio ka visual. Hakimi agak sdkt kines( myb faktor boy) jd main kejar2 dgn huruf n lompat2 tu bg dia xtra smgt. Tp klu mama mls mama main flash2 aje - ni masa setahun dua bln mcm tu.
[10/31, 4:17 PM] IPN Aisyah: 👍👍suke ayat zana, ikut rentak anak. N yg penting anak enjoy..betul saya pun rasa mcm tu
[10/31, 4:17 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Sy pun ade applykn teknik dr aisyah tu. Sishida tu..dpt ilmu dr aisyah la tu..
Mmg dia akn tekun tgk kad tu bertukar..:-D
[10/31, 4:17 PM] IPN Aisyah: Lain anak lain ragam n perangainye kan..lain seleranya 😄
[10/31, 4:21 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Zana, samelah mcm zayyan kite kene main kjr2 n lompat2 dulu bg xtra semangat..hihiii
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Hihi tulah cabaran ni buatkan kite lg nk cari ilmu kan👍👍
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Dr situ kite byk belajar
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Nuha ni setiap hari lain prangai die
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: So setiap hari teknik sy tukar2
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Ikut rentak die
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Tulah sy pun kdg amaze jugak kn
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Ish betullah tak bole stik satu cara je
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Kene pelbagaikan
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Rasenya mmg setiap hari lain la nuha pun
[10/31, 4:24 PM] IPN Aisyah: Sebenarnya
[10/31, 4:24 PM] IPN Aisyah: Sebab tu kalo org tnya nuha blajar cmne sy susah nk jawab sebab takde cara tetap
[10/31, 4:24 PM] IPN Aisyah: Mmg ikut rentak die
[10/31, 4:28 PM] IPN Kak Tshie:  bagusnya semua. Semangat dan penuh ilmu.semua dah boleh jadi wakil jurucakap IPN dah ni..😅

Angan2 saya..anak2 dah besa nanti..kita boleh buat tour round Malaysia..bg seminar percuma.  Cewah  ..sbnrnya sambil jalan2 makan angin..hihi. insyaAllah.

Tak mustahil.  segala bermula dgn impian
[10/31, 4:29 PM] IPN Aisyah: Rasenya kalo sy senaraikan sume gaya sy time ajar nuha silap2 hihi smpi beratus ape..
Sebab mmg pelik2 sket. Selain kaedah biase ni.
Ni antara kaedah len la ajar flashcard dulu. Nuha nk nyusu kepala bawah kaki atas n nk sy ajar flashcard time die bf terbalik tu
[10/31, 4:29 PM] IPN Aisyah: Die mmg suke posing power2 time bf ni.
[10/31, 4:29 PM] IPN Aisyah: Ade yg sy berlakon ajar suami flashcard n nuha nk ikut
[10/31, 4:30 PM] IPN Aisyah: Ade yg sy jadi anak murid, nuha jadi cikgu
[10/31, 4:30 PM] IPN Aisyah: Ade yg bear panda nuha jadi anak murid n nuha ajar bear
[10/31, 4:30 PM] IPN Aisyah: Kadang2 die siap tonyoh lagi panda tu kt poster flash card nk ajar panda
[10/31, 4:31 PM] IPN Aisyah: Bile dah masuk buku baru beradab dah nuha
[10/31, 4:32 PM] IPN Aisyah: Die dh paham buku kene duduk, pakai tudung, n takde toys
[10/31, 4:32 PM] IPN Aisyah: N kene cium buku dll

[10/31, 4:42 PM] IPN Aisyah: Pastu sy bace blog aidil rajiah
[10/31, 4:42 PM] IPN Aisyah: Die refer pakar kanak2
[10/31, 4:42 PM] IPN Aisyah: Die ckp rupenya budak2 senang absorb kalo ajar time tgh aktif
[10/31, 4:43 PM] IPN Aisyah: Tgh diorg syok main tu lagi power diorg serap
[10/31, 4:43 PM] IPN Aisyah: So sebab tu penting nk bg die hepi n main2 tu
[10/31, 5:09 PM] IPN Yulia: Haa begitulah kalau ajar anak2.

Mmg sy setuju nak ajar anak perlu ikut rentak dia.

Hari2 lain stailnya.

Alhamdulillah.  Bila kita sndiri yg ajar mmg faham dan dpt tngok sndiri cara mrk.

Sunday, November 16, 2014

NLP dan Mencipta Rutin dgn Quran

[3:54pm, 24/09/2014] Farah IPN: Pada yg bertanya pagi tadi. Naz dan Syazwani ya.
NLP tu bagaimana badan manusia beroperasi.

Peak State tu, kite switch emosi kpd positive.

Ada 3 cara.
Audio.. Kite dgr lagu yg dpt tukar mood kite. Mcm sy lagu jiwang zaman 90an. Lagu Kumpulan Exist. Fewitt.. Kikiki..

Kedua. Visual.. Gambarkan tempat yg kite suke.Yg dpt switch emosi. Jenis saya tiada.. Sy Xdpt tukar emosi Jika begitu.kikiki 

Ketiga. Kinesthetic. Melalui pergerakan anggota badan.Mcm sy Senyum.Mmg cepat sy tukar emosi. Ahmad Pandai. Dia dpt detect peak state sy ni. Dia buat muke Comel dengan senyuman Mata sepet tu, buat sy tersenyum. Hihihi..

Ada org buat tangan Yes!!!  Boleh tukar emosi.. Ada tu melompat. Dpt release emosi negative tu..

Maka,kenali peak state anda  anda sorang je tau.. Nk buat Mcmane utk release stress..

Maz n Qamah.. Jom kongsi pasal ni.. 
[5:08pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Bila anak bad mood, perlu ke kite suruh mengaji juga? Huhu. 2 3 hr ni mmg byk keluar rmh dr pg sampai ptg. Jd ada terskip mengaji furqan. Psg audio je mcm biasa. Hr ni aisyah tak nak lgsg baca alfurqan. Dia pegi sorok buku furqan.

So td bila dia request gadget/screen, dia gi amik buku lain yg ada alif ba ta & baca. Pastu dia sendiri consider dia dah mengaji & tuntut gadget/screen.
[5:17pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau nak jadikan rutin harian memang tiap2 hari kena mengaji..
[5:19pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: mungkin bunyik dia agak keras utk budak..tp ni namanya disiplin..sama mcm solat..dalam apa keadaan pun kita panggil jgk anak solat..biar dia penat n nak duk atas kerusi pun..kita nak dia respect waktu solat tu..
[5:19pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: utk create habit buka quran everyday..pada sy tak boleh miss walau satu haripun
[5:19pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau aisyah anak naz bad mood..pada pandangan sy naz still  boleh suruh dia buka buku..tp naz yang baca kan dia je..at least dia dengar pun dah ok..
[5:20pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: memang susah awal2 tu..tapi lama2 anak akan rasa macam pelik kalau dia tak buat something yang dah jadi rutin harian dia
[5:20pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: wallahualam..
[5:24pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tu cara kita nak mendarah dagingkan quran dalam anak2..
[5:25pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sy rase kalau ikut amalan ulamak2 dulu memang lg strict kot..
[5:25pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sebab tu ulamak macam imam syafie suma boleh kuasai banyak cabang ilmu..sebab disiplin
[5:25pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dari kecik dah start
[5:27pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: pas dia dah start 3 tahun sy mula strict skit
[5:27pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dulu sy tak strict sgt..
[5:34pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tengok macam mana ayah al fateh training al fateh masa kecik..
[5:35pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: anak kecil sy rase at least dia ikut kita semayang je dah ckup..
[5:36pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dia faham bila tiba waktu solat
[5:36pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau dah 7 tahun mula kena strict bab solat
[5:38pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dah 7 tahun start boleh ajar amek wudhu suma..n yg perempuan tutup aurat btul2
[5:40pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Bila fikir2 balik.. Mmg kalau konsisten, anak lg mudah nak mengaji.. Sblm ni penah buat mcm min ckp tu.. Dia xnak ngaji, mak dia yg bc.. At least dia tgk & dgr, masuk dlm kepala. Kalau travel pn siap bckan dlm kete.

Tp yg jd tak konsisten ni sbb since last week byk travel pastu aisyah demam pula. Pastu mak dia ni pun jd lupa nak keluarkan buku furqan tu.

Salah diri sendiri yg tak konsisten ajar anak. pasni kena usaha konsisten semula supaya aisyah suka mengaji.
[5:42pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tak pe naz..
[5:42pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: setiap hari akan lebih baik dari hari sebelumnya..
[5:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: ni azam org mukmin yang berjaya..inshaAllah
[5:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah:  chaiyokk
[5:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sy kalau muiz malas sgt nak ngaji mase dia penat atau sakit..sy baca satu ayat dia sambung satu ayat..gilir2..muiz suka sgt..
[5:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dia rase kurang stress
[5:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kita ambil alih burden anak..
[7:44pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Stress
[7:55pm, 24/09/2014] Farah IPN: Sabar Naz.. Naz baca depan Aisyah yg sedang bermain pun Boleh..

Kalau Aisyah refuse.. Naz boleh buat game berbentuk Alfurqan. 
[7:56pm, 24/09/2014] Farah IPN: Jangan stress.. Cian baby.. Cuba Naz Senyum 
[8:22pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: naz pernah reward aisyah dgn sticker?
[8:31pm, 24/09/2014] Kak Maznah IPN: Naz fikir je yg pnglmn mncbr ni satu kemanisan dan Allah nk beri lebih pahala sbb kita usaha kena lbh skit kan
[8:32pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Tq maz.. Sejuk hati naz baca..
[8:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: semalam sy pun ade skit stress
[8:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: nak share dgn sahabat2 tersayang kat sini
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: semalam suruh muiz ulang al alaq..dia ada lupa skit
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: so tibe2 stress level sy naik..
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: masa tu belum dapat ilmu lg dari farah pasal peak state tu
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau tak dah apply dah
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: so sy suruh muiz ulang byk kali..
[8:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dia pun nangis sbb stress kot..
[8:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: pastu mlm2 sy gikir nape dia boleh tlupa..
[8:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: saya fikir tak de sebab lain kcuali Allah nak sy mintak pada Dia supaya tolong ingatkan muiz ayat2 yg dia lupa..Allah nak sy doa lebih pada dia
[8:48pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: bila kita nak anak hafal quran kita kena banyak doa supaya anak ingat ayat2 yg dihafal..
[8:49pm, 24/09/2014] K.tshie IPN: Saya pun selalu stress bila anak lupa surah lama
[8:49pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tadi sy suruh muiz ulang al alaq..syukur dia lancar..sy mintak muiz sujud tilawah n sujud syukur skali..sbb sy bgtau muiz yang Allah tolong dia ingat ayat2 yang dia pernah lupa
[8:51pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: betul..agak kecewa bila anak lupa ayat dalam surah..sbb kita penat usaha..
[8:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tp biasa sy pk balik..tak pe..sbb masa panjang lagi..anak dah start awal..sampai besar anak akan ulang..
[8:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: by the time anak besar inshaAllah dah lekat ayat2 tu
[8:53pm, 24/09/2014] K.tshie IPN: Suka penerangan siti kat Muiz. .kaitkan selalu dgn Allah kan..sy selalu mcm igt balik apa aktiviti dia..ada tgk cerita or muzik yg x ok ke.. sampai otak busy igt benda lain..huhu.

Sbb sy ni mmg la dah campur2 environment sbb ke sekolah kan..
[9:17pm, 24/09/2014] ‪+60 14-210 8534‬: Waktu magrib sesi mngaji dan baca hadis..wajib stp hari.
Inshaa Allah.
Td baca smula surah2 lama.
Alfalaq dan annas.
Nak semak smula bacaan pnjang pendek makraj Muhammad.
Persediaan nak solah nnt.
[9:20pm, 24/09/2014] ‪+60 14-210 8534‬: Kalau anak lupa ayat yg dibaca.kerap pasang surah tu.
Dan jika sudh pandai mmbaca..baca balik ayat atau surah tu.
Guna bahasa badan atau mimik muka utk mudah ingt ayat.
Biasa ayat alquaran  bnyak syat yg berulang.
Cara mimik muka sesuai utk mudah ingt. InshaaAllah
[9:21pm, 24/09/2014] ‪+60 14-210 8534‬: *ayat
[10:55pm, 24/09/2014] Kak Ety IPN (fatihah): Nak Tanya mcm mana nk jwp bila Ank Tanya mana Allah? X Npk pun .....
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: jawab Allah ada tempat special
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: bukan mcm manusia
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: Allah duduk dekat Arasy
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau masuk syurga boleh tengok wajah Allah
[11:15pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: anak sy pun slalu tanye sape lagi kuat? bukit ke Allah?
[11:15pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: saya tanye balik sape yg buat bukit tu?
[11:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tanya jugak angin tu nampak ke? tapi boleh rasa kan bila angin tiup..?
[11:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: teori basic ni..pasal angin
[11:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sama la dengan Allah..biar tak nampak tapi Dia ada..
[11:53pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tiup sikit kat muka anak bila dia tanye..hehehe..biar dia rase ada angin

Tuesday, November 11, 2014

Penyakit 'Ain

http://www.mamapeduli.info/2014/06/elak-upload-gambar-bayi-umur-kurang-40.html?m=1

Sunday, November 9, 2014

Jangan Sabotaj Diri

[6:57am, 16/09/2014] K.tshie IPN: InsyaAllah Rodhi..
Tiada siapa boleh halang impian kita melainkan pemikiran kita sendiri.
[7:16am, 16/09/2014] Farah IPN: Tshie..

Musuh utama adalah diri kite sendiri 
[7:21am, 16/09/2014] 'Aisyah: Ubah diri, jgn sabotaj diri, jgn pndang rendah pada diri
[7:22am, 16/09/2014] 'Aisyah: Percaya pada diri..bile kite mula sabotaj diri ckp yg "kite sibuk, kite tak boleh, kite ni lemah itu ini," minda kite bace n copy dlm memori, stem cell dan kite dan bunuh keyakinan n impian kejayaan kite sebelum org lain membunuhnya
[7:23am, 16/09/2014] 'Aisyah: Biar org yg takpe kt kite yg penting kite jangan mengata negatif pasal diri kite sendiri. Kdg2 kite tak sedar sbnrnye kite sendiri yg selalu sabotaj diri
[7:29am, 16/09/2014] 'Aisyah: Raikan diri, sayang diri. Mcm kalo terlepas n kelam kabut tu, pujuk diri n hati jgn bg down, sy penah kn ckp mcm "aisyah, takpe ko masih blajar..yg pntg ko berubah bla2 hehe"

Bile sy ok je ikut schedule baik smooth sume ckp, tahniah syah..ko berjaya..truskan. Kan dah ckp dah ko mmg boleh..pasni nk ko kuat ye"

Sy ckp ngan diri sendiri..blajar pujuk diri, ucap tahniah kt diri. Mmg pelik sket tp okla takat ni sy tak terlalu terbuai sgt ngan emosi negatif n cepat bangkit bile down. Yelah kn sape lg nk pandang tinggi bg keyakianan kalo bukan kite snediri pd kite. Kasihan badan kita, jgn pandang rendah pd kemampuan badan kite..cian hehe.

Jugak yakin dgn ciptaan Allah. Mcm Allah yg buat tgn kite ni, so yakin mesti kite sempat buat keje pakai tgn yg Allah bg ni, pasal tgn die cipta ni hebat. Manusia pun tak mampu cipta blk kn. doa mintak Allah bantu jgk
[7:31am, 16/09/2014] 'Aisyah: Kak farah, sy pun kadang terlepas jgk ckp negatif. Kite saling mengingatkan ok!! Dao penah pesan, sgt bahaya rupaya sabotaj diri means pndang rendah pd diri sendiri dgn ckp negatif kt diri. Die kate tu mmg virus awal yg bunuh impian kite
[7:32am, 16/09/2014] 'Aisyah: So kite kene blajar hargai diri, didik diri. Mcm kite didik anak kn mcm kak maz ajar nk built confident die dll. Mcm tu gak ngan diri kite. Kdg kite terlupa diri kite pun perlu kasih sayang dr tuannya ni baru die sohat nk bekerja utk kite..means tangan kite tu kalo puji slalu baru die tangkas sket utk kite
[7:34am, 16/09/2014] 'Aisyah: Belajar beri kasih sayang pada diri sendiri ( means selepas Allah n rasul) n bile diri kite cukup kasih syg barulah kite akan sebarkan kasih syg pada suami, anak dll.
[8:00am, 16/09/2014] K.tshie IPN: Kita boleh!!.

Belajar ilmu..and proof it.. jgn sabotaj diri

Nak share ni..masa sesi hot sit- perkongsian inspirasi (MMM dao hari tu) .ada 13 org yg berjaya diorg panggil

Igt ayam hijrah yg adah sebut tu?Ustazah Hajar owner nya. Org kedah. Dia cikgu Kafa je. Masa mula2 kelas dr azizan dia pernah bangun dan tanya.. saya ni cikgu kafa je..boleh ke nak jadi usahawan berjaya? Dr azizan jawab jawapan yg aisyah share tu la.. tiada siapa boleh halang impian kita melainkan diri kita sendiri

Masa tu dok pk..dia xde anak kecik kot. Nak jd cite lps sesi dia ckp atas pentas..dia mintak turun awal.. mayb kejar flight kot..sy teka je la.

Pastu sy keluar g toilet jap nampak dia kat luar hall..dgn anak kecik x sampai setahun. Comel sgt dan asyik ketawa je.. lps g toilet..sy sggah kat dia..ramai juga dtg tegur dia. Dia kata saya dpt dua anak sepjg ikuti kursus Dr azizan. Maknanya ada dua anak kecik!

Anak yg dua kecik ni mmg lagu ni..(bahasa kedah..mcm ni..)..renyih saja (sengih je)..happy.  kalau dok dukung tu..mmg dok sebut, jutawan ummi ni, dermawan ummi, anak soleh ummi,.. sebut hak baik2. .alahai. .sukanya sy dgr. Sy dokong anak dia.. siap menguap budak tu.. tp muka ceria dan sengih. Ye la dah kol 11 mlm lebih.. mmg anak kecil akan tgk muka ibu dia kan. . Ibu yg gembira akan reflect anak yg gembira..

Anak2 yg dah besaq sikit depa tak lagu ni..muka masam selalu. Hihi..

Bezanya bila minda kita positive kan diri. Tunjukkan di wajah. Persekitaran turut bawa aura positive kita.

Yg saya lagi kagum masa dia buat bisnes ayam hijrah dia ni...dia dah kaya pun. .dia buat bisnes mcm2. . Tp bisnes ayam ni atas dasar nak bantu masyarakat setempat..sbb dia tgk sendiri ..p survey proses sembelih ayam yg meragukan.. dia beli drp org tu 30k. Murah dia kata. Tp kira duit modal nak urus bisnes 200k awal2 lebur sbb org yg buat kerja tu x amanah..tp 200k tu bukan duit sy..ha..tu kena belajaq dgn dao lagu mana.. saya belajaq buat agreement semua..

Kalau ikut nak tinggal dah bisnes ayam ni. Dah la busuk..tp org berjaya . Dia habiskan apa2 yg dia mulakan! ..fikir utk ummah..dia buat jugak! Semlm dgr iklan ayam hijrah di IKIM. Siap org arab saudi, turki..cari nak beli ayam dia.. dasyat.. kuasa ilmu dan pemikiran positive!  Nothing impossible
[10:46am, 16/09/2014] 'Aisyah: Waktu sy pegi semianr dao yg malam 3 jam. Seminar free kt kepala batas tu. Hajar hijrah sharing gak..ni sy taip ape yg masih sy ingt die ckp
[10:52am, 16/09/2014] 'Aisyah: Bayangkan sorang perempuan yg pakai baju kurung, tudung labuh besar, dan loghat kedah pekat.

Hajar : assalamualaikum wrh wbh alhamdulillah.. (Die cite sket pasal diri.)

Tulah saya dulu mcm hgpa semua, dok mai seminar dr. Dok blakang dengaq dato ckp apa tak tau..pasai sy ni org kg ja..mana blajaq tinggi.. Tp sy dok tertanya gak mcm trigin gak. Tu yg sy pi imkk tu.. Pastu dr ajar la pasai alpha, programing minda pasai reset mindset tu..
[10:57am, 16/09/2014] 'Aisyah: Memang sy rasa mcm dilahirkan semula. Sy sampai jatuh cinta la kat dr..

Dr Azizan : aii mane boleh jatuh cinta kat saya..kat ayam bole la

Hajar : eh silap, maksud sy saya jatuh cinta la kt ilmu dr. Sy ikut ja apa dr ckp ape tu yg dr ajaq sy tu la.

Tula dr, jatuh cinta ngan ayam tu lama dh..

So die pun sharing ape yg dr ajar suh die buat mcm selain reset minda tu, sedekah, nk bantu org dll. Sekarang bisnes die dah 200ribu sale n bukak kilang. Dr seorang cikgu kafa biase.

Lepas die turun, dao ckp : awal2 die decide nk bela ayam n bisnes ayam, berapa ramai org perlekeh die, pompuan kan, tetibe nak jual ayam. Tp yg mcm die ckp tu biarkan je org yg ptg kite tak sabotaj diri kitesaya tak reti tulis cam kak tishie.tapi memori hajar atas stage tu melekat lg kat otak sy ni.

Mmg awesome!! Very low profile
[12:52pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: mmg dia the best speaker mlm tu syah.. sebab dia jujur.  Loghat kedah dan gaya selamba dia jadi kelaka.. Dia ending sharing dia dgn nyanyi nasyid lagi . sempoi betui ustazah ni..hihi

Honestly sy nangis dgr dia nyanyi lagu sunnah berjuang (nada murni).. di sambung oleh dato roslan.. gamat dewan mlm tu.. sy mmg nangis2 sambil tepuk tgn sbb mmg tahu nasyid tu..

Sampai ke hati maksud dia..bukan mudah nak berjaya..

Mmg sunnah org berjuang
Mengembara dan berkelana...( start lagu dia..)

Hajar bgtau juga mula2 dia segan nak mai dao pggil minta sharing..
Sbb nya mula2 dulu dia suka buruk sangka..apa buat program mahai2 ni.. depa nak amik duit org la ni .. first kursus dao dia p..ada la beberapa org bangun n sharing ckp tq kat dao la apa la..

Balik2 dia bgtau suami dia..depa ni kena bayaq apa ckp lagu tu..mcm x caya la kira  ..siap dok kira.sorg dpt rm50..ada berapa org..bulih sgt dia bayaq. ..haha.

Kami mmg byk ketawa dgr sharing ikhlas dia.

Last2 nangis..mmg touching la
[12:57pm, 16/09/2014] ام الحفظ@ سيتي راضيه: MasyaaAllah subhanallah.. Jazakillahukhoiran kathira k.tshie, farah, aisyah dll  xmampu untk bkate2 dah ni.. Sy perlu lbeh byk lg bdoa dtmbh usaha dn pling ptg minda +ve biiznillah
[1:00pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Rodhi kene pegi rodhi seminar die baru dpt aura..pegi yg seminar free pun ok utk awal2 ni
[1:02pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: Tahu.. nak Faham..dan Alami
[1:04pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: Ye. .kami hanya boleh bagi Tahu.. dan explain utk Faham..tapi mmg kena Alami sendiri jika nak rasakan pengalaman dan sedut ilmu2nya. Tak ternilai.. Priceless..
[1:34pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Mmg sgt priceless.. Tak sama org yg dengar org cite dgn org yg sendiri feel jumpa n dapat aura, ilmu n dikelilingi feel org positif tu.
[1:35pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Rodhi nnti pegi la rodhie..rase feel jumpe depan mata org positif ni mmg kite rase kuat n bina balik semangat kite
[1:35pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Maksud sy nnti seminar free dao 3 jam tu hehe. Nnti ade sy kongsi lagi. Haritu dh lepas yg klinik usahawan tu
[1:38pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Macam imkk yg dao suruh kite ucap terima kasih kt tgn, kaki, anggota badan len..ingt balik jasa anggota bdn kite.
Actually sebab tu otak kite positif n mind kite kene sentiasa hepikan anggota badan kita. Sebab kite sendiri khalifah dlm diri kita. Tu yg dao ckp.. Toksah dok ckp jauh2 kite khalifah yg besar2, kalo kite tak mampu jadi khalifah or bos yg baik utk diri kite. Bos kite hati kite lah. N pekerja kite mcm tgn, kaki, mulut..diorg ni pun makhluk Allah kan
[1:39pm, 16/09/2014] 'Aisyah: So tu yg kite kene hargai depa. Elak sabotaj diri n bg keyakinan kt anggota badan kite sebab mcm pekerja kalo bos asyik marah je mesti bad mood nk wat keje kan hehe. Mcm tu jgk la badan kite pun

Friday, November 7, 2014

Tips Mengasingkan Anak Tidur Dari Bilik Ibu Bapa

http://www.mamapeduli.info/2014/02/tips-mengasingkan-anak-tidur-dari-bilik.html?m=1

Monday, November 3, 2014

Sunday, November 2, 2014

Sharing from Kak Min

[8:45am, 15/09/2014] Kinah IPN: Skrg umo muiz 4.8. K.ct mule ajar dia masa umur dia 2 tahun 3 bulan sbb masa tu baru pegi kursus puan lina..
akak ct start lambat tapi buat intensif jgk..sbb time tu pregnant yg second.. akak ct aim nak dia boleh ngaji b4 akak deliver..sbb nanti dah ade baby susah skit nak fokus

Skrg anak akak ct tgh struggle nak habiskan juzuk ke 3 dia
akak ct aim dia umur 5 tahun ni dah hafal 4 juzuk..k.ct ckp senang je.senang tu maksud akak ct bila nanti anak dah boleh baca quran sendiri..proses hafal akan jadi lg senang
bila dia dah familiar dgn ayat quran..rasanya quran akan jd friendly pada anak kita jgk.
mula2 memang lambat.

biasa muiz amek masa 1 bulan untuk surah panjang dalam juzuk amma..contoh surah an naba'..

ok..senang citer macam ni..umur 3 tahun hingga 4 tahun dia dapat hafal 1 juzuk je..

4 tahun 6 bulan haritu dia dapat hafal juzuk ke 2.

so dlm masa 2 bulan ni dia nampak gaya mcm boleh hafal juzuk ke 3..

so nampak tak matemetik disitu?

cuba kira nisbah dia..

tapi nak tunjuk yg kita sebenarnya tengah panaskan enjin kereta anak kita..
Sebelum dia pecut laju ni

cuba baca balik ye..dlm
tahun pertama 1 juzuk..6 bulan pastu juzuk ke 2..2 bulan lagi juzuk ke3..maknanya anak sedang dapatkan skill hafalan yg btul

-dr k.siti@k.min
[8:57am, 15/09/2014] Kinah IPN: K.ct kata musa hafal sehari 2 muka seteng.tp dia bukan terus speed up mcm tu.

umur muiz  3 tahun dia baca sendiri..tp bukan la laju terus mcm orang dewasa. dia start slow jgk..mcm tu la nnti anak2 kita jugak..mereka dalam proses gaining the rite. merangkak2 jgk mase tu..

ni suma yg anak kita akan lalui..insyaAllah
cuma mak kena istiqamah la ye..

skang masa k.ct limited nak ajar..sbb adik muiz dah mula nak menakal.so biasa bila adik tdo ptg abg dia boleh la hafal yg baru..
doa banyak2 dlm solat utk dapat anak yg hafiz hafizah dlm usia muda diaorg

akak tak kerja.berhinti.masa muiz setahun lbh sbb muiz sllu sakit.so memang dpt fokus lebih..

K.ct kata jgn rase berat atau beban dgn al quran..

K ct ckp hanya Allah yg tahu berapa byk air mata mak dan anak yg dah mengalir..

cuma parents kena sentiasa bsemangat

tu yg haritu bwk muiz g tgk musa..sbb k.ct rase muiz mula tak de semngat nak hafal lagi masa tu.
kbetulan jumpa puan lina n darwish darwisyah jgk kat situ
rase mcm tbakar2 balik semngat tu

K.ct cita muiz pun ade perangai dia jgk.reward penting jgk masa nak hafal surah.
biasa ayah dia beli mainan byk2 bila pegi chow kit..simpan buat stok utk reward
[8:58am, 15/09/2014] Kinah IPN: Ni jwpn k.ct pd soalan k.aisyah:
siap ade point2 lg..
1. ajar muiz tbahagi pada 3 waktu..biasa mula dgn hafal yg baru..sebahagian hari lg ulang juzuk amma mcm jadual yg sy buat kat fb annakku alhafiz..last part of the day is ulang juzuk 28 atau 29..biasa akak suruh baca tgk quran dulu n then suruh dia ulang tanpa quran sbb nak tau mana lemah dia
2. masa biasa start tghari sbb nak mandi anak..mkn dulu suma..then naru start
3. bila pk bab makanan..faveret dia telur..huhu.
tp tak pernah miss sudu kecil habatussauda sbb nak elak dia semput/lelah..mlm b4 tdo dia nak minum susu kambing campur madu..
4. umah akak ade tv tp dia tak  dpt tgk sbb akak pun tak tgk..bilik pun ade tv tp dah berbilan tak on..kadang bg dia reward tgk upin ipin bila ptg dia dah penat..memang dia hepi sgt
5. sekarang waktu audio dah kurang skit cuma bila dia main akak pasang audio
[9:00am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Bestnya cerita muiz
[9:02am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Apa akak tebyg..mak nya sgt rapat dgn Allah. Walaupun dia x sebut.pasti dia doa saban hari..utk istiqamah dan kuat nak ajar anak alquran. Huhu. Terlihat kekurangan diri..

Ada target tapi bukan utk stress kan..tp utk smgt..bila keyakinan tu ada.. boleh capai target.. usaha.. Allah pasti beri. MasyaAllah.

Muiz bermula lg lambat drp raouf usia 2 thn lebih.  3 thn dah membaca sendiri nangis dgr
[9:03am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Min..saya kagum dgn awk.. bersyukur dipertemu di sini.  Moga saling terus menginspirasi
[9:04am, 15/09/2014] Kinah IPN: umur adik muiz 1 tahun 8 bulan
[9:05am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Tekanan (nak bersalin. .ada adik kacau) digunakan sbg push factor nak lagi disiplin ajar anak alquran.  Subhanallah
[9:07am, 15/09/2014] Kinah IPN: K.ct tak de jadual masa.cume jadual untuk ulangan ayat yg dah hafal je
sbb surah juzuk amma ada banyak..
so risau kalau ade surah yg terlupa nak ulang..nanti dia akan lupa..

kalau seminggu trlupa nak ulang satu surah..contoh surah al ghashiyyah..nanti cek balik minggu depan mesti ada ayat yg salah baca

umur muiz 2thn 3 bulan tu bru k.ct start al furqan n flash card segala bagai..huhu
[9:07am, 15/09/2014] Kinah IPN: Muiz dpt adik masa 3tahun
[9:12am, 15/09/2014] Kinah IPN: K.ct guna kaedah puan lina ajar je.dia susah nak fokus bila main2..so k.ct suruh dia duduk baru dia boleh baca btul

once dah habis al barqy..terus ajar anak baca quran..sebut dulu biar anak ikut..lama2 anak akan ingat rupa ayat dan bunyi dia..
contoh nak ajar surah al maun..ni peringkat awal hafazan sbb surah pendek..kita bacakan dulu

jgn paksa anak baca sendiri suma..nanti dia stress n lambat progress
K.ct akan bacakan dulu..pastu muiz ikut..one by word..

skang ni k.ct masih akan bacakan ayat yg baru dia nak hafal..n muiz ikut jgk..sbb kita nak ajar dia sebutan makhraj huruf jgk..n tajwid sbb tak familiar dgn ayat quran lg
Muiz da boleh baca tp masih merangkak jgk masa 3 tahun tu sbb tu terus exposed dia pada the real quran..
[9:14am, 15/09/2014] Kinah IPN: Adik muiz nma solehah
[9:16am, 15/09/2014] Kinah IPN: Masa muiz 2tahub lbh K ct time tu akak banyak travel..
so dia taknak baca buku sgt..
K ct byk buat sendiri flash card tanda2 tu
[9:17am, 15/09/2014] Kinah IPN: Ni wasap persenal dgn k.ct bgtau yg muaz pn xbrpe suke buku..k.ct cadangkn.buat flsgkad sndri atau tulis kt whiteboard
[10:53am, 15/09/2014] Kak Line IPN: Kawan kawan ingat x stage muka surat al furqan sampai mana dan trus lompat al.baraqy smpai muka surat mana.
Hajar..hahaha..blh bayangkan kelam kabut hajar kt rumah..hahah..macam saya pening dgn.hasif dan hijjaz..adoi..payah nk pisahkan..kdg kdg terpisah..hijjas atau hasif termenung je..tanya mana abg atau adiknya
[10:58am, 15/09/2014] ‪+60 19-558 5160‬: ms 18 alfurqan line..lompat ke albarqy
[10:59am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Alfurqan 2 smpai page 18
[10:59am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Pastu g barqy
[10:59am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Nak mudahkan anak baca furqan lah
[11:00am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Stimulasikan buku. Flash card, whiteboard kerapkan.
[11:00am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Mcm alq sebenar kena biasakan
[12:13pm, 15/09/2014] Kak Soliha IPN: Maybe blh develop pattern time bljr...then training pattern tu...lama2 anak2 akan faham waktu mereka kena bljr... refusal akan ada mula2..pastu diorng ok rasanya..mcm qimi wazir dah xtnya rewards bila hbs hfl surah..x mcm mula2 dulu.
[12:19pm, 15/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: maaf sy tak sempat nak join discussion ni..nanti later sy share tips intensif quran yg sy buat
[1:47pm, 15/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: stuju dgn kak eh..anak kedua sy pun tak seswai pakai kad khadijah tu..mungkin sbb byk graphic dia tak dpt fokus
[3:59pm, 15/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tsie..sy nak share tips utk surah at takwir
[4:37pm, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Siti, ya sgt nak tahu tips dr siti, demi speed up our children here
[11:37am, 16/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: apa kebaikkan story telling ye tshie?
[11:38am, 16/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: yg tips surah at takwir nanti sy upload kat fb..
[12:04pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: Storytelling utk kanak2 maksudnya org dewasa yg bercerita dan kanak2 dengar..

Storytelling x sama dengan read aloud sbb storytelling ikut range umur.  Buku perlu sesuai dgn age kanak2.

Utk 4 below mmg perlu buku yg ada gambar yg besar dan menarik. Sbb mereka akan capturr gambar shj dulu..bukan words.

Berbanding budak 6thn ke atas yg baru pandai baca cthnya. Dia akan tend to membaca text sendiri berbanding dgr suara teacher. .so umur ni perlu pandai interactive dgn diorg..

Tadi sy try cerita kat anak2 buah di kg ni buku yg sama saya cerita semlm.. budak umur 9,6 raouf 4 dan 2.

Saya boleh guna ayat dlm buku sbb yg 9 dan 6 tahun boleh faham.  Dan mereka akan tanya soalan bila nak tahu lagi. .saya suka..sbb two way..interactive. raouf pun faham sbb dia biasa dgr..hihi. boleh jwb soalan yg kita tanya juga

Yg 2 tahun mmg dua page je tahan..hihi.. first page dia dgr..tunjuk spider..sebut.. pastu bila kita start guna ayat advance dia lari buat keje lain. .

Mcm ateh semlm .check bakul teacher

Group tadi.. siap boleh soal jawab di hjg storytelling.  Means diorg faham kisah..

Semua sgt excited buat art. Suka saya..dan lebih bermakna bila abg sebut.. jom kita buat spider Web dekat gua..kita nak tlg nabi Muhammad.  Alhamdulilah .they get the message. 

Masa tgh storytelling sy saja tanya.. spider ni kecil je tp boleh tlg Org lain..

Kalau kita kecil lagi..mcm raouf. .haris..( sebut nama diorg).. mcm mana nak tlg org ya...

Dan diorg boleh jawab bg situasi..kalau kawan jatuh.kita boleh tlg... Seronok nya dgr. .they get the point.
[12:49pm, 16/09/2014] Kak Maznah IPN: Terang jelas lg penerangan tshie sorry ya slh konsep read aloud. Rasa mmg budak read aloud. Mcm kat tv budak cilik bcerita tu. Nk develop confidence depan crowd. Maaf sgt silap. Lain tu sy tahu konsep story telling aja dan age development, blh agak
[1:02pm, 16/09/2014] Kak Maznah IPN: Satu yg sy slalu buat ialah 'free play' yg xde syarat. Buat apa shj asal selamat. Ni yg sy nk menulis dan share ebook. Continuum play yg pertama. Wajib klu blh smua parent observe dan bg ruang free play ni.

'Play work' sy jarang buat. Ia ada struktur dan matlamat. Cth mcm game belon air smlm. Ada syarat. Amik belon masuk dlm baldi masing2 sahaja.. Ala2 sukaneka.

Sah2 fateh xpandai sbb blm xperience. Lg dlm berkumpulan.  once dia dh fhm  iaitu kena msuk baldi dia, bru la dia laju sblm tu dia xfhm dan nak letak baldi org. Tu syok observe tu.

Play work sesuai utk berkumpulan kcik  dan dlm playgroup/at school
[1:06pm, 16/09/2014] Kak Maznah IPN: Cuma ada skill storytelling 1-1 dlm sesi ngan klien dan fateh sorg aja. Penah juga buat kat kwn2 fateh, blh la tp sy xfokus dlm tu. Sy nk fokus therapeutic storytelling utk treatment (means dah ada isu/ difficulties), tu yg juga sy bmbak share. Nnt kena cari notes lama balik. Ada kaedah spesifik dan steps dia.

Ms bljr dulu kwn sy chinese dh ada anak  dia try kaedah tu dan bjaya. Psl isap botol ke apa xingat. Masa tu sy bujang xde sample. Cume try dlm klien sesi shj. So makna blh guna utk parents-kpd anak

Ulasan Pembaca