Wednesday, August 27, 2014

Sharing Daripada Kak Maz

[1:19am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: Menarik tulisan ust asraff tu tshie
[1:19am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: betul sgt. Akhlak. Sy bpendapat ia bmula dr rumah.
[1:21am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: Sabar, cthnya. Menahan marah kait dgnnya. Mcm anak kcik 2 lbh thn nak bljr sabar. Teringat nilai dalam set buku khalifah, my first adab tu. Pasal patience,  trustworthy, apa tah lagi
[1:21am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: Farah, terima kasih idea pause tu, sbb mmg ada terfikir (farah penah share dulu tp sy xsmpt buat), maghrib yg pantas hehe
[1:22am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: Sy ada tulis something smlm tp tergendala. Nampak sgt mmg xblh pegang hp masa anak sedang berada sekitar dan aktif segar
[1:35am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: Menariknya hr ni lps solat maghrib jemaaah dlm 8 lbh awl, fateh yg ingatkan, mummy sesi mengaji / mummy nak g ngaji, hehe. Alhmdulillah... Dia mcm dah rutin sesi mengaji dan suka. Revamp yg sy start dulu tu. Rasanya mhampiri 30 minit. Tp xsampai hr ni, dlm 20 min kot. Kira blh la.. Dgn ruang terhad dan kerenah ligat yg sy blh handle lagi la.. thx frh idea pakai telekung.

Mcm sy share dlm komen ke atas posting aisyah (xtau aisyah baca ke tak).

- Mulakan dgn doa bljr dan akhiri dengan doa habes bljr.
- Doa habes bljr sbb xhafal, baca alhmdulillah penuh saja. - Pabila dia hilang fokus byk main, sy terus sbut auzubilla hi minasyaitonirrajim.
- Hari ni game kinest baru terbentuk sndiri iaitu tembak syaitan jenuhla dia menembk dgn aktifnya hehehe. Tp berkesan. Sbb fateh kan suka menembak. Skit2 nak tembak.katanya bljr/ main dgn abg ahmad, tnya abg ahmd mlm sesi komunikasi tbuka hr tu, ada main tembak, angguk snyum dia, ada mainan tembak ke (pistol ke sbb fateh mcm kata ada), dia geleng xda xtau la.

Hr ni tnya fateh masa dia nyNyi lagi lagu aku..kamu..apa tah? Sapa ajar nyanyi, katanya, abg ahmad nyanyi. Huhu. Lagu moden mcm kat drama ke or lagu tgh glamour radio ke. Tnya pengasuh mlm komunikasi tbuka tu dia kata xtau / xda. Siap smpai korus dia nyanyi. Dlm hati klu la hafal 'lagu' alunan surah alq kan bagus sebbaik ada surah yg sdg dihafaz.
[1:35am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: penulisan sy nak tulis tu tips simple, dah dua hari berlangsung ujian kecil dan bjaya tangani dgn kaedah tips pn lina itu. Cuma ada kisahnya, bg org snang faham kan.. Sat g insyaAllah sy tulis sat.

Tuesday, August 26, 2014

Ulangkaji Bersama Kak Line dan Kak.tshie

[11:05pm, 25/08/2014] Kak Line: X ape..sblm awak pg baris bwh..minta ank ulqngkaji baris atas..
[11:05pm, 25/08/2014] Kak Line: Hari hari
[11:08pm, 25/08/2014] Kak Line: Ulangkaji lima kad cukup satu hari
[11:12pm, 25/08/2014] Kak Line: Cth lima huruf baris atas..a ba ta
[11:12pm, 25/08/2014] Kak Line: Lps tu baru masuk baris bawah i bi ti
[11:13pm, 25/08/2014] Kak Line: Tiap kali nk mula ulangkaji sikit..tp kalau x buat pun blh..buat lain sesi
[11:13pm, 25/08/2014] Kak Line: Janji.ada ulangkaji
[11:16pm, 25/08/2014] Kak Line: Ye rodhi..blh terus ajar..nnti ada masa ulangkaji
[11:23pm, 25/08/2014] Kak Line: Mula mula pagi pasang repeat juz amma smpai ptg
[11:24pm, 25/08/2014] Kak Line: Mlm sampai  esok pagi repeat 30 juzuk.atau surah panjang
[11:28pm, 25/08/2014] Kak Line: Bila anak dah blh baca huruf sambung walaupun merangkak..pagi repeat satu surah juz amma cth annas dua tiga hari ..ptgnya atau pagi pagi jgn buat keje ape ape lps solat subuh..jgn ada gangguan..internet tv radio masak dll..kita dan anak..lps tu minta dia baca surah an annas tu walaupun.merangkak..tetapkan goal x pe tersekat janji blh baca..hari berikutnya blh baca tp lbh .lancar smpai hari yg berikutnya mesti lancar tanpa sekat dan tajwid ...dan repeat surah tu smpai.dia btl.btl blh baca dengar dan hafaz dgn lancar.
[11:30pm, 25/08/2014] Kak Line: Air dan beras jgn lupa istiqamahhhhhhhhh
[11:31pm, 25/08/2014] Kak Line: Pn.lina suggest dia kalau blh x.skip mengaji plg kurang dua hari je dia skip..ha hari ni akk skip..sbb sakit perut...
[11:37pm, 25/08/2014] Kak Line: Air kita baca
al fatihah sekali
taha ayat 1  hgga 23 sebelas kali plus air zam zam
Beras buka mlm..alunkan surah panjang smpai esk pg
[12:05am, 26/08/2014] K.tshie: Amin.. insya Allah. .cepat Umar dpt sebut sbb dah kenal. Masa tunjuk flash card jgn lupa dekatkan dgn mulut sebut dgn bulat.  Sbb anak belajar sebut melalui mulut ibu yg sebut dekat flash card. Akan nampak mata dia kejap tgk flash card sekejap tgk mulut ibu. InsyaAllah x lama lg dia boleh sebut..proses ni mmg rasa lama..sbb stage ni anak simpan dlm software dulu nanti dah ready dia keluar kan output mcm air je raouf start lambat masa setahun. .lapan bulan dok ulang flash card baru dpt dgr dia mengikut..selama tu dok konfius jugak..dpt ke idak

Ulasan Pembaca