Tuesday, December 23, 2014

From HH

[10/31, 7:53 AM] ‪+60 17-907 7988‬: Sy nak share skit.. DR Azizan Osman pernah cakap.. "Kalau kita nak sesuatu.. Kita perlu ada dulu".  Contoh.. Kalau kita nak duit sejuta.. Kita perlu ada dulu duit dlm Tabung utk sejuta itu.

Kalau kita nak syurga.. Kita perlu rasa dulu ada dalam syurga.

Controversial skit Kalau Saya explain..  Tp jgn Salah faham yer.. Mcm ni.. Kalau kita nak syurga.. Perlu utk kita rasa hidup ni pun mcm syurga (didunia lagi)  So.. Bagaimana nak rasa bahagia? Itu yg penting positive thinking and reward yourself.. Masa reward, masa jadi permaisuri... Time tu lah time Cuba rasa.. Thanx Allah.. Syukur sgt2 dgn dunia ni.. Feel it..  Walaupun hanya 10 minit shj.  That's why dlm topic "menjadi permaisuri"  Saya highlight sgt2 Cuba reward diri setiap hari.. Setiap minggu.. Setiap bulan... We want to feel it 💖💖
[10/31, 7:56 AM] ‪+60 17-907 7988‬: Kita dapat syurga ke tak.. Bukan kerja kita... Yg penting usaha berterusan.. Muhasabah diri.. Whatever we do.. It is never enough... Dosa kita pun mcm2 
[10/31, 8:05 AM] ‪+60 17-907 7988‬: (those yg pergi imkk.. Time DAO bagi duit sejuta sorang tu)  time tu la Saya faham point ni... Dan Saya relate kan dgn reward yourself everyday.. Then Saya faham coz reward myself mmg Saya regularly buat
[10/31, 9:07 AM] ‪+60 17-907 7988‬: Yer yulia...Saya selalu reward myself yg free je ..  Sebab reward anak baca quran dah berbayar 
[10/31, 9:28 AM] IPN Aisyah: Syarziela, pasal makanan sunnah n science tu, refer buku ni Rasulullah He is my doktor tulisan Jerry D Gray
[10/31, 9:28 AM] IPN Aisyah: Dan jugak like n follow fb ni- Ainini Zainal
[10/31, 9:29 AM] IPN Aisyah: Die mmg kaji n implemen byk makanan sunnah n buat homemade food n natural remedies kalo anak sakit utk kongsi kt org rmi
[10/31, 9:29 AM] IPN Aisyah: Bukak je fb Ainini Zainal n tgk photo n album die
[10/31, 9:38 AM] IPN Kak Tshie: Subhanallah..saya nak nanges bahagia juga la
[10/31, 9:41 AM] IPN Kak Tshie: Mmg nangis pagi ni . Nangis terharu.huhu.

.Semua org nak bahagia..  bahagia tu subjektif. Kita yg rasa. Beri peluang diri rasa bahagia kita mampu insyaAllah. Jika kita minta pd Allah. Cara diri kita reward ourselves can be different but selalunya pompuan akan dpt feel sama apa kawan rasa..

Sgt bahagia ada sahabat2 wangi di sini.  Saling mengingati dan berinspirasi.. 💖

Jom dhuha
[10/31, 9:41 AM] IPN Kak Sofi: Betul tu.. kita rupanya kena reward diri.. kalau x rasa x dihargai..
[10/31, 9:43 AM] IPN Kak Tshie: Ye kak sofi.. sy sdg belajar..

Tak salah sbnrnya. Kita selalu rasa 'berdosa' or bersalah bila reward diri..padahal ibu2 ni lah yg sgt layak dpt reward. .in can be anything .
[10/31, 9:46 AM] IPN Yulia: Ye kan kadang kita tak sedar diri sndiri perlu diberi reward.

[10/31, 9:52 AM] IPN Kak Tshie: Last month sy pegi juga potong n treatment rambut sbb sy rasa I have to.

N saya beli skirt yg kawan maz jual. Kurah dan cantik.

Dan saya ada beli tudung satu..hehe. nak matching ngan baju.. sbb kedai tudung tu depan tempat kerja je teringin nak masuk.

Skrg ni bab reward sy nak 'claim' kat suami sbb gaji saya berapa lah sgt . Nekad nak baya sendiri gantirugi ngan UM.  Struggle for that  it's ok. That's my choice. Rasa puas bila dpt capai.

Dan kesukaran tu x halang sy reward diri sendiri. Sekadar yg mampu..kalau x mmg kita tak rasa kita syg diri.

Terigt tips ustazah Norhafizah Musa juga dlm video you tube "Muslimat.dirimu mg cantik".. yg hujung nya ada tips kecantikan yg viral tu kan..

Sy lebih suka point2 dan kisah awal2 dlm video tu..

Salah satunya. Lps solat subuh muslimat..cuba kita peluk diri sendiri. Selalu kita dok harap org peluk kita..suami tak peluk pun hari ni..dlm hati. Cuba kita peluk sendiri diri kita hari ini..erat2...

Dah lama kita tak peluk diri sendiri. .sambil peluk katakan pada diri..bisikkan pada diri.

Aku syg diriku ni.. aku syg tubuh yg Allah anugerahkan utkku ini.. aku tak sanggup tubuhku ini buat dosa kerana aku syg diri ini.

Allah..mmg akn nangis..bila buat..sbb akan rasa..bila kali terakhir kita bgtau yg kita hargai diri yg Allah kurniakan ni

Sunday, November 30, 2014

Ajarkan AlQuran Sejak Kecil

[10/31, 1:28 PM] ‪+60 13-916 4153‬: salam perkenalan mai, saya boleh consider ahli baru jugak. umur kita sama, saya surirumah juga. cepat ta anak mai dah gabis furqan 1. nak tanya macam mana cara kenalkan huruf hijaiyah pada anak....anak saya 8 bulan, sekarang saya layangkan flasg card a ba ta wa na ma da. bila pula nak bagi set huruf lain? tunggu dia pandai sebut semua ke?
[10/31, 2:01 PM] IPN Kak Siti Aminah: azimah..bagus dah start awal tunjuk baby flash card..
[10/31, 2:02 PM] IPN Kak Siti Aminah: kalau ikut pendapat sy tunggu baby boleh sebut dulu semua tanda fathah atau baris atas..then only proceed to batis bawah n depan..
[10/31, 2:03 PM] IPN Kak Siti Aminah: kalau nampak dia mcm dah recognize sume huruf dah boleh la proceed mase tu..ni ikut experience..mungkin kawan2 kat sini ade pendapat lain2 boleh shate jgk
[10/31, 2:03 PM] IPN Kak Siti Aminah: *share
[10/31, 2:08 PM] ‪+60 13-916 4153‬: Maksudnya kena tunggu baby dapat bercakap dulu baru tukar huruf? Hijaiyah ada 20 huruf, sekarang kalau sy nak kenalkan boleh buat dalam berapa huruf satu set? Tak bagi semua baris atas serentak kan?
[10/31, 2:22 PM] IPN Kak Siti Aminah: tak semestinya baby bcakap utk kita tahu dia dah recognize huruf tu..boleh main game jgk utk uji kemampuan baby..susun beberapa huruf then suruh dia tunjukkan huruf yg mana2
[10/31, 2:24 PM] IPN Kak Siti Aminah: tak perlu anak ckap pun..sbb ade baby lambat bercakap n pelat..suruh dia tunjuk je..
[10/31, 2:38 PM] ‪+60 13-868 1655‬: Ye betul tu. Dulu saya pernah ada risau yg x masuk pun saya ajar kat hakimi. ( sbb ada skip2 jugak ajar) n dia x keluarkn pun dr mulut. Atas nasihat kawan2 kat sini, saya teruskn jugak sebut wlu dia mcm pandang tmpt lain ka apa. Sbb diorang ni bijak x fokus pun sbnrnya ilmu tu masuk. Eksen je mcm x berminat to sbnrnya tgh blja 
[10/31, 2:46 PM] ‪+60 13-916 4153‬: wahhhh terima kasih min, zana. genius kan, konon2 tak fokus tapi serap macam span. hehe
[10/31, 2:47 PM] ‪+60 13-916 4153‬: kawan2 selalunya bagi berapa huruf sekali tunjuk. ada dalam 10 tak?
[10/31, 2:52 PM] IPN Yulia: Sy mahu mncelah juga🙈

Jika ank bru lpn bulan 5 huruf sudah memadai.

Tak perlu ank pndai sebut.

Jika kita asyik ulang benda yang sama..sebenarnya sudah ada input yg anak simpan dalam minda.

Cuma anak2 syurga ni tak mahu tunjuk shj kepandaian mereka.
Belum masa lagi.

Tak perlu risau.

Kadang2 bila kita suruh tunjuk..dia blh kenal huruf2 tu.

Inshaa Allah 💖
[10/31, 2:52 PM] IPN Kak Tshie: Tunjuk 4-6 huruf je sekali tunjuk.. tampal huruf yg sama di mana tempat baby senang nampak. Fridge ke pintu bilik ke hall ke.

Sbb tu kena ada 3 set at least.  Satu set baby boleh main sampai lunyai. Biarkan

Lepas semggu or dua mggu tuka 4-6 huruf lain. Walaupun dia belum kenal.  Ulang je sampai habis semua baris atas..dan ulang baling pusingan tu sampai rasa baby kenal.

In between masa baby main buat2 je teka huruf. .tunjuk huruf ke mcm mak Iti buat..

Sebut mak iti je saya rasa comel
[10/31, 2:54 PM] IPN Kak Tshie: Sy buat ni 8 bulan. Xde apa2 respon😅

Tp dia simpan memory tu.

Sesi flash card ni dua kali sehari je. 2-5 min sekali sesi .

Sesi ni dah susun siap2 huruf nak ajar. Flash kat anak masa mata dia pandang kita. .dan letak tepi mulut. Sebut dgn bulat dan jelas

Jika perlu baring..baring je dgn anak..

Sy plg suka masa menyusu..mata dia tgk kita je
[10/31, 2:57 PM] IPN Kak Tshie: Bagi dia main flash card ni di mana saja.. saya buat sendiri atas kad kotak susu potong2 sbb syg yg beli hehe.

Anak buat main dgn periuk mcm masak2. Masuk dlm bakul baju la. Buat train.. ikut la..

Masa main tu kita tanya..
[10/31, 2:57 PM] IPN Yulia: Ye kan sy masih ada lagi flash card yg dibuat sndiri..guna kotak 
[10/31, 2:58 PM] IPN Kak Tshie: Kan.. memory tu. Utk adik pula..insyaAllah. . Bila x tau . huhu
[10/31, 4:01 PM] rodhiah @ musafirshop: Azi, sy pun pernh confius jg psl ni dulu. Kwn2 ada bg srnan sblum ni. Tp sy share jg lg spy dpt input drpd kwn2 bru kat sini. 

Sy start tunjukkn umar flash card sejak usianya 3 bln. Sy Buat 5 kad untuk sminggu. Bmggu brikutnya 5 lg smpi hbis. Lepas dah hbis tu sy ulang smua kad tu setiap hari. Ksemua kad sy tyg sekali 😅 nmpk mcm umar pent. Kdg2 x smpi 10 kad die dah merengek pent (kot, sy rase). Lme huge sy ulang Dan test kpd die. Mne da umar? Die akn cri dn pndang da di dinding.

Lepas tu je sy start bris bawah 😅 lepas start bris bawah tu. Sy test tp mcm confius. Sy tnye die pndg muka sy. ITU yg sy tnye kwn2 kat sini. Tp skrg sy flash kn 14 huruf je ulang2. Ikut suggestion kwn2 kat sini. Nanti BL umar Dah boleh sebut baru kenalkan 14 huruf yg ln.

APA pndgn k.min?
[10/31, 4:10 PM] IPN Aisyah: Azimah boleh tengok sini yer kaedah flashcard sy pada nuha

www.nuhalittleshop.com/kaedah-mengajar-flashcard-gaya-nuha-areefa/

Pendapat saya, kite amik je sume idea2 mak2 ni utk kite dapat idea.
Tapi tak perlu tiru sebijik2, kite buat "tiru vasi" maksudnya amik idea org n modify ikut kesesuaian keadaan kite sbg ibu, keadaan anak kite sendiri ( perangai die mcmne kite je yg paham) n jugak suasana umah kite.

So dr idea org kite inovasikan utk jadi kaedah utk anak kite tu. 😍
Lepas die dah kenal n sebut baris atas , baru masuk buku.

N jugak teknik flashcard yg sy bg link kt atas tu kaedah glem domen.

Bile sy boring ngan kaedah tu, sy amik sume huruf tu n flashcard serentak semua, satu saat utk satu huruf dari a smpi ya ( ni kaedah sishida)
N mcm yg sy katakan, sy buat sishida bile tgk nuha da boring ngan satu teknik. So amik je idea2 sume ni n simpan. Kuarkan n gune bila anak da boring nk sesuatu yg baru😄
[10/31, 4:11 PM] IPN Kak Tshie: Sekali tunjuk 5 je rodhi..sian baby penat. Hehe..

Masa main2 tu boleh la taburkan mana dah belaja. .main teka2..

Setahun ni biar baris atas je dulu. .mmg mak akan rasa boring😅

Tp biar je. . Enjoy the journey pelan2.  Dpt sebut or kenal hampir semua baris atas start nyanyi lagu a, I , u..ba , bi, bu..

Takpun yg arab version rancak sikit tu best.  Aui, babubi,....pastu flash baris bawah (senyum nampak gigi).depan muncung (mcm ikan)

Nanti anak dah pandai ckp tanya nanti lg byk persediaan kena buat😅
[10/31, 4:12 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Azimah, sy pun wat bnda yg same kt ank soleh ni..start betul2 serius mse zayyan 6/7 bln mcmtu..layangkn flash 5kad 2-5min..huruf2 yg same seminggu tu, mnggu dpnye tukar huruf lain..sy knlkn huruf2 mesra baby dulu mcm dlm lagu alfurqan tu..serius mmg kite rse syok sndri sbb dia x tgk, amik kad buang2 lagi..hehee..tp dorang ni mmg super genius, dorang serap sbnrnye..dlm setahun 1/2 bln mcmtu baru dia leh sebut sume huruf mesra baby baris ats yg 14 huruf tu..lps tu baru ajr huruf2 yg lain plk baris ats..alhamdulillah jumpe group syurga ni sentiasa memotivasikn utk mendidik c cilik ni mngenal dan cinta AlQuran..
[10/31, 4:13 PM] IPN Aisyah: Maksud sy tiru vasi tu , sebab, hanya kite tau keadaan anak kite hepi ke, letih ke, penat ke..so kite buat tiru mcm ibu lain buat but sesuaikan dengan keadaan anak. Kalau anak letih, jgn paksa, kalau anak tgh excited, tunjuk je sume mcm tulah mksud sy.
Tp, idea2 yg mcm semua ckpkan ni sgt penting utk kite plak dpt idea utk create idea kite sendiri kt anak
[10/31, 4:13 PM] IPN Aisyah: Mcm tula
[10/31, 4:15 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Lps2 tu bile dia dah leh ikut kite sebut mmg makin cpt proses kite nk bg dia knl huruf..syukur sgt jumpe group ni..kak maz yg baik hati la invite sy..
[10/31, 4:15 PM] ‪+60 13-868 1655‬: Betul tu aisyah.melalui pengalaman cetek saya saya rasa apa yg ibu2 sini buat jd guidance utk better ideas yg sesuai. Tak semestinya sama. Saya dulu takut sgt saya x boleh ikut sebijik tp kita ikut aja rentak anak kita. Penting utk dia rasa enjoy masa belajar, sbb tu kena tau dia jns kines ka audio ka visual. Hakimi agak sdkt kines( myb faktor boy) jd main kejar2 dgn huruf n lompat2 tu bg dia xtra smgt. Tp klu mama mls mama main flash2 aje - ni masa setahun dua bln mcm tu.
[10/31, 4:17 PM] IPN Aisyah: 👍👍suke ayat zana, ikut rentak anak. N yg penting anak enjoy..betul saya pun rasa mcm tu
[10/31, 4:17 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Sy pun ade applykn teknik dr aisyah tu. Sishida tu..dpt ilmu dr aisyah la tu..
Mmg dia akn tekun tgk kad tu bertukar..:-D
[10/31, 4:17 PM] IPN Aisyah: Lain anak lain ragam n perangainye kan..lain seleranya 😄
[10/31, 4:21 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Zana, samelah mcm zayyan kite kene main kjr2 n lompat2 dulu bg xtra semangat..hihiii
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Hihi tulah cabaran ni buatkan kite lg nk cari ilmu kan👍👍
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Dr situ kite byk belajar
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Nuha ni setiap hari lain prangai die
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: So setiap hari teknik sy tukar2
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Ikut rentak die
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Tulah sy pun kdg amaze jugak kn
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Ish betullah tak bole stik satu cara je
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Kene pelbagaikan
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Rasenya mmg setiap hari lain la nuha pun
[10/31, 4:24 PM] IPN Aisyah: Sebenarnya
[10/31, 4:24 PM] IPN Aisyah: Sebab tu kalo org tnya nuha blajar cmne sy susah nk jawab sebab takde cara tetap
[10/31, 4:24 PM] IPN Aisyah: Mmg ikut rentak die
[10/31, 4:28 PM] IPN Kak Tshie:  bagusnya semua. Semangat dan penuh ilmu.semua dah boleh jadi wakil jurucakap IPN dah ni..😅

Angan2 saya..anak2 dah besa nanti..kita boleh buat tour round Malaysia..bg seminar percuma.  Cewah  ..sbnrnya sambil jalan2 makan angin..hihi. insyaAllah.

Tak mustahil.  segala bermula dgn impian
[10/31, 4:29 PM] IPN Aisyah: Rasenya kalo sy senaraikan sume gaya sy time ajar nuha silap2 hihi smpi beratus ape..
Sebab mmg pelik2 sket. Selain kaedah biase ni.
Ni antara kaedah len la ajar flashcard dulu. Nuha nk nyusu kepala bawah kaki atas n nk sy ajar flashcard time die bf terbalik tu
[10/31, 4:29 PM] IPN Aisyah: Die mmg suke posing power2 time bf ni.
[10/31, 4:29 PM] IPN Aisyah: Ade yg sy berlakon ajar suami flashcard n nuha nk ikut
[10/31, 4:30 PM] IPN Aisyah: Ade yg sy jadi anak murid, nuha jadi cikgu
[10/31, 4:30 PM] IPN Aisyah: Ade yg bear panda nuha jadi anak murid n nuha ajar bear
[10/31, 4:30 PM] IPN Aisyah: Kadang2 die siap tonyoh lagi panda tu kt poster flash card nk ajar panda
[10/31, 4:31 PM] IPN Aisyah: Bile dah masuk buku baru beradab dah nuha
[10/31, 4:32 PM] IPN Aisyah: Die dh paham buku kene duduk, pakai tudung, n takde toys
[10/31, 4:32 PM] IPN Aisyah: N kene cium buku dll

[10/31, 4:42 PM] IPN Aisyah: Pastu sy bace blog aidil rajiah
[10/31, 4:42 PM] IPN Aisyah: Die refer pakar kanak2
[10/31, 4:42 PM] IPN Aisyah: Die ckp rupenya budak2 senang absorb kalo ajar time tgh aktif
[10/31, 4:43 PM] IPN Aisyah: Tgh diorg syok main tu lagi power diorg serap
[10/31, 4:43 PM] IPN Aisyah: So sebab tu penting nk bg die hepi n main2 tu
[10/31, 5:09 PM] IPN Yulia: Haa begitulah kalau ajar anak2.

Mmg sy setuju nak ajar anak perlu ikut rentak dia.

Hari2 lain stailnya.

Alhamdulillah.  Bila kita sndiri yg ajar mmg faham dan dpt tngok sndiri cara mrk.

Sunday, November 16, 2014

NLP dan Mencipta Rutin dgn Quran

[3:54pm, 24/09/2014] Farah IPN: Pada yg bertanya pagi tadi. Naz dan Syazwani ya.
NLP tu bagaimana badan manusia beroperasi.

Peak State tu, kite switch emosi kpd positive.

Ada 3 cara.
Audio.. Kite dgr lagu yg dpt tukar mood kite. Mcm sy lagu jiwang zaman 90an. Lagu Kumpulan Exist. Fewitt.. Kikiki..

Kedua. Visual.. Gambarkan tempat yg kite suke.Yg dpt switch emosi. Jenis saya tiada.. Sy Xdpt tukar emosi Jika begitu.kikiki 

Ketiga. Kinesthetic. Melalui pergerakan anggota badan.Mcm sy Senyum.Mmg cepat sy tukar emosi. Ahmad Pandai. Dia dpt detect peak state sy ni. Dia buat muke Comel dengan senyuman Mata sepet tu, buat sy tersenyum. Hihihi..

Ada org buat tangan Yes!!!  Boleh tukar emosi.. Ada tu melompat. Dpt release emosi negative tu..

Maka,kenali peak state anda  anda sorang je tau.. Nk buat Mcmane utk release stress..

Maz n Qamah.. Jom kongsi pasal ni.. 
[5:08pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Bila anak bad mood, perlu ke kite suruh mengaji juga? Huhu. 2 3 hr ni mmg byk keluar rmh dr pg sampai ptg. Jd ada terskip mengaji furqan. Psg audio je mcm biasa. Hr ni aisyah tak nak lgsg baca alfurqan. Dia pegi sorok buku furqan.

So td bila dia request gadget/screen, dia gi amik buku lain yg ada alif ba ta & baca. Pastu dia sendiri consider dia dah mengaji & tuntut gadget/screen.
[5:17pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau nak jadikan rutin harian memang tiap2 hari kena mengaji..
[5:19pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: mungkin bunyik dia agak keras utk budak..tp ni namanya disiplin..sama mcm solat..dalam apa keadaan pun kita panggil jgk anak solat..biar dia penat n nak duk atas kerusi pun..kita nak dia respect waktu solat tu..
[5:19pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: utk create habit buka quran everyday..pada sy tak boleh miss walau satu haripun
[5:19pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau aisyah anak naz bad mood..pada pandangan sy naz still  boleh suruh dia buka buku..tp naz yang baca kan dia je..at least dia dengar pun dah ok..
[5:20pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: memang susah awal2 tu..tapi lama2 anak akan rasa macam pelik kalau dia tak buat something yang dah jadi rutin harian dia
[5:20pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: wallahualam..
[5:24pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tu cara kita nak mendarah dagingkan quran dalam anak2..
[5:25pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sy rase kalau ikut amalan ulamak2 dulu memang lg strict kot..
[5:25pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sebab tu ulamak macam imam syafie suma boleh kuasai banyak cabang ilmu..sebab disiplin
[5:25pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dari kecik dah start
[5:27pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: pas dia dah start 3 tahun sy mula strict skit
[5:27pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dulu sy tak strict sgt..
[5:34pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tengok macam mana ayah al fateh training al fateh masa kecik..
[5:35pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: anak kecil sy rase at least dia ikut kita semayang je dah ckup..
[5:36pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dia faham bila tiba waktu solat
[5:36pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau dah 7 tahun mula kena strict bab solat
[5:38pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dah 7 tahun start boleh ajar amek wudhu suma..n yg perempuan tutup aurat btul2
[5:40pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Bila fikir2 balik.. Mmg kalau konsisten, anak lg mudah nak mengaji.. Sblm ni penah buat mcm min ckp tu.. Dia xnak ngaji, mak dia yg bc.. At least dia tgk & dgr, masuk dlm kepala. Kalau travel pn siap bckan dlm kete.

Tp yg jd tak konsisten ni sbb since last week byk travel pastu aisyah demam pula. Pastu mak dia ni pun jd lupa nak keluarkan buku furqan tu.

Salah diri sendiri yg tak konsisten ajar anak. pasni kena usaha konsisten semula supaya aisyah suka mengaji.
[5:42pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tak pe naz..
[5:42pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: setiap hari akan lebih baik dari hari sebelumnya..
[5:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: ni azam org mukmin yang berjaya..inshaAllah
[5:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah:  chaiyokk
[5:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sy kalau muiz malas sgt nak ngaji mase dia penat atau sakit..sy baca satu ayat dia sambung satu ayat..gilir2..muiz suka sgt..
[5:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dia rase kurang stress
[5:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kita ambil alih burden anak..
[7:44pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Stress
[7:55pm, 24/09/2014] Farah IPN: Sabar Naz.. Naz baca depan Aisyah yg sedang bermain pun Boleh..

Kalau Aisyah refuse.. Naz boleh buat game berbentuk Alfurqan. 
[7:56pm, 24/09/2014] Farah IPN: Jangan stress.. Cian baby.. Cuba Naz Senyum 
[8:22pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: naz pernah reward aisyah dgn sticker?
[8:31pm, 24/09/2014] Kak Maznah IPN: Naz fikir je yg pnglmn mncbr ni satu kemanisan dan Allah nk beri lebih pahala sbb kita usaha kena lbh skit kan
[8:32pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Tq maz.. Sejuk hati naz baca..
[8:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: semalam sy pun ade skit stress
[8:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: nak share dgn sahabat2 tersayang kat sini
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: semalam suruh muiz ulang al alaq..dia ada lupa skit
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: so tibe2 stress level sy naik..
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: masa tu belum dapat ilmu lg dari farah pasal peak state tu
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau tak dah apply dah
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: so sy suruh muiz ulang byk kali..
[8:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dia pun nangis sbb stress kot..
[8:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: pastu mlm2 sy gikir nape dia boleh tlupa..
[8:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: saya fikir tak de sebab lain kcuali Allah nak sy mintak pada Dia supaya tolong ingatkan muiz ayat2 yg dia lupa..Allah nak sy doa lebih pada dia
[8:48pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: bila kita nak anak hafal quran kita kena banyak doa supaya anak ingat ayat2 yg dihafal..
[8:49pm, 24/09/2014] K.tshie IPN: Saya pun selalu stress bila anak lupa surah lama
[8:49pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tadi sy suruh muiz ulang al alaq..syukur dia lancar..sy mintak muiz sujud tilawah n sujud syukur skali..sbb sy bgtau muiz yang Allah tolong dia ingat ayat2 yang dia pernah lupa
[8:51pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: betul..agak kecewa bila anak lupa ayat dalam surah..sbb kita penat usaha..
[8:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tp biasa sy pk balik..tak pe..sbb masa panjang lagi..anak dah start awal..sampai besar anak akan ulang..
[8:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: by the time anak besar inshaAllah dah lekat ayat2 tu
[8:53pm, 24/09/2014] K.tshie IPN: Suka penerangan siti kat Muiz. .kaitkan selalu dgn Allah kan..sy selalu mcm igt balik apa aktiviti dia..ada tgk cerita or muzik yg x ok ke.. sampai otak busy igt benda lain..huhu.

Sbb sy ni mmg la dah campur2 environment sbb ke sekolah kan..
[9:17pm, 24/09/2014] ‪+60 14-210 8534‬: Waktu magrib sesi mngaji dan baca hadis..wajib stp hari.
Inshaa Allah.
Td baca smula surah2 lama.
Alfalaq dan annas.
Nak semak smula bacaan pnjang pendek makraj Muhammad.
Persediaan nak solah nnt.
[9:20pm, 24/09/2014] ‪+60 14-210 8534‬: Kalau anak lupa ayat yg dibaca.kerap pasang surah tu.
Dan jika sudh pandai mmbaca..baca balik ayat atau surah tu.
Guna bahasa badan atau mimik muka utk mudah ingt ayat.
Biasa ayat alquaran  bnyak syat yg berulang.
Cara mimik muka sesuai utk mudah ingt. InshaaAllah
[9:21pm, 24/09/2014] ‪+60 14-210 8534‬: *ayat
[10:55pm, 24/09/2014] Kak Ety IPN (fatihah): Nak Tanya mcm mana nk jwp bila Ank Tanya mana Allah? X Npk pun .....
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: jawab Allah ada tempat special
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: bukan mcm manusia
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: Allah duduk dekat Arasy
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau masuk syurga boleh tengok wajah Allah
[11:15pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: anak sy pun slalu tanye sape lagi kuat? bukit ke Allah?
[11:15pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: saya tanye balik sape yg buat bukit tu?
[11:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tanya jugak angin tu nampak ke? tapi boleh rasa kan bila angin tiup..?
[11:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: teori basic ni..pasal angin
[11:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sama la dengan Allah..biar tak nampak tapi Dia ada..
[11:53pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tiup sikit kat muka anak bila dia tanye..hehehe..biar dia rase ada angin

Tuesday, November 11, 2014

Penyakit 'Ain

http://www.mamapeduli.info/2014/06/elak-upload-gambar-bayi-umur-kurang-40.html?m=1

Sunday, November 9, 2014

Jangan Sabotaj Diri

[6:57am, 16/09/2014] K.tshie IPN: InsyaAllah Rodhi..
Tiada siapa boleh halang impian kita melainkan pemikiran kita sendiri.
[7:16am, 16/09/2014] Farah IPN: Tshie..

Musuh utama adalah diri kite sendiri 
[7:21am, 16/09/2014] 'Aisyah: Ubah diri, jgn sabotaj diri, jgn pndang rendah pada diri
[7:22am, 16/09/2014] 'Aisyah: Percaya pada diri..bile kite mula sabotaj diri ckp yg "kite sibuk, kite tak boleh, kite ni lemah itu ini," minda kite bace n copy dlm memori, stem cell dan kite dan bunuh keyakinan n impian kejayaan kite sebelum org lain membunuhnya
[7:23am, 16/09/2014] 'Aisyah: Biar org yg takpe kt kite yg penting kite jangan mengata negatif pasal diri kite sendiri. Kdg2 kite tak sedar sbnrnye kite sendiri yg selalu sabotaj diri
[7:29am, 16/09/2014] 'Aisyah: Raikan diri, sayang diri. Mcm kalo terlepas n kelam kabut tu, pujuk diri n hati jgn bg down, sy penah kn ckp mcm "aisyah, takpe ko masih blajar..yg pntg ko berubah bla2 hehe"

Bile sy ok je ikut schedule baik smooth sume ckp, tahniah syah..ko berjaya..truskan. Kan dah ckp dah ko mmg boleh..pasni nk ko kuat ye"

Sy ckp ngan diri sendiri..blajar pujuk diri, ucap tahniah kt diri. Mmg pelik sket tp okla takat ni sy tak terlalu terbuai sgt ngan emosi negatif n cepat bangkit bile down. Yelah kn sape lg nk pandang tinggi bg keyakianan kalo bukan kite snediri pd kite. Kasihan badan kita, jgn pandang rendah pd kemampuan badan kite..cian hehe.

Jugak yakin dgn ciptaan Allah. Mcm Allah yg buat tgn kite ni, so yakin mesti kite sempat buat keje pakai tgn yg Allah bg ni, pasal tgn die cipta ni hebat. Manusia pun tak mampu cipta blk kn. doa mintak Allah bantu jgk
[7:31am, 16/09/2014] 'Aisyah: Kak farah, sy pun kadang terlepas jgk ckp negatif. Kite saling mengingatkan ok!! Dao penah pesan, sgt bahaya rupaya sabotaj diri means pndang rendah pd diri sendiri dgn ckp negatif kt diri. Die kate tu mmg virus awal yg bunuh impian kite
[7:32am, 16/09/2014] 'Aisyah: So kite kene blajar hargai diri, didik diri. Mcm kite didik anak kn mcm kak maz ajar nk built confident die dll. Mcm tu gak ngan diri kite. Kdg kite terlupa diri kite pun perlu kasih sayang dr tuannya ni baru die sohat nk bekerja utk kite..means tangan kite tu kalo puji slalu baru die tangkas sket utk kite
[7:34am, 16/09/2014] 'Aisyah: Belajar beri kasih sayang pada diri sendiri ( means selepas Allah n rasul) n bile diri kite cukup kasih syg barulah kite akan sebarkan kasih syg pada suami, anak dll.
[8:00am, 16/09/2014] K.tshie IPN: Kita boleh!!.

Belajar ilmu..and proof it.. jgn sabotaj diri

Nak share ni..masa sesi hot sit- perkongsian inspirasi (MMM dao hari tu) .ada 13 org yg berjaya diorg panggil

Igt ayam hijrah yg adah sebut tu?Ustazah Hajar owner nya. Org kedah. Dia cikgu Kafa je. Masa mula2 kelas dr azizan dia pernah bangun dan tanya.. saya ni cikgu kafa je..boleh ke nak jadi usahawan berjaya? Dr azizan jawab jawapan yg aisyah share tu la.. tiada siapa boleh halang impian kita melainkan diri kita sendiri

Masa tu dok pk..dia xde anak kecik kot. Nak jd cite lps sesi dia ckp atas pentas..dia mintak turun awal.. mayb kejar flight kot..sy teka je la.

Pastu sy keluar g toilet jap nampak dia kat luar hall..dgn anak kecik x sampai setahun. Comel sgt dan asyik ketawa je.. lps g toilet..sy sggah kat dia..ramai juga dtg tegur dia. Dia kata saya dpt dua anak sepjg ikuti kursus Dr azizan. Maknanya ada dua anak kecik!

Anak yg dua kecik ni mmg lagu ni..(bahasa kedah..mcm ni..)..renyih saja (sengih je)..happy.  kalau dok dukung tu..mmg dok sebut, jutawan ummi ni, dermawan ummi, anak soleh ummi,.. sebut hak baik2. .alahai. .sukanya sy dgr. Sy dokong anak dia.. siap menguap budak tu.. tp muka ceria dan sengih. Ye la dah kol 11 mlm lebih.. mmg anak kecil akan tgk muka ibu dia kan. . Ibu yg gembira akan reflect anak yg gembira..

Anak2 yg dah besaq sikit depa tak lagu ni..muka masam selalu. Hihi..

Bezanya bila minda kita positive kan diri. Tunjukkan di wajah. Persekitaran turut bawa aura positive kita.

Yg saya lagi kagum masa dia buat bisnes ayam hijrah dia ni...dia dah kaya pun. .dia buat bisnes mcm2. . Tp bisnes ayam ni atas dasar nak bantu masyarakat setempat..sbb dia tgk sendiri ..p survey proses sembelih ayam yg meragukan.. dia beli drp org tu 30k. Murah dia kata. Tp kira duit modal nak urus bisnes 200k awal2 lebur sbb org yg buat kerja tu x amanah..tp 200k tu bukan duit sy..ha..tu kena belajaq dgn dao lagu mana.. saya belajaq buat agreement semua..

Kalau ikut nak tinggal dah bisnes ayam ni. Dah la busuk..tp org berjaya . Dia habiskan apa2 yg dia mulakan! ..fikir utk ummah..dia buat jugak! Semlm dgr iklan ayam hijrah di IKIM. Siap org arab saudi, turki..cari nak beli ayam dia.. dasyat.. kuasa ilmu dan pemikiran positive!  Nothing impossible
[10:46am, 16/09/2014] 'Aisyah: Waktu sy pegi semianr dao yg malam 3 jam. Seminar free kt kepala batas tu. Hajar hijrah sharing gak..ni sy taip ape yg masih sy ingt die ckp
[10:52am, 16/09/2014] 'Aisyah: Bayangkan sorang perempuan yg pakai baju kurung, tudung labuh besar, dan loghat kedah pekat.

Hajar : assalamualaikum wrh wbh alhamdulillah.. (Die cite sket pasal diri.)

Tulah saya dulu mcm hgpa semua, dok mai seminar dr. Dok blakang dengaq dato ckp apa tak tau..pasai sy ni org kg ja..mana blajaq tinggi.. Tp sy dok tertanya gak mcm trigin gak. Tu yg sy pi imkk tu.. Pastu dr ajar la pasai alpha, programing minda pasai reset mindset tu..
[10:57am, 16/09/2014] 'Aisyah: Memang sy rasa mcm dilahirkan semula. Sy sampai jatuh cinta la kat dr..

Dr Azizan : aii mane boleh jatuh cinta kat saya..kat ayam bole la

Hajar : eh silap, maksud sy saya jatuh cinta la kt ilmu dr. Sy ikut ja apa dr ckp ape tu yg dr ajaq sy tu la.

Tula dr, jatuh cinta ngan ayam tu lama dh..

So die pun sharing ape yg dr ajar suh die buat mcm selain reset minda tu, sedekah, nk bantu org dll. Sekarang bisnes die dah 200ribu sale n bukak kilang. Dr seorang cikgu kafa biase.

Lepas die turun, dao ckp : awal2 die decide nk bela ayam n bisnes ayam, berapa ramai org perlekeh die, pompuan kan, tetibe nak jual ayam. Tp yg mcm die ckp tu biarkan je org yg ptg kite tak sabotaj diri kitesaya tak reti tulis cam kak tishie.tapi memori hajar atas stage tu melekat lg kat otak sy ni.

Mmg awesome!! Very low profile
[12:52pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: mmg dia the best speaker mlm tu syah.. sebab dia jujur.  Loghat kedah dan gaya selamba dia jadi kelaka.. Dia ending sharing dia dgn nyanyi nasyid lagi . sempoi betui ustazah ni..hihi

Honestly sy nangis dgr dia nyanyi lagu sunnah berjuang (nada murni).. di sambung oleh dato roslan.. gamat dewan mlm tu.. sy mmg nangis2 sambil tepuk tgn sbb mmg tahu nasyid tu..

Sampai ke hati maksud dia..bukan mudah nak berjaya..

Mmg sunnah org berjuang
Mengembara dan berkelana...( start lagu dia..)

Hajar bgtau juga mula2 dia segan nak mai dao pggil minta sharing..
Sbb nya mula2 dulu dia suka buruk sangka..apa buat program mahai2 ni.. depa nak amik duit org la ni .. first kursus dao dia p..ada la beberapa org bangun n sharing ckp tq kat dao la apa la..

Balik2 dia bgtau suami dia..depa ni kena bayaq apa ckp lagu tu..mcm x caya la kira  ..siap dok kira.sorg dpt rm50..ada berapa org..bulih sgt dia bayaq. ..haha.

Kami mmg byk ketawa dgr sharing ikhlas dia.

Last2 nangis..mmg touching la
[12:57pm, 16/09/2014] ام الحفظ@ سيتي راضيه: MasyaaAllah subhanallah.. Jazakillahukhoiran kathira k.tshie, farah, aisyah dll  xmampu untk bkate2 dah ni.. Sy perlu lbeh byk lg bdoa dtmbh usaha dn pling ptg minda +ve biiznillah
[1:00pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Rodhi kene pegi rodhi seminar die baru dpt aura..pegi yg seminar free pun ok utk awal2 ni
[1:02pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: Tahu.. nak Faham..dan Alami
[1:04pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: Ye. .kami hanya boleh bagi Tahu.. dan explain utk Faham..tapi mmg kena Alami sendiri jika nak rasakan pengalaman dan sedut ilmu2nya. Tak ternilai.. Priceless..
[1:34pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Mmg sgt priceless.. Tak sama org yg dengar org cite dgn org yg sendiri feel jumpa n dapat aura, ilmu n dikelilingi feel org positif tu.
[1:35pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Rodhi nnti pegi la rodhie..rase feel jumpe depan mata org positif ni mmg kite rase kuat n bina balik semangat kite
[1:35pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Maksud sy nnti seminar free dao 3 jam tu hehe. Nnti ade sy kongsi lagi. Haritu dh lepas yg klinik usahawan tu
[1:38pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Macam imkk yg dao suruh kite ucap terima kasih kt tgn, kaki, anggota badan len..ingt balik jasa anggota bdn kite.
Actually sebab tu otak kite positif n mind kite kene sentiasa hepikan anggota badan kita. Sebab kite sendiri khalifah dlm diri kita. Tu yg dao ckp.. Toksah dok ckp jauh2 kite khalifah yg besar2, kalo kite tak mampu jadi khalifah or bos yg baik utk diri kite. Bos kite hati kite lah. N pekerja kite mcm tgn, kaki, mulut..diorg ni pun makhluk Allah kan
[1:39pm, 16/09/2014] 'Aisyah: So tu yg kite kene hargai depa. Elak sabotaj diri n bg keyakinan kt anggota badan kite sebab mcm pekerja kalo bos asyik marah je mesti bad mood nk wat keje kan hehe. Mcm tu jgk la badan kite pun

Friday, November 7, 2014

Tips Mengasingkan Anak Tidur Dari Bilik Ibu Bapa

http://www.mamapeduli.info/2014/02/tips-mengasingkan-anak-tidur-dari-bilik.html?m=1

Monday, November 3, 2014

Sunday, November 2, 2014

Sharing from Kak Min

[8:45am, 15/09/2014] Kinah IPN: Skrg umo muiz 4.8. K.ct mule ajar dia masa umur dia 2 tahun 3 bulan sbb masa tu baru pegi kursus puan lina..
akak ct start lambat tapi buat intensif jgk..sbb time tu pregnant yg second.. akak ct aim nak dia boleh ngaji b4 akak deliver..sbb nanti dah ade baby susah skit nak fokus

Skrg anak akak ct tgh struggle nak habiskan juzuk ke 3 dia
akak ct aim dia umur 5 tahun ni dah hafal 4 juzuk..k.ct ckp senang je.senang tu maksud akak ct bila nanti anak dah boleh baca quran sendiri..proses hafal akan jadi lg senang
bila dia dah familiar dgn ayat quran..rasanya quran akan jd friendly pada anak kita jgk.
mula2 memang lambat.

biasa muiz amek masa 1 bulan untuk surah panjang dalam juzuk amma..contoh surah an naba'..

ok..senang citer macam ni..umur 3 tahun hingga 4 tahun dia dapat hafal 1 juzuk je..

4 tahun 6 bulan haritu dia dapat hafal juzuk ke 2.

so dlm masa 2 bulan ni dia nampak gaya mcm boleh hafal juzuk ke 3..

so nampak tak matemetik disitu?

cuba kira nisbah dia..

tapi nak tunjuk yg kita sebenarnya tengah panaskan enjin kereta anak kita..
Sebelum dia pecut laju ni

cuba baca balik ye..dlm
tahun pertama 1 juzuk..6 bulan pastu juzuk ke 2..2 bulan lagi juzuk ke3..maknanya anak sedang dapatkan skill hafalan yg btul

-dr k.siti@k.min
[8:57am, 15/09/2014] Kinah IPN: K.ct kata musa hafal sehari 2 muka seteng.tp dia bukan terus speed up mcm tu.

umur muiz  3 tahun dia baca sendiri..tp bukan la laju terus mcm orang dewasa. dia start slow jgk..mcm tu la nnti anak2 kita jugak..mereka dalam proses gaining the rite. merangkak2 jgk mase tu..

ni suma yg anak kita akan lalui..insyaAllah
cuma mak kena istiqamah la ye..

skang masa k.ct limited nak ajar..sbb adik muiz dah mula nak menakal.so biasa bila adik tdo ptg abg dia boleh la hafal yg baru..
doa banyak2 dlm solat utk dapat anak yg hafiz hafizah dlm usia muda diaorg

akak tak kerja.berhinti.masa muiz setahun lbh sbb muiz sllu sakit.so memang dpt fokus lebih..

K.ct kata jgn rase berat atau beban dgn al quran..

K ct ckp hanya Allah yg tahu berapa byk air mata mak dan anak yg dah mengalir..

cuma parents kena sentiasa bsemangat

tu yg haritu bwk muiz g tgk musa..sbb k.ct rase muiz mula tak de semngat nak hafal lagi masa tu.
kbetulan jumpa puan lina n darwish darwisyah jgk kat situ
rase mcm tbakar2 balik semngat tu

K.ct cita muiz pun ade perangai dia jgk.reward penting jgk masa nak hafal surah.
biasa ayah dia beli mainan byk2 bila pegi chow kit..simpan buat stok utk reward
[8:58am, 15/09/2014] Kinah IPN: Ni jwpn k.ct pd soalan k.aisyah:
siap ade point2 lg..
1. ajar muiz tbahagi pada 3 waktu..biasa mula dgn hafal yg baru..sebahagian hari lg ulang juzuk amma mcm jadual yg sy buat kat fb annakku alhafiz..last part of the day is ulang juzuk 28 atau 29..biasa akak suruh baca tgk quran dulu n then suruh dia ulang tanpa quran sbb nak tau mana lemah dia
2. masa biasa start tghari sbb nak mandi anak..mkn dulu suma..then naru start
3. bila pk bab makanan..faveret dia telur..huhu.
tp tak pernah miss sudu kecil habatussauda sbb nak elak dia semput/lelah..mlm b4 tdo dia nak minum susu kambing campur madu..
4. umah akak ade tv tp dia tak  dpt tgk sbb akak pun tak tgk..bilik pun ade tv tp dah berbilan tak on..kadang bg dia reward tgk upin ipin bila ptg dia dah penat..memang dia hepi sgt
5. sekarang waktu audio dah kurang skit cuma bila dia main akak pasang audio
[9:00am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Bestnya cerita muiz
[9:02am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Apa akak tebyg..mak nya sgt rapat dgn Allah. Walaupun dia x sebut.pasti dia doa saban hari..utk istiqamah dan kuat nak ajar anak alquran. Huhu. Terlihat kekurangan diri..

Ada target tapi bukan utk stress kan..tp utk smgt..bila keyakinan tu ada.. boleh capai target.. usaha.. Allah pasti beri. MasyaAllah.

Muiz bermula lg lambat drp raouf usia 2 thn lebih.  3 thn dah membaca sendiri nangis dgr
[9:03am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Min..saya kagum dgn awk.. bersyukur dipertemu di sini.  Moga saling terus menginspirasi
[9:04am, 15/09/2014] Kinah IPN: umur adik muiz 1 tahun 8 bulan
[9:05am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Tekanan (nak bersalin. .ada adik kacau) digunakan sbg push factor nak lagi disiplin ajar anak alquran.  Subhanallah
[9:07am, 15/09/2014] Kinah IPN: K.ct tak de jadual masa.cume jadual untuk ulangan ayat yg dah hafal je
sbb surah juzuk amma ada banyak..
so risau kalau ade surah yg terlupa nak ulang..nanti dia akan lupa..

kalau seminggu trlupa nak ulang satu surah..contoh surah al ghashiyyah..nanti cek balik minggu depan mesti ada ayat yg salah baca

umur muiz 2thn 3 bulan tu bru k.ct start al furqan n flash card segala bagai..huhu
[9:07am, 15/09/2014] Kinah IPN: Muiz dpt adik masa 3tahun
[9:12am, 15/09/2014] Kinah IPN: K.ct guna kaedah puan lina ajar je.dia susah nak fokus bila main2..so k.ct suruh dia duduk baru dia boleh baca btul

once dah habis al barqy..terus ajar anak baca quran..sebut dulu biar anak ikut..lama2 anak akan ingat rupa ayat dan bunyi dia..
contoh nak ajar surah al maun..ni peringkat awal hafazan sbb surah pendek..kita bacakan dulu

jgn paksa anak baca sendiri suma..nanti dia stress n lambat progress
K.ct akan bacakan dulu..pastu muiz ikut..one by word..

skang ni k.ct masih akan bacakan ayat yg baru dia nak hafal..n muiz ikut jgk..sbb kita nak ajar dia sebutan makhraj huruf jgk..n tajwid sbb tak familiar dgn ayat quran lg
Muiz da boleh baca tp masih merangkak jgk masa 3 tahun tu sbb tu terus exposed dia pada the real quran..
[9:14am, 15/09/2014] Kinah IPN: Adik muiz nma solehah
[9:16am, 15/09/2014] Kinah IPN: Masa muiz 2tahub lbh K ct time tu akak banyak travel..
so dia taknak baca buku sgt..
K ct byk buat sendiri flash card tanda2 tu
[9:17am, 15/09/2014] Kinah IPN: Ni wasap persenal dgn k.ct bgtau yg muaz pn xbrpe suke buku..k.ct cadangkn.buat flsgkad sndri atau tulis kt whiteboard
[10:53am, 15/09/2014] Kak Line IPN: Kawan kawan ingat x stage muka surat al furqan sampai mana dan trus lompat al.baraqy smpai muka surat mana.
Hajar..hahaha..blh bayangkan kelam kabut hajar kt rumah..hahah..macam saya pening dgn.hasif dan hijjaz..adoi..payah nk pisahkan..kdg kdg terpisah..hijjas atau hasif termenung je..tanya mana abg atau adiknya
[10:58am, 15/09/2014] ‪+60 19-558 5160‬: ms 18 alfurqan line..lompat ke albarqy
[10:59am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Alfurqan 2 smpai page 18
[10:59am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Pastu g barqy
[10:59am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Nak mudahkan anak baca furqan lah
[11:00am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Stimulasikan buku. Flash card, whiteboard kerapkan.
[11:00am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Mcm alq sebenar kena biasakan
[12:13pm, 15/09/2014] Kak Soliha IPN: Maybe blh develop pattern time bljr...then training pattern tu...lama2 anak2 akan faham waktu mereka kena bljr... refusal akan ada mula2..pastu diorng ok rasanya..mcm qimi wazir dah xtnya rewards bila hbs hfl surah..x mcm mula2 dulu.
[12:19pm, 15/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: maaf sy tak sempat nak join discussion ni..nanti later sy share tips intensif quran yg sy buat
[1:47pm, 15/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: stuju dgn kak eh..anak kedua sy pun tak seswai pakai kad khadijah tu..mungkin sbb byk graphic dia tak dpt fokus
[3:59pm, 15/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tsie..sy nak share tips utk surah at takwir
[4:37pm, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Siti, ya sgt nak tahu tips dr siti, demi speed up our children here
[11:37am, 16/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: apa kebaikkan story telling ye tshie?
[11:38am, 16/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: yg tips surah at takwir nanti sy upload kat fb..
[12:04pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: Storytelling utk kanak2 maksudnya org dewasa yg bercerita dan kanak2 dengar..

Storytelling x sama dengan read aloud sbb storytelling ikut range umur.  Buku perlu sesuai dgn age kanak2.

Utk 4 below mmg perlu buku yg ada gambar yg besar dan menarik. Sbb mereka akan capturr gambar shj dulu..bukan words.

Berbanding budak 6thn ke atas yg baru pandai baca cthnya. Dia akan tend to membaca text sendiri berbanding dgr suara teacher. .so umur ni perlu pandai interactive dgn diorg..

Tadi sy try cerita kat anak2 buah di kg ni buku yg sama saya cerita semlm.. budak umur 9,6 raouf 4 dan 2.

Saya boleh guna ayat dlm buku sbb yg 9 dan 6 tahun boleh faham.  Dan mereka akan tanya soalan bila nak tahu lagi. .saya suka..sbb two way..interactive. raouf pun faham sbb dia biasa dgr..hihi. boleh jwb soalan yg kita tanya juga

Yg 2 tahun mmg dua page je tahan..hihi.. first page dia dgr..tunjuk spider..sebut.. pastu bila kita start guna ayat advance dia lari buat keje lain. .

Mcm ateh semlm .check bakul teacher

Group tadi.. siap boleh soal jawab di hjg storytelling.  Means diorg faham kisah..

Semua sgt excited buat art. Suka saya..dan lebih bermakna bila abg sebut.. jom kita buat spider Web dekat gua..kita nak tlg nabi Muhammad.  Alhamdulilah .they get the message. 

Masa tgh storytelling sy saja tanya.. spider ni kecil je tp boleh tlg Org lain..

Kalau kita kecil lagi..mcm raouf. .haris..( sebut nama diorg).. mcm mana nak tlg org ya...

Dan diorg boleh jawab bg situasi..kalau kawan jatuh.kita boleh tlg... Seronok nya dgr. .they get the point.
[12:49pm, 16/09/2014] Kak Maznah IPN: Terang jelas lg penerangan tshie sorry ya slh konsep read aloud. Rasa mmg budak read aloud. Mcm kat tv budak cilik bcerita tu. Nk develop confidence depan crowd. Maaf sgt silap. Lain tu sy tahu konsep story telling aja dan age development, blh agak
[1:02pm, 16/09/2014] Kak Maznah IPN: Satu yg sy slalu buat ialah 'free play' yg xde syarat. Buat apa shj asal selamat. Ni yg sy nk menulis dan share ebook. Continuum play yg pertama. Wajib klu blh smua parent observe dan bg ruang free play ni.

'Play work' sy jarang buat. Ia ada struktur dan matlamat. Cth mcm game belon air smlm. Ada syarat. Amik belon masuk dlm baldi masing2 sahaja.. Ala2 sukaneka.

Sah2 fateh xpandai sbb blm xperience. Lg dlm berkumpulan.  once dia dh fhm  iaitu kena msuk baldi dia, bru la dia laju sblm tu dia xfhm dan nak letak baldi org. Tu syok observe tu.

Play work sesuai utk berkumpulan kcik  dan dlm playgroup/at school
[1:06pm, 16/09/2014] Kak Maznah IPN: Cuma ada skill storytelling 1-1 dlm sesi ngan klien dan fateh sorg aja. Penah juga buat kat kwn2 fateh, blh la tp sy xfokus dlm tu. Sy nk fokus therapeutic storytelling utk treatment (means dah ada isu/ difficulties), tu yg juga sy bmbak share. Nnt kena cari notes lama balik. Ada kaedah spesifik dan steps dia.

Ms bljr dulu kwn sy chinese dh ada anak  dia try kaedah tu dan bjaya. Psl isap botol ke apa xingat. Masa tu sy bujang xde sample. Cume try dlm klien sesi shj. So makna blh guna utk parents-kpd anak

Thursday, October 30, 2014

Task untuk anak

http://www.mamapeduli.info/2014/07/kerja-rumah-yang-sesuai-mengikut-umur.html?m=1

Saturday, October 25, 2014

Sentuhan Selamat

[1:10am, 13/09/2014] Izzati:
Nk ty kak maz ni..klu yusra suka menjerit n mengada2 tu mcm mne ye soution nye? kami xtau nk bwt cmne dh..bile pk kan mgkib nk crik perhatian tp kami beri sepenuh perhatian kt die..msih mcm tu jgk..
Mgkin ke die cemburu dgn adik die ke? sbb die slalo tolak adik die smpi jatuh..berulang2 kali kami ckp scara baik tp msih x beri kesan..buntu sy di buat nye. .tolong...

[1:38am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Sbr dan teruskan apa zati dh buat tu ye. 

Tmbhan : bg mesej masa anak tdo, ucpkan apa zati nak dia buat. Ni tips rakan2 sini juga. Skripny mcm hypnotise: yusra kakak yg baik, lemah lembut, selalu buat sntuhan
selamat dgan naufal, anak solehah, dengar kata umi abah, etc.

Dan doa yg "Allahumma faqqiha fiddin. Wa'allim hutta'wil" boleh diamalkan slalu. Niatkan  apa yg zati mahu pd anak tu ya. Amik masa, zati utk berubah 100%. Sbb age mcm ni fasa ekspresi emosi dhn tgkahlaku, hijai sntiasa xsmpt trafficlight merah

Tip ibu rose, amik tgn anak dan buatkan usapan syg tu. Amik tgn yusra dan usap lengan/kepal/ badan naufal, smbil ucp skrip baik2 tu.
[1:38am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: *hijau
[1:38am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Bg yusra raza beza sntuhan lembuy dgn kasar, ada beza.
[1:40am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Dan klu yusra dah pndai bercerita. Tanya apa dia rasa/fikir, ambil satu pengalaman terkini, cth petang td, yusra ingat tak masa kita jalan td, yusra ada tertolak adik. Yusra nk apa sbnrnya ya. Ibu tau yusra sygkan adik naufal tp yusra .... (Geram?/etc) sbb tu yusra ter tolak adik. Yusra x sengaja,kan.
[1:43am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Di satu insiden fateh, rupanya dia geram dan marah aunty tu, sbb semata "aunty tengok fateh" (fateh jnis xsuka org tenung dia sgt). Simple je sbb dia tp kita ingat lain dan jauh sgt. Pstu sy kata la, aunty tgk sbb fateh comel, baik, xpe la aunty tgk lebih skit.

Dia ikut mood, mood ok xkisah org tgk dia, mood xok, mmg xsuka org tgk dia. Mcm kat ofis lama hkl td, sy lawat unit knslg sy, depa duk tgk dia smbil nak dia slm mereka, fateh jwb "jgn tengok fateh", sumer pun baik2 dan kata, oh tak blh tgk, ok xpe la.. mcm tu la. Sbr jela sy..

[1:46am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Klu zati suspect dia cmburu adik, elok zati amik masa ruang bsendiri dgn yusra dan tnya elok2 apa dlm hati dan fikiran dia. Msti ada sesuatu. Bdk kcik dah ada emosi tersndiri yg unik elak underestimate anak kcil tau. Sgt tak sangka bila kita dh tau sbb sbnr dia jd mcm tu.

[1:52am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Fateh pun tahu furqan dah mana baik buruk, mcm dia duk baca buki baby khalifah td, 'my first adab', dia tau org ni x elok sbb x pulangkan dompet kakak, tp dia xfaham kenapa kakak penting nak guna dompet dia, so sy xplain lbh skit sbb dia dh bertanya (ni sesi storytelling xsmpt rakam nih),

pastu psl gmbr budak berebut mainan, pun dia tau xelok berebut, so sy masukkan elemen peristiwa dh berlaku, iaitu bila dia berebut brg mainan kwn dia najla dan abg hazieq, tup tup dia rasa sedih sbb dia xleh kontrol behaviour dia. (Ni sy lupa nak balut sdih dia), sy just bg solusi je yg biasa iaitu bgtau elok2 apa fateh nak, skrip "boleh ateh pinjam?" Dan smua org bila fateh minta elok2 akan bg pinjam. Dia jwb "alaaa...", skang sy fikir balik  mgkin sbb dia still feel bad ttg tgkahlaku dia, so sy lupa nak refleksi emosi dia xpe nnti ada masa recover balik.

So makna anak tau dan blh beza mana baik buruk, tp semasa event berlaku dia xsmpt nak kontrol diri dari terkasar. Especially klu kita x observe, dia xingat nak berlembut. Klu sy kat blkg dia dan nampak, sy akan terus remind dan dia buat yg permintaan baik tu. Dan magic, biasanya mmg dia dpt. Bdk satu lagi akan jwb otomatik "boleh!", mksud blh pinjam. Masa bual ttg page gmbr td, skrip blh pinjam tu, dia sndiri jawab spontan "boleh!"

Tuesday, October 14, 2014

Gen-Z & Gen-A: Didik Anak Cara Rasulullah

PERSEPSI @ TVAlhijrah, 8 September 2014

Tajuk: Gen-Z & Gen-A: Didik Anak Cara Rasulullah

Ahli Panel: Prof. Dr. Rozieta Shaary (Ibu Rose) & Ummi Roses

IBU ROSE
=========

1) “Anda akan jadi seperti yang anda baca, lihat & dengan siapa anda bergaul”

2) Teknologi adalah ALAT. Bergantung pada cara penggunaannya. Sekiranya digunakan dengan baik, baiklah jadinya. Begitulah sebaliknya. Apa yang penting ialah ibu bapa perlu beri GARIS PANDUAN. Antara garis panduannya ialah INTEGRITI dan ia perlu diajar sejak kecil.

3) Ciri-ciri generasi:

a) Generasi Babyboomers:
- Taat & patuh, command & control, senang diarah & mendengar cakap

b) Generasi X:
- Suka memberontak tetapi masih taat

c) Generasi Y:
- Suka bertanya WHY?
- Sentiasa ingin tahu
- Sentiasa mencari alternatif lain
- Dilahirkan oleh generasi Babyboomers yang taat & patuh – jadi bila gen Y bertanya, mereka rasa seperti anak mereka tidak mendengar cakap ibu bapa
- Sebenarnya gen Y begini disebabkan oleh perkembangan corak fikiran manusia & juga sebab manusia dilahirkan dengan kebebasan memilih

d) Generasi Z:
- Suka negotiate sebab hidup dalam dunia teknologi

e) Generasi alpha
- Mudah untuk ‘handle’ sekiranya ibu bapa tidak ikut cara didikan ibu bapa Babyboomers
- Tiada paksaan tetapi perlu beri explanation – “Anak yang dididik dengan reason akan jadi reasonable” & “Anak yang dididik dengan kefahaman akan jadi mudah faham”

4) Kebanyakan ibu bapa lupa yang anak-anak ada fikiran/suara/pendapat sendiri – perlu contohi Rasulullah SAW yang sangat menghormati kanak-kanak & beri pilihan pada mereka.

5) Elakkan dari mendidik anak-anak dengan keras kerana anak akan memberontak. Ibu bapa tidak menekan anak selama-lamanya kerana makin lama mereka makin membesar sedangkan ibu bapa makin tua.

6) Sekiranya anak sudah remaja, bagaimana cara untuk membetulkan keadaan?
• Cara disiplin yang keras menyebabkan hati anak2 keras, EQ mereka beku. Jadi, perlu nyahbekukan hati mereka.
• Balik rumah, jgn terus marah mereka tetapi dekati mereka sedikti demi sedikit.
• Ini bukan masa untuk membetulkan anak2 tp masa untuk reconnect.
• Ia memerlukan istiqamah, perlu turunkan ego, perlukan kesabaran untuk masuk ke dalam hati yang sudah tertutup.
• Perlu skil & ilmu komunikasi iaitu – MENDENGAR & MENYOKONG
• Banyakkan solat taubat/hajat kerana Allah yang pegang hati anak. Oleh itu, kembalilah pada Allah.

7) Semasa anak2 kecil, spend masa dengan anak2. Kalau tidak, anak tiada masa untuk kita apabila kita sudah tua.

8) Rutin/garis panduan di rumah membuatkan anak2 rasa lebih selamat! Jika tidak, hati/jiwa mereka bercelaru.

9) Tidak perlu pukul/cubit anak. Sekiranya anak panjat, biarkan asalkan selamat. Sebelum melarang, tengok dulu samada salah atau tidak, selamat atau tidak apa yang anak2 buat. Kalau buang barang, minta anak2 kemas semula.

10) Sebelum ke mana2 PESAN/BERI SYARAT dahulu pada anak2.

Contoh:
Sebelum ke kedai, beri syarat pada anak2... “Pergi kedai nanti boleh beli 1 barang sahaja yang berharga RMxx. Kalau nangis, letak semula barang itu.” Pastikan ibu bapa berpegang pada kata2/janji pada anak2. Sekiranya anak guling2 pun pegang juga pada syarat yang ditetapkan.

11) Anak2 berusia 1 thn setengah sehingga 4 tahun berebut mainan kereana mereka sedang belajar tentang interpersonal skill! Mereka sedang dalam fasa egocentric yang perlu dipelajari untuk kelangsungan hidup mereka. Oleh itu, jangan hakimi anak atau ibu bapa kepada anak tersebut

12) Kesimpulan: Anak-anak ada perjalanan hidup sendiri. Ada masa mereka jatuh kecundang. Ibu bapa yang berperanan untuk mengangkat mereka agar bangun semula. Ibu bapa & anak2 perlu sama2 mencari REDHA ALLAH!

-----------------------------------------------------------------------------

Ummi Roses
==========

1) Situasi di Raudhatus Sakinah:
• Dulu – berzina dengan seorang sahaja... samada kekasih atau tunang
• Sekarang – berzina dengan lebih dari seorang – kebanyakannya berkenalan melalui media social

Sebab:
• Ibu bapa tidak up-to-date dengan perkembangan teknologi, tiada akaun Fb
• Ibu bapa kurang berkomunikasi dengan anak-anak
• Pendidikan sepatutnya bermula di rumah!

2) Menurut Saidina Umar, “Didik anak mengikut zaman mereka.”

3) 3 tahap pendidikan anak-anak:

a) 7 tahun pertama: Bermain dengan anak2

b) 7 tahun kedua: Disiplinkan anak2 – bukan dengan arahan/rotan tapi dengan explanation

Contoh:
• Urus masa (schedule/rutin) – timing masa bermain ipad sebab lain ipad lama2 tidak elok untuk mata
• Susun kasut & kemas rumah supaya rumah cantik, bersih & selesa

c) 7 tahun ketiga: Berkawan dgn anak2

- Dengar pendapat/cadangan anak2
- Kalau tidak setuju dengan pendapat/cadangan mereka, negotiate! (Negotiation itu penting!) Contoh: Cadangan tu bagus tapi apa kata kita cuba begini? Ok tak?
- Jadi kawan bukan bermakna kena sentiasa bersetuju!
- Sekiranya apa2 perkara tidak baik, tegur, nasihatkan & rationalize! Beritahu mereka tidak boleh buat begini sebab begini…

4) Tanya apa impian anak-anak! Siapa lagi mahu tanya kalau bukan ibu bapa?
Jika ibu bapa tidak bercakap dengan anak2, anak2 tidak mahu dengar cakap mereka. Anak-anak akan bercakap dengan orang lain dan mereka mungkin mengambil kesempatan pada anak2.
Ibu bapa perlu belajar MENDENGAR!

5) Kebanyakan ibu bapa suka merujuk pada cara barat dalam mendidik anak-anak sedangkan sebenarnya cara barat itu datangnya dari Rasulullah SAW.

6) Elakkan dari compare anak2!

7) Raudatussakinah tidak menggunakan rotan untuk disiplin tetapi mengikut agama iaitu adab & Sunnah. Antara rutin di Raudhatussakinah:
Isnin & Khamis – puasa sunat
4 pg – solat & bermunajat pada Allah (setiap hari!), solat subuh berjemaah

8) Bertunang bukan tiket untuk ke hulu ke hilir! Bertunang sekadar untuk cop/tanda dia sudah berpunya. Ibu bapa perlu main peranan, kena tetapkan batasan mengikut batasan syara’.

9) Kesimpulan: Jadikan anak-anak di luar sana sebagai anak2 kita. Tegur & nasihati mereka dengan kasih sayang seperti anak sendiri.

~ Ayat ditulis & diolah oleh Nazrah

Tuesday, October 7, 2014

Cerita Gen Terkini

Prof. Dr. Rozieta Shaary

CERITA BABY BOOMERS, GEN X, Y, Z DAN ALPHA

Semalam di PESEPSI TV AL HIJRAH Ibu bercakap mengenai keunikan setiap Generasi, baby boomers, Gen X, Gen Y, Gen Z dan Gen Milinea (Alpha).

Sebenarnya bukan corak parenting saja berbeza untuk setiap genarasi ini, malah corak bekerja juga berbeza, corak marketing juga berbeza, cara bercakap juga berbeza. Bukan semuanya tidak baik atau buruk. Perubahan ialah perubahan, baik dan buruk terpulang bagaimana kita menggunakannya.

Ibu bapa muda zaman ini, ialah dari generasi Y dan anda mengibubapakan generasi Alpha.

Gen Y adalah generasi yang suka hendak tahu kenapa dan mengapa dan membawa kepada penyelesaian lebih hebat terhadap sesuatu masalah kerana mereka membawa bersama kefahaman teknologi dan maklumat.

Anak-anak kecil mereka pula lahir-lahir, jari sudah pandai nak swipe, tak percaya cuba letak baby yang baru 5-6 bulan dekat dengan ipad, dengan sendiri jarinya akan swipe muka ipad itu. Bagaimana ya? ini namanya 'transfer of information through DNA'. Itu cerita lain pula...nanti Ibu kongsikan.

Indahnya kejadian Allah ialah, Gen Alpha ini yang sering dikatakan degil dan suka mengamuk ini, ubatnya ialah penerangan yang jelas yang memuaskan hatinya. 'Give good reason for every action'. Explain. Jelaskan dengan baik. Bermula sejak mereka masih 0 tahun lagi. Bukan marah, larang, cubit atau takutkan saja.

Lihat betapa indahnya Allah menjadikan. Apakah kelebihan generasi ibu bapa mereka? Ya, gen Y yang suka bertanya dan ingin tahu. Gen Y yang suka ingin tahu ini yang hidup di zaman IT ini sepatutnya menghujani diri mereka dengan informasi yang boleh didapatkan dengan menekan keyboard sahaja. Sepatutnya, mereka ialah ibu bapa yang bermaklumat.

Anak yang dahagakan reason, dan ibu bapa yang sepatutnya boleh memberi reason dengan baiknya, disatukan. Itu yang indahnya.

Yang menjadi masalah ialah anak yang dahagakan reason, tetapi ibu bapanya hanya tahu menggunakan cara suruh diam, melarang dan penjelasan yang tidak munasah yang diambil tanpa faham dari generasi ibu bapa baby boomers. Itulah masalahnya.

Anak disuruh taat dan patuh tanpa penerangan yang jelas dan penanaman nilai sejak 0 tahun lagi. Sedangkan anak gen alpha ini mahu taat kerana faham dan memberi kerjasama kerana itulah akhlak yang mereka pilih untuk berinteraksi dengan ibu bapa. Manalah tidak berperang anak dengan ibu bapanya!

Satu perkara hendak Ibu berpesan di sini. Memanglah bila dengan anak semuda 1-2.5 tahun, anak itu belumlah boleh betul-betul mengerti apa yang kita katakan. Perkembangan otak mereka pun belum masuk ke otak berfikir mereka. Oleh itu bila anda menerangkan, mungkin dia tidak terus berhenti melakukan perbuatan yang salah itu.

Seperti menanam pokok juga, mula-mula kita menanam biji benih, kemudian barulah tumbuh akarnya dan kemudian batang kecilnya dan keluar daun. Semasa itu pokok itu masih kenit sahaja dan baru hendak memulakan proses fotosintesis untuk ia hidup sendiri.

Anak kecil pun seperti itu, 0-3 tahun itu adalah proses menanam benih dan membaja, menyiramnya supaya bila usianya 3 tahun, dia sudah dapat mengambil nilai murni itu dan menjadi dasar untuk dia membuat pilihan.

Panjang cerita kita ini...nanti Ibu akan cerita lagi ya.

Ibu doakan anda semua semakin bijak menggunakan kelebihan yang Allah beri dalam mengibubapakan anak-anak anugerahNya ini.

Tuesday, September 30, 2014

Menangani Anak Melepaskan Perasaan

[12:41pm, 09/09/2014] Kak Maznah IPN: Ank sy pn mkin aktif jg..dok memanjat la keje die. Pnjt tingkap la, almari la..
Die skang ni klu merajuk suke baring menelentang smbil hempas kpla ke blakang. Mcm nk tnjuk prasaan. Dh byk kali mcm tu. Sy risau jg, sbb sllu terhantuk..tkt ade side effect. Cmne nk hndle?
[12:42pm, 09/09/2014] Kak Maznah IPN: Kemgkinan boy? Dan blm blh bckp la kan.
[12:42pm, 09/09/2014] Kak Maznah IPN: Anak setahun 4 bulan.
[12:42pm, 09/09/2014] Kak Maznah IPN: Instict kawan kinah sgt tepat, iaitu anak spt melepas perasaan. Perasaan apakah itu? Kata ibu, merajuk.

Lain perkataan, terasa kcil hati sbb ibu ada xxxxz bila anak ekspreskan emosi seronok/meneroka dgn aktiviti memanjat tingkap, almari dsb , dan akk xsure kawan kinah buat apa. Kemgkinan menghalang dengan menjerit (sbb risau jatuh, kan),atau menjerit spt kelihatan marah (dan ada rasa marah btul, its ok rasa marah, sbb marah dtg dr niat protection, cth, ibu ayam marah org kacau anak ayam, anak dia, maka ibu ayam akan patuk kita sbb niat nak melindungi anak nya dr gangguan kita.

Lain, mgkin kwn kinah mengeluarkan pkataan seolah berbaur 'kecewa' sebab anak x dengar kata, dan keep doing apa yg berbahaya tu.

Keseluruhan/kesimpu.emosi adalah negatif wlu niat sgt baik itu melindungi (protect), mahu anak selamat.

Pertama, pd akk muhasabah diri, kenalpasti apa kita rasa. Mcm akk terangkan kat atas, bmkna beberapa emosi itu wujud, dan behind tu ada emosi positif,namun yg ketara ialah negatif (marah, geram, kecewa x dgr kata) (sedih sbb sama je jika dia dh 5-6 thn nanti, lbh mencabar tgkahlaku dia nnti).

Kdua, muhasabah utk kenalpasti apa emosi anak tu. Pertama ibu rasa dia merajuk. Betul. Lain2 sy dpt rasakan, da  biasanya betul, emosi anak adalab sama spt emosi ibu (itu namanya transfer dan share energy, lagi anak 0-2 or 0-1 thn, sgt kuat otak kanan, sgt attach dgn ibu/bapa biasanya ibu lbh, sgt peringkat membina kepercayaan kpd org lain bermula dhn ibubapa sndiri), maka sgt merasai apa ibu rasa. Maka emosi anak selain merajuk kcik hati, ialah sedih, marah, geram dan kecewa.

Skrg kita nak fahami pkmbgn knk2.

Nrmal anak dh aktif dan meneroka. Bagus sgt. Ucpkan syukur sbb anak sy aktif dan bijak. Hanya bgaimana nak channel kebijakan keaktifan dgn positif.

Sy amat amat jarang sebut jangan, wlu sjak anak bayi kcil. Sbb lagi sebut jangan, lg dia buat dlm otak dia bila sbut 'jangan panjat', memandangkan otak dia sdg otak kanan sgt kuat, dia nampak stiap pkataan itu dgn perbuatan.

'Jangan panjat' yg dia nampak ialah aktivti "panjat", dia xnampak perkataan sebaliknya kepada memanjat ialah apa? Dia xnampak Perkataan 'jangan' tu ialah bagaimana nak buat.

Caranya sebutlah yg apa dia blh buat, cth: ammar,  hati2 panjat ya. (Klu rajin puji ikhlas, ammar sekadang dh pandai memanjat, alhmdulillah, syukur ibu anak ibu ni ada kaki tangah blh guna utk teroka dunia. Namun syg, ibu bimbang ammar akan terjatuh dan sakit. Sebab tu ibu selalu x beri.) Sbnrnya ucpn mcm tu wlu anak xfhm sbnrnya ia masuk jika diulang2 gaya sama.

Cth anak sy 2 thn lbh dh pandai ckp, seawal 2 thn awl, dia sntiasa blh relate 'sebab' dgn samada dia tanya "sebab?" Atau dia sndiri menjelaskan tgkahlaku dia "ateh buat ni sebab ateh marah, kakak x bagi ateh....".

Sy pcaya krn dia mndgr stiap penerangan sy.

Option dua, "ammar, turun. Turun sayang" (means ia kontra kepada memanjat, iaitu turun). Ni mmg kena rajin fikirkan vocabulary terbalik kpd apa nak disuruh.

Rakan sy, anak umur 4 suka memanjat pagar. Sy beritahu agar elak guna jangan, tapi guna perkataan tgkahlaku apa blh buat, instead off apa x boleh buat. Maka dia cuba usaha. Semasa anak memanjat, memula dia kata "abang, jgn panjat" dan anak terus memanjafmt, xhirau. Tetiba kawan dpt ilham, dan tukar skrip: "abang, turun". Apa blaku ialah magic, pabila si anak btanya "turun? Turun mcm mana bu?" Then si ibu coaching anak dr jaun bagai mana nak turun tu iaitu satu satu turun dari langkah ke bawah. Simple, kan. Sbb apa? Ia berbentuk arahan. Bermakna anak mmg dengar arahan. Semasa kita sbut "jangan panjat", dia nampak dlm kepala dia, arahan "panjat"

Hrp kwn kinah dpt keep on ubah caragaya channel tgkahlaku anak ya. Penerangan lbh dr tu bkn jawapannya, sbb yg pnting umur mcm ni ialah keep on educating anak the right way/behaviour.

Sy risau dlm j/masa lama, anak akan channel ke tgkahlaku lain yg lbh mncabar kesabaran diri kita.

Umur 1.4 sgt kcil, dan apa dia mmpu buat ialah tnjuk protes dgn hempaskan diri dan kepala dia ke lantai yg kita pun rasa sedih sgt tgk. Means capaian ruang dia yg ada ialah bdn dia sndiri. Ke depan? Capaian kpd bdn org lain yg lbh ramai.. Dan ruang lbh jauh, bkn rumah shj malah ruang lain, cth anak remaja, marah, terus keluat rumah start enjin motor, bwk laju2.

Teruskan bdoa kpd Allah, skrip ucp kpd anak ber bentuk hypnotise spt anak ibu anak ank soleh, bijak,dan aktif, boleh dgr kata ibu, insyaAllah selamat dunia akhirat. Ibu syg anak ibu, ibu hanya nak pastikan anak ibu slmt dan bjaya dunia akhirat. Ya Allah, lindungi dan pelihara anakku dari sebarang perkara yg tdk baik dr berlaku. Blh ucpkan dpn anak.

Lain option, bg dia panjat dan kita follow. Cth panjat tingkap melalui dinding hingga tahap dia maksima capai, dpt tgk tingkap ke luar. Then raikan kita dh bjaya panjat smpi atas.. Tgk kat luar tu, ada pokok, kereta, lori smpah, etc.

Masa anak sy bwh setahun, dia suka panjat tangga rumah atuknya (rumah kami setingkap xda tangga). So setiap kali dtg umah atuk, dia akan panjat. Semua org tmasuk atuk x bagi, melarang, sedikit menjerit kerana dia menghampiri memanjat tangga.

Sy, relak aja, sy follow dia dan bantu dia panjat tangga, hingga atas. Sy dpti perkembangan positif, dari perlu bantuan memanjat tangga, kepada dia blh panjat sndiri, dari satu set tangga (10 steps), kepada dua set tangga smpai tingkat atas. Dan sy raikan malah rakam video lag.

Setiap ptg, bawk ke padang rumah, bg hormon oksitosin terembes (hormon anti stres) dari cahaya matahari petang dan persekitaran luas yg bebas. Perasan tak  padang xmcm rumah. Tiada rules sebanyak dlm rumah. Unles satu dua rules spt pabila anak nak ke longkang tepi dsb. Kat situlah mereka nak lepaskan energy mereka (positif/negatif), explore dunia mereka, explore permainan fizikal di tmn permainan (mcm2 zmn skrg, mmg dicipta utk stimulasi motor skill kasar mrk), dan belajar bersosial dgn kanak2 seusia atau lbih bsr dan lbh kecil.

Yg psti jika rule di rumah xblh memanjat, di tmn pmainan, blh panjat (silalah panjat puas puas ya, hehe), jangan lari nanti pecah pasu atau langgar kerusi, di sana, silalah lari sekuat kuatnya ya, dan jangan menjerit, jadi jeritlah gembira sekuat kuatnya. Kan? Jd mmg sy akan bwk ke padang (jln kaki) / play ground (naik kete) demi memastikan energy sehari dia di rumah pengasuh ter lepas dgn bebas puas...

null

Tuesday, September 23, 2014

3 kemusykilan

Assalammualaikum shbt2 ksygn smua 
Sy ada kmusykilan sdkt nk minta pdpt kwn2 kat sni :
1. Umur anak brape sesuai kte dedahkan vid kartun spt dora dll?
2. Mse byi kte dh flash kan kad shingga hbis smua hruf kan. Lepas tu, buat ulangan mcm mane? Sy ulang dgn flash kan ksmua hruf tp slalu xhbis, umar dh hlang fokus.
3. Umur ank brape kte ajarkan abc,123,membce dan matematik

[2:35pm, 28/082014] Farah Kiddie Fun Time: Macam saya. Saya silap kenalkan kartun kpd Ahmad masa bwh Umur 2 tahun.

Jadinya,anak tgk TV Selepas Umur 2 tahun Atau 3.

Yg lain sy jawab Kemudian ye. Nak gi kelas ngn Tshie.

Banyak nye pahala Tshie. Ambil dan hantar saya ke kelas mengaji. 

[2:36pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Soaln 1 n 3 akak xdpt jwb sbb tak buat kt nurul..cuma ajar kira dlm 3 bhs..
[2:38pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Soaln no 2..akak flash card kt nurul dulu sikit2..
[2:39pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Soalan 2
Flash card 4 Huruf dahulu
Bila dah Kenal baru
Move to 4 Huruf baru
[2:42pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Sy x ajar secara formal abc, 123, tp Ank  Nanti blh Kenal sendiri thru video abc, 123 n persekitaran.  Yg penting , Sy ajar Quran dulu. Ilmu lain akan serap oleh ilmu Quran .
Mcm nasihat pn Lina
[2:48pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Biasa video learning suami Sy yg Suka psg.
Hannah umur setahun 6 bulan kut
[2:51pm, 28/08/2014] Kinah: 1. Umur anak brape sesuai kte dedahkan vid kartun spt dora dll?
Sy pn mcm silap jgk kenalkn kartun indon yg islamic yg nadia bawah 2tahun jgk
Huhu.kesannye muaz lbh suka tgk cite ni dr ngaji. Katun ni dulu suami burn dlm vcd n tgk kt tv sbb tv xde siaran.

2. Mse byi kte dh flash kan kad shingga hbis smua hruf kan. Lepas tu, buat ulangan mcm mane?
sy buat sehari 5huruf yg sme slma smnggu.mggu dpn tukar 5huruf lain.pas dh hbis semua ulang lg.hihi.xtau btl ke x?huruf yg susah sy tampal kt dinding.

3. Umur ank brape kte ajarkan abc,123,membce dan matematik.
sy xpnh ajar.tp masa kt sarawak mggu kwn2 dtg umah ajar abc,1-10 dlm arab n bi.jd sblm 2tahun muaz dh kenal semua ni.huhu n dh blh baca guna kaedah fonic mcm abi,ubi..diorg sempat ajar sampai buku anakku 2..tp dh pindah penang sy xsambung xajar pn sbb sy tgk dia lbh minat nyanyi abc,dr ngaji.huhu.jd sy fokus ngaji je skrg nk bg die minat blk
[2:56pm, 28/08/2014] Kak Maznah IPN: Rodhi sbr smpai umar sbut smua tu. Bru move flash card huruf x mesra bayi. Bg firm dia kluar output. Tmpal dinding pun 14 huruf mesra bayi. Or klu nak advance tmpal huruf xmesra pun xpe utk preparation.

Tp observation akk bdk yg knal cpt tu maknya fokus, huruf mesra bayi sahaja tmsuk dinding dll mcm petiais. Bila dh kenal bru huruf lain
[2:57pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Rodhi..tak pe je video furqan tu..tapi akak bagi nurul tgh after setahun kot..sbb nk jaga mata dia..mksud akak uv light
[2:58pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Sbb kami guna laptop..xada vcd player waktu tu
[3:01pm, 28/08/2014] ام الحفظ@ سيتي راضيه: Owh yeke k.qamah sy ada perasn umar mcm menanges je mse tgok video d lptop. Matenye berair kdg2 tu smpi mleleh tp die hpy je snyum2 lg bl nampk huruf2 hjaiyah d skrin 
[3:03pm, 28/08/2014] ام الحفظ@ سيتي راضيه: Astaghfirullah.. 
Hbis tu cane ni ye, sy kne stop tnjuk video ke? Sbb sy xde tv lg
[3:04pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Better stop..

[3:37pm, 28/08/2014] Kak Qamah: InshaAllah..rodhiah klu nk lebih explanation boleh refer note presentation puan lina rasanya...rodhi ada kan..yg tu akak buat bila rasa nk tgk samada dlm track ke tak..hehe
[3:38pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Kalau nk cepat baby Kenal Huruf, tampal je kt dinding qamah.
Lg cpt Kenal n ingat
[3:41pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Ye betul..rumah sy penuh juga dgn tmpalan dulu..sikit2..5huruf kt ruang tamu..5huruf kt ruang mkn..5huruf kt bilik..so nurul akn tahu kt mana dia nk findout ya.da..haha..rasa cam comel
[3:42pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Bila dah kenal semua..sy tmpal huruf baris atas bwh depn plak

[8:56am, 29/08/2014] K.tshie: Soalan Rodhi tu yg 3 tu..suka tgk kawan2 tlg jawabkan..

Akak faham mmg excited dan smgt nak mengajar anak kecil mcm2 kan..hihi. 

Tp kalau ikut silibus IPN mmg simple je. The power of Focus.

Bawah 6 bulan tak sesuai/ perlu video. Sbb isu mata tadi (pn lina ada explain scientifically dlm kursus dulu.

Hanya konsisten psg surah juz amma, dan flash kad baris atas. Penting: dgn dgn mulut ibu sbb anak nak ikut mulut ibu.  Satu2 masa 4-5 shj bermula dgn mesra bayi.. huruf sama yg diajar masa tu juga di tampal dan beri anak main. Smggu dua boleh la nak tuka.. bila agak dah boring 14 huruf mesra bayi. .boleh je nak masuk huruf lain asalkan dan mula dgn huruf mesra bayi tu..

Bila fokus ni bak kata Maz mmg cepat penerapan dan tangkapan anak sbb dia x konfius. Tu ada yg share di group IPN usia tak sampai setahun dan kenal dan sebut huruf2 baris atas ni..kagum akak.

Akak mula lambat..setahun baru tahu IPN..jadi 8bulan mengajar tu pun terasa lama juga.  Dan ter tanya2 dpt ke idak..hihi. mcm Aisyah n yg lain share. .ia di simpan dlm software.  Sblm audio mereka ready memgeluarkan maklumat dgn tepat dan jelas ikut penerimaan nya.

Kartun Dora agak selamat sbb watak baik... x silap bawah dua tahun Raouf dan tgk. Yg Syamil n Dodo perlu pilih2 sbb mereka ada cthkan perbuatan x baik (kacau binatang, kacau org gila dll).. kanak2 xtau baik buruk dia tgk je.. dah 3thn boleh faham rasanya. Tp maz tunjuk kat ateh sambil explain kan. Jika rasa dia faham dan x follow yg x baik boleh terus kan..sbb age 1-2 plus ni stage copy je. 3-4 start faham arahan dan fikir sendiri.

Ajar ABC n 123..secara x formal boleh la masa 1-2 thn.. pn lina tak ajar pun. akak pun x ajar.. x igt bila start.. tp raouf tahu la kira.  Cuma lagu abc dia x reti pun.  Di sekolah dia belajar phonics.  So tau lagu Ants on the Apple.

Honestly mula2 ajar playgroup (masa tu raouf 3 thn)tak nak dan takut nak masukkan Raouf.  Rasa x sesuai. Sbb ada sesi song n movement. Lagu2 phonics. Sbb dia x pernah tahu..tak nak konfius kan dia..dan tak nak dia tersuka lagu2 ni ..sbb sng je budak nak suka lagu..nature kan.. nak sukakan dulu dgn alquran.

Tp alhamdulilah mula dgn alquran mudah hatinya tetap suka alquran insyaAllah
[8:58am, 29/08/2014] Kak Qamah: Rodhi..albarqy boleh mula lps habis furqan 2 ms 18. Albaghdadi ni bnyk even ada flash card juga..rodhi boleh tgk kt website..menarik juga..cuma akak guna method ni utk advanced..blum start lagi pd nurul.hr tu ada shabt kita yg nk share kn method albghdadi dr youtube..sapa ye..share tau..

Sunday, September 21, 2014

Quran dan Kite

KENAPA KITA KENA SELALU BACA QURAN???

INILAH KEAJAIBAN YANG BERLAKU KETIKA ANDA MENDENGAR DAN MEMBACA AL QURAN

Dr. Al Qadhi, melalui penelitiannya di sebuah klinik di Florida Amerika Syarikat, berjaya membuktikan hanya dengan mendengar bacaan ayat-ayat Al-Quran, seorang Muslim baik mereka yang fasih berbahasa Arab ataupun bukan, dapat merasakan perubahan fisiologi yang sangat besar.

AL QURAN DAN PENYEMBUHAN

Saintis baru-baru ini mendapati bunyi dari bacaan Al Quran mempunyai kuasa penyembuhan yang menakjubkan pada sel-sel dan mampu mengembalikan keseimbangan mereka.

Penurunan kemurungan, kesedihan, memperoleh ketenangan jiwa, mengubati berbagai macam penyakit merupakan pengaruh umum yang dirasakan oleh orang yang terlibat dalam penyelidikan beliau.

Penelitiannya  dengan bantuan peralatan elektronik terbaru untuk mengesan tekanan darah, degupan jantung, ketahanan otot, dan ketahanan kulit terhadap aliran elektrik.

AL QURAN DAN SEL KANSER

Satu sel kanser meletup dengan menggunakan frekuensi bunyi bacaan dari Al Quran sahaja! Itulah sebabnya membaca Al-Quran mempunyai kesan yang hebat untuk merawat kanser merbahaya dan penyakit yang tidak boleh diubati!

AL QURAN DAN MOLEKUL AIR

Molekul air membentuk perubahan apabila terdedah kepada bunyi. Jika anda membaca Al-Quran pada air, ciri-ciri air akan berubah dan bila air ini diminum, ia akan membawa kesan Al-Quran kepada setiap sel dalam badan yang menyebabkan penyembuhan.

AL QURAN DAN KETENANGAN

Kajian Muhammad Salim yang diterbitkan oleh Universiti Boston. Objek penelitiannya terhadap 5 orang sukarelawan yang terdiri dari 3 lelaki dan 2 wanita.

Kelima orang tersebut tidak tahu bahasa Arab dan mereka pun tidak diberitahu bahawa yang akan diperdengarkannya adalah Al-Qur'an.

Kajian yang dilakukan sebanyak 210 kali ini terbahagi dua sesi, yakni membacakan Al-Qur'an dengan tartil dan membacakan bahasa Arab yang bukan dari Al-Qur'an.

Kesimpulannya, responden mendapatkan ketenangan sampai 65% ketika mendengar bacaan Al-Qur'an dan mendapatkan
ketenangan hanya 35% ketika mendengar bahasa Arab yang bukan dari Al-Qur'an.

AL QURAN DAN VIRUS

Virus dan kuman juga bergetar dan sangat dipengaruhi oleh getaran bunyi terutama bunyi Al-Quran, ia menghalang mereka dan pada masa yang sama meningkatkan aktiviti sel-sel sihat dan menghidupkan sel-sel yang terganggu supaya menjadi sedia untuk melawan virus dan kuman.

AL QURAN DAN BAYI

Al-Qur'an memberikan pengaruh besar jika diperdengarkan kepada bayi. Hal tersebut diungkapkan Dr. Nurhayati dari Malaysia dalam Seminar Kaunseling dan Psikoterapi Islam di Malaysia pada tahun 1997.

Menurut kajian, bayi yang berusia 48 jam yang kepadanya diperdengarkan ayat-ayat Al-Qur'an dari tape recorder menunjukkan respons tersenyum dan menjadi lebih tenang.

Sungguh suatu kebahagiaan dan merupakan kenikmatan yang besar, kita mempunyai Al-Qur'an. Selain menjadi ibadah dalam membacanya, bacaannya memberikan pengaruh besar bagi kehidupan jasmani dan rohani kita.

#sharebykakLine

Tuesday, September 16, 2014

Amalan smasa mengandung

[5:18pm, 27/08/2014] Kak Line: Assalamualaikum..ingin kongsikan amalan masa mengandung..terutama masa pada ibu yg sdg mengandung..
1. Membaca al quran dan zikir..sentiasa bawa buku yg didalamnya ada surah pilihan seperti surah maryam yusof nur qursi dll.khatam  al quran masa mengandung.
2. Rajin solat lima waktu.dan berdoa dgn.jelas serta objektif..cth.kurniakanku anak yg menyenangkan hati..lembutkan lidahnya menyebut kalimahmu..jadikan keturunanku ahli al quran dan rajin solat..cerdaskan akalnya ..sihatkan tubuhnya..jadikan ia bijaksana dan berjaya dunia akhirat..sy memang amal bait bait ni satu persatu..byk yg saya tiru drp terjemahan quran..mudahkan aku bersalin dan cepat dan tepat masanya.
2. Makan makanan sunnah hari hari dan hihi..salindah..yg penting halal.
3. Makanan yg dijauhi mcm biasa organ dalaman..makanan laut...daging merah..ikan laut dalam..makanan berproses..fast food..cafien..teh..air gas jauh sekali..jajan
[5:20pm, 27/08/2014] Kak Line: Cth hanya.menonton dan mendengar Al.quran..
5. Pujuk diri.agar tenang dan ceria..agar anak yg dilahirkan kelak ceria

Tuesday, September 9, 2014

Ulangkaji Bersama grup IPN

[7:05am, 26/08/2014] Nazrah Kwn IPN: Salam semua. Naz ada soalan. Bila rodhi tanya2 tu.. Naz buka balik jadual yg tshie buat tu. Sbb skg ni naz tgh recall balik & ulangkaji utk buat preparation for next baby.

Dlm jadual tu tshie tulis.. "Tunjuk 5 flashcard huruf mesra bayi".naz cuba listkan huruf mesra bayi tu. Bila naz buka alfurqan, furqan 1 cuma ajar 14 huruf je huruf mesra bayi. Furqan 2 baru ajar huruf selebihnya.

Soalan naz:
1) masa peringkat baby kita flashkan 14 huruf (berbaris atas) mesra bayi sahaja ke? Atau yg tak mesra bayi tu kita flashkan juga? Mcm aisyah dlu naz flashkan semua je. 

2) after anak dah dpt sebut huruf baris atas kena flash juga ye baris bawah/depan? Utk aisyah naz flash baris atas je. 
[7:27am, 26/08/2014] Farah Kiddie Fun Time: Alhamdulillah bagusnya perkongsian di Pagi hari.
Naz,Mcm sy dulu2 masa Ahmad, tunjukkan 14 Huruf mesra bayi.

Bila Ahmad da Kenal  dan Boleh sebut 14 Huruf berkenaan,Baru sy beralih ke Huruf lain.

Arissa ni saya x start lagi.huaaa  Rugi pula Rasanya. Dia da start guling2 sekarang ni.

Hari ni Mmg Kene start! X Boleh lengah lagi. Arissa baru Kenal ma..
Mana ma.. Mana ma Arissa. Terus toleh dinding Tp xde hurufnya, Ahmad da cabut. 
[7:30am, 26/08/2014] Farah Kiddie Fun Time: Sekejap je nanti bila anak da boleh sebut, sekejap je Huruf yg lain itu. Bagus betul system Alfurqan ni.

Yg penting, Kene mula dgn Alfurqan. Jika Tidak anak keliru. Xnak sebut.

Mcm anak sedara. Kite tunjuk ma, dia tetap sebut mim. Ummi dia Kene ajar baik2 la.. Perlahan2 terangkan. Ini mim bunyinya ma.. (berbaris atas)
[8:17am, 26/08/2014] Nazrah Kwn IPN: Jzkk farah. Ahmad dlu farah ajar ke baris bawah & depan guna flash card?

Aisyah pun sblm ni confius sebutan huruf & baris atas sbb byk tgk video lagu huruf hijaiyah.
[8:33am, 26/08/2014] Kak Qamah: Rodhiah akak dulu pun lupa..smpaikn akak rasa takjub tgk maz buat keretapi fateh dgn flash card..na ma sa ya ka ta ja wa..pndainya maz create suku kata yg mudahkb baby..then bila akak tgk nota puan lina..oo rupanya next guna al barqy..then hr tu sapa ntah tunjuk bc guna muqaddam.pun akak tnya..rupanya ada juga muqaddam tu waktu farah tunjukkn...sib baik betul ada group ni yg saling support
[8:55am, 26/08/2014] Kak Yati Mutiara Rini: Klu x nak confuse ajar furqan dulu shj..akak tengoj sape buat mcm ini. Anak lg cepat dpt..f.card furqan. Cd dan vcd furqan
[8:57am, 26/08/2014] Kak Yati Mutiara Rini: Akak dulu xampur2 jd anas konfius banyak..pasang cd yg huruf hijiriah...nurul pun confuse jugak...x pasang...sbb cd kan sebut baris atas@ kasrah

Tuesday, September 2, 2014

Video Quran

[9:58pm, 25/08/2014] Kak Line: https://www.dropbox.com/sh/eiy30s6a4tzwtjr/AACzVkqFyPjMeUfByLgSEsB6a?dl=0

[10:12pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Lagu 2 Belajar Huruf Hijaiyah Iqro Vol 1" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=viVwqpM6aww&feature=youtube_gdata_player

[10:15pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Surat Az Zalzalah ( Ahmad Saud )" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=UeBhdGYMVEc&feature=youtube_gdata_player

[10:16pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Surat At Tiin - Ahmad Saud" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=9R6GaEwr848&feature=youtube_gdata_player

[10:19pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Juz'Amma Perkata Surat Al Lahab" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=MqDvseOaBNU&feature=youtube_gdata_player

[10:20pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Juz'Amma Perkata Surat An Naas" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=tYkpUBp98dQ&feature=youtube_gdata_player
[10:25pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Belajar Hijaiyah Vol 2 ( Pel 8 )" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=E4U6yZfNFUE&feature=youtube_gdata_player

[10:32pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Sample VCD Belajar Baris Huruf Hijaiyah Al-Furqan" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=wx7eko6vnHA&feature=youtube_gdata_player

[10:55pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "JUZ AMMA Animasi untuk Kanak-kanak" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=afTJ4WNsns8&feature=youtube_gdata_player

Wednesday, August 27, 2014

Sharing Daripada Kak Maz

[1:19am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: Menarik tulisan ust asraff tu tshie
[1:19am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: betul sgt. Akhlak. Sy bpendapat ia bmula dr rumah.
[1:21am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: Sabar, cthnya. Menahan marah kait dgnnya. Mcm anak kcik 2 lbh thn nak bljr sabar. Teringat nilai dalam set buku khalifah, my first adab tu. Pasal patience,  trustworthy, apa tah lagi
[1:21am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: Farah, terima kasih idea pause tu, sbb mmg ada terfikir (farah penah share dulu tp sy xsmpt buat), maghrib yg pantas hehe
[1:22am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: Sy ada tulis something smlm tp tergendala. Nampak sgt mmg xblh pegang hp masa anak sedang berada sekitar dan aktif segar
[1:35am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: Menariknya hr ni lps solat maghrib jemaaah dlm 8 lbh awl, fateh yg ingatkan, mummy sesi mengaji / mummy nak g ngaji, hehe. Alhmdulillah... Dia mcm dah rutin sesi mengaji dan suka. Revamp yg sy start dulu tu. Rasanya mhampiri 30 minit. Tp xsampai hr ni, dlm 20 min kot. Kira blh la.. Dgn ruang terhad dan kerenah ligat yg sy blh handle lagi la.. thx frh idea pakai telekung.

Mcm sy share dlm komen ke atas posting aisyah (xtau aisyah baca ke tak).

- Mulakan dgn doa bljr dan akhiri dengan doa habes bljr.
- Doa habes bljr sbb xhafal, baca alhmdulillah penuh saja. - Pabila dia hilang fokus byk main, sy terus sbut auzubilla hi minasyaitonirrajim.
- Hari ni game kinest baru terbentuk sndiri iaitu tembak syaitan jenuhla dia menembk dgn aktifnya hehehe. Tp berkesan. Sbb fateh kan suka menembak. Skit2 nak tembak.katanya bljr/ main dgn abg ahmad, tnya abg ahmd mlm sesi komunikasi tbuka hr tu, ada main tembak, angguk snyum dia, ada mainan tembak ke (pistol ke sbb fateh mcm kata ada), dia geleng xda xtau la.

Hr ni tnya fateh masa dia nyNyi lagi lagu aku..kamu..apa tah? Sapa ajar nyanyi, katanya, abg ahmad nyanyi. Huhu. Lagu moden mcm kat drama ke or lagu tgh glamour radio ke. Tnya pengasuh mlm komunikasi tbuka tu dia kata xtau / xda. Siap smpai korus dia nyanyi. Dlm hati klu la hafal 'lagu' alunan surah alq kan bagus sebbaik ada surah yg sdg dihafaz.
[1:35am, 27/08/2014] Kak Maznah IPN: penulisan sy nak tulis tu tips simple, dah dua hari berlangsung ujian kecil dan bjaya tangani dgn kaedah tips pn lina itu. Cuma ada kisahnya, bg org snang faham kan.. Sat g insyaAllah sy tulis sat.

Tuesday, August 26, 2014

Ulangkaji Bersama Kak Line dan Kak.tshie

[11:05pm, 25/08/2014] Kak Line: X ape..sblm awak pg baris bwh..minta ank ulqngkaji baris atas..
[11:05pm, 25/08/2014] Kak Line: Hari hari
[11:08pm, 25/08/2014] Kak Line: Ulangkaji lima kad cukup satu hari
[11:12pm, 25/08/2014] Kak Line: Cth lima huruf baris atas..a ba ta
[11:12pm, 25/08/2014] Kak Line: Lps tu baru masuk baris bawah i bi ti
[11:13pm, 25/08/2014] Kak Line: Tiap kali nk mula ulangkaji sikit..tp kalau x buat pun blh..buat lain sesi
[11:13pm, 25/08/2014] Kak Line: Janji.ada ulangkaji
[11:16pm, 25/08/2014] Kak Line: Ye rodhi..blh terus ajar..nnti ada masa ulangkaji
[11:23pm, 25/08/2014] Kak Line: Mula mula pagi pasang repeat juz amma smpai ptg
[11:24pm, 25/08/2014] Kak Line: Mlm sampai  esok pagi repeat 30 juzuk.atau surah panjang
[11:28pm, 25/08/2014] Kak Line: Bila anak dah blh baca huruf sambung walaupun merangkak..pagi repeat satu surah juz amma cth annas dua tiga hari ..ptgnya atau pagi pagi jgn buat keje ape ape lps solat subuh..jgn ada gangguan..internet tv radio masak dll..kita dan anak..lps tu minta dia baca surah an annas tu walaupun.merangkak..tetapkan goal x pe tersekat janji blh baca..hari berikutnya blh baca tp lbh .lancar smpai hari yg berikutnya mesti lancar tanpa sekat dan tajwid ...dan repeat surah tu smpai.dia btl.btl blh baca dengar dan hafaz dgn lancar.
[11:30pm, 25/08/2014] Kak Line: Air dan beras jgn lupa istiqamahhhhhhhhh
[11:31pm, 25/08/2014] Kak Line: Pn.lina suggest dia kalau blh x.skip mengaji plg kurang dua hari je dia skip..ha hari ni akk skip..sbb sakit perut...
[11:37pm, 25/08/2014] Kak Line: Air kita baca
al fatihah sekali
taha ayat 1  hgga 23 sebelas kali plus air zam zam
Beras buka mlm..alunkan surah panjang smpai esk pg
[12:05am, 26/08/2014] K.tshie: Amin.. insya Allah. .cepat Umar dpt sebut sbb dah kenal. Masa tunjuk flash card jgn lupa dekatkan dgn mulut sebut dgn bulat.  Sbb anak belajar sebut melalui mulut ibu yg sebut dekat flash card. Akan nampak mata dia kejap tgk flash card sekejap tgk mulut ibu. InsyaAllah x lama lg dia boleh sebut..proses ni mmg rasa lama..sbb stage ni anak simpan dlm software dulu nanti dah ready dia keluar kan output mcm air je raouf start lambat masa setahun. .lapan bulan dok ulang flash card baru dpt dgr dia mengikut..selama tu dok konfius jugak..dpt ke idak

Thursday, July 3, 2014

Bulan Istimewa


Assalammua'laikum kepada semua pembaca setia blog yg tidak seberapa ini, salam Ramadhan di ucapkan. Diam tak juga diam, dah 5 hari kita berpuasa. Alhamdulillah.

Dah lama rasanya ana tidak menjenguk mahupun mencoret di blog ini B-) Tugas yang digalas makin bertambah dan masa yang ada telah banyak ditumpukan kepada hal yang lebih penting dan utama. Apakah halnye? Ada yang nak tahu ke? Hee :-) Halnye adalah menjadi ibu dan manager kepada perniagaan yang diusahakan sendirilah. Alhamdulillah. Sahabat pembaca sokonglah ana ya, kalau tidak bermuamalah pun, cukuplah dengan doa ;-) Sungguh doa adalah sangat power! kita saja yang tidak tahu. Semoga cita-cita ana untuk membantu keluarga dengan pekerjaan sendiri tercapai, amin.

Tulisan kali ini hadir bertujuan untuk mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa kpd smua dan memberitakan hal keadaan ana sahaja. Mudah-mudahan kita dipertemukan Allah lagi nanti, amin

Posted via Blogaway

Saturday, May 3, 2014

Gajet Oh Gajet


Anakku, membesarlah dengan Nur Allah..

Bismillah..
Menjadi seorang ibu tidak semudah ABC demikian juga bergelar isteri bukan semudah 123. Segalanya memerlukan ilmu, iman dan amal. Bagaimana seorang isteri mahu capai 'solehah' jika tiada ilmu tentang isteri solehah yang digariskan dalam agama. Begitu juga dengan ibu, bagaimana seorang ibu mahu menjadi ibu mithali jika ilmu menjadi ibu mithali tidak ada! Ilmu adalah titik mula sesuatu perjalanan, disusuli dengan iman dan amal.

Jika ilmu sudah ada, ianya perlu dikuatkan dengan iman agar segalanya berjalan sejajar dengan Firman Allah dan mendapat rahmat dari Allah. Imanlah penggerak menuju amal. Allahu akbar. Ketiga-tiga kunci penting tersebut perlu diusahakan sehabis baik dengan menempuh pelbagai rintangan. Ianya perlu kepada pengorbanan. Jika seorang wanita itu sering bergelumang dengan rutin 'malas', bagaimana mahu menjadi seorang isteri mahupun ibu?! Kerana perjalanan seorang isteri @ ibu itu bukanlah semudah memandu kereta! Sedarlah kamu para wanita sebelum kamu disedarkan dengan keadaan :)

Hati penuh dengan impian, namun realisasinya bergantung kepada keupayaan diri, dan paling utamanya adalah keIzinan dan rahmat dari Allah. Antum yang membaca, tolong doakan ana ya, moga Allah memberi kekuatan kepada batang tubuh ini untuk memberi yang terbaik kepada diri sendiri dan keluarga. Sungguh ana perlukan doa orang-orang beriman seperti antunna. Senjata orang mukmin adalah doa, yakinlah akan kekuatan doa.

wallaua'lam

Monday, April 14, 2014

Books Lover

Assalammualaikum semua,

Ana berharap agar antum diberikan kesihatan fizikal dan iman yang terbaik, diberikan keberkatan waktu dan usia insyaaAllah ^_^

Semalam pasti tidak akan kembali, esok belum pasti dan hari ini, sudahkan benar-benar kita maknai? Subhanallah bila dimuhasabah akan waktu ni, sedih. Sedih sekali. Kita telah banyak menzalimi diri sendiri dengan pengabaian waktu yang telah Allah berikan kepada kita. Dunia hari ini terlalu sibuk dan menyibukkan hingga kita hampir terlupa atau memang dah terlupa pun apa yang sebenarnya yang kita cari. Innalillah. Kita sibuk dengan dunia IT- facebooknye, whatapps nye dan macam-macam lagi yang admin sendiri tidak arif tentangnya. Kadangkala kita perlu menyendiri untuk mencari jiwa yang hilang ditelan arus kesibukan dunia. Kita perlu mencari kembali jiwa bersih, fitrah insani yang mendambakan redha Ilahi. Allahu rabbi..

Perkongsian: Minat membawa kepada redha Tuhan.
Ukhti yang dikasihi kerana Allah, tujuan ana menulis pada kali ini sekadar nak berkongsi kesukaan/minat bersama, semoga minat tersebut dapat membawa kita melangkah di atas landasan kebenaran menuju Allah insyaa Allah. Ana sangat minat kepada buku. Pantang nampak buku, nak beli saja. Sehingga rak di rumah sudah tidak mampu menampung banyaknya buku-buku kecintaan ana. Alamatnye kene beli rak baru, tapi sehingga kini masih tertangguh untuk beli rak baru :)

Ukhti, Hidup ini perlu dilalui dengan sesuatu yang hidup juga agar kita tidak mati sebelum mati yang sebenar. Hati kita perlu dihidupkan dengan iman, dibajai agar kekal subur. Admin menggunakan kecintaan kepada buku sebagai satu wasilah untuk menyiram tanaman iman yang hampir kering agar kembali subur. Antara buku yang menjadi kecintaan admin, yang owesome dan ringkas adalah majalah JOM! Antum  sudah mengenali majalah tersebut? Best sangat majalah ni, membacanya membawa kita ke satu daerah tenang yg mendamaikan, wah indah! :) Itulah nur Islam, memang indah.

Majalah Jom

 
Oleh kerana minat dengan buku, ana pun join stormreaders, untuk beli sendiri je. Kalau antum nak beli buku online, bolehlah ke kedai buku online, memang mudah klik-klik je dah siap. esok lusa buku sampai ^_^

Zikir Fikir dah berhabuk, lama tak update. Moga diberi kesempatan waktu oleh Allah untuk menulis, memberi manfaat kepada para pembaca, biiznillah.


wallahu a'lam

Ulasan Pembaca