Tuesday, September 30, 2014

Menangani Anak Melepaskan Perasaan

[12:41pm, 09/09/2014] Kak Maznah IPN: Ank sy pn mkin aktif jg..dok memanjat la keje die. Pnjt tingkap la, almari la..
Die skang ni klu merajuk suke baring menelentang smbil hempas kpla ke blakang. Mcm nk tnjuk prasaan. Dh byk kali mcm tu. Sy risau jg, sbb sllu terhantuk..tkt ade side effect. Cmne nk hndle?
[12:42pm, 09/09/2014] Kak Maznah IPN: Kemgkinan boy? Dan blm blh bckp la kan.
[12:42pm, 09/09/2014] Kak Maznah IPN: Anak setahun 4 bulan.
[12:42pm, 09/09/2014] Kak Maznah IPN: Instict kawan kinah sgt tepat, iaitu anak spt melepas perasaan. Perasaan apakah itu? Kata ibu, merajuk.

Lain perkataan, terasa kcil hati sbb ibu ada xxxxz bila anak ekspreskan emosi seronok/meneroka dgn aktiviti memanjat tingkap, almari dsb , dan akk xsure kawan kinah buat apa. Kemgkinan menghalang dengan menjerit (sbb risau jatuh, kan),atau menjerit spt kelihatan marah (dan ada rasa marah btul, its ok rasa marah, sbb marah dtg dr niat protection, cth, ibu ayam marah org kacau anak ayam, anak dia, maka ibu ayam akan patuk kita sbb niat nak melindungi anak nya dr gangguan kita.

Lain, mgkin kwn kinah mengeluarkan pkataan seolah berbaur 'kecewa' sebab anak x dengar kata, dan keep doing apa yg berbahaya tu.

Keseluruhan/kesimpu.emosi adalah negatif wlu niat sgt baik itu melindungi (protect), mahu anak selamat.

Pertama, pd akk muhasabah diri, kenalpasti apa kita rasa. Mcm akk terangkan kat atas, bmkna beberapa emosi itu wujud, dan behind tu ada emosi positif,namun yg ketara ialah negatif (marah, geram, kecewa x dgr kata) (sedih sbb sama je jika dia dh 5-6 thn nanti, lbh mencabar tgkahlaku dia nnti).

Kdua, muhasabah utk kenalpasti apa emosi anak tu. Pertama ibu rasa dia merajuk. Betul. Lain2 sy dpt rasakan, da  biasanya betul, emosi anak adalab sama spt emosi ibu (itu namanya transfer dan share energy, lagi anak 0-2 or 0-1 thn, sgt kuat otak kanan, sgt attach dgn ibu/bapa biasanya ibu lbh, sgt peringkat membina kepercayaan kpd org lain bermula dhn ibubapa sndiri), maka sgt merasai apa ibu rasa. Maka emosi anak selain merajuk kcik hati, ialah sedih, marah, geram dan kecewa.

Skrg kita nak fahami pkmbgn knk2.

Nrmal anak dh aktif dan meneroka. Bagus sgt. Ucpkan syukur sbb anak sy aktif dan bijak. Hanya bgaimana nak channel kebijakan keaktifan dgn positif.

Sy amat amat jarang sebut jangan, wlu sjak anak bayi kcil. Sbb lagi sebut jangan, lg dia buat dlm otak dia bila sbut 'jangan panjat', memandangkan otak dia sdg otak kanan sgt kuat, dia nampak stiap pkataan itu dgn perbuatan.

'Jangan panjat' yg dia nampak ialah aktivti "panjat", dia xnampak perkataan sebaliknya kepada memanjat ialah apa? Dia xnampak Perkataan 'jangan' tu ialah bagaimana nak buat.

Caranya sebutlah yg apa dia blh buat, cth: ammar,  hati2 panjat ya. (Klu rajin puji ikhlas, ammar sekadang dh pandai memanjat, alhmdulillah, syukur ibu anak ibu ni ada kaki tangah blh guna utk teroka dunia. Namun syg, ibu bimbang ammar akan terjatuh dan sakit. Sebab tu ibu selalu x beri.) Sbnrnya ucpn mcm tu wlu anak xfhm sbnrnya ia masuk jika diulang2 gaya sama.

Cth anak sy 2 thn lbh dh pandai ckp, seawal 2 thn awl, dia sntiasa blh relate 'sebab' dgn samada dia tanya "sebab?" Atau dia sndiri menjelaskan tgkahlaku dia "ateh buat ni sebab ateh marah, kakak x bagi ateh....".

Sy pcaya krn dia mndgr stiap penerangan sy.

Option dua, "ammar, turun. Turun sayang" (means ia kontra kepada memanjat, iaitu turun). Ni mmg kena rajin fikirkan vocabulary terbalik kpd apa nak disuruh.

Rakan sy, anak umur 4 suka memanjat pagar. Sy beritahu agar elak guna jangan, tapi guna perkataan tgkahlaku apa blh buat, instead off apa x boleh buat. Maka dia cuba usaha. Semasa anak memanjat, memula dia kata "abang, jgn panjat" dan anak terus memanjafmt, xhirau. Tetiba kawan dpt ilham, dan tukar skrip: "abang, turun". Apa blaku ialah magic, pabila si anak btanya "turun? Turun mcm mana bu?" Then si ibu coaching anak dr jaun bagai mana nak turun tu iaitu satu satu turun dari langkah ke bawah. Simple, kan. Sbb apa? Ia berbentuk arahan. Bermakna anak mmg dengar arahan. Semasa kita sbut "jangan panjat", dia nampak dlm kepala dia, arahan "panjat"

Hrp kwn kinah dpt keep on ubah caragaya channel tgkahlaku anak ya. Penerangan lbh dr tu bkn jawapannya, sbb yg pnting umur mcm ni ialah keep on educating anak the right way/behaviour.

Sy risau dlm j/masa lama, anak akan channel ke tgkahlaku lain yg lbh mncabar kesabaran diri kita.

Umur 1.4 sgt kcil, dan apa dia mmpu buat ialah tnjuk protes dgn hempaskan diri dan kepala dia ke lantai yg kita pun rasa sedih sgt tgk. Means capaian ruang dia yg ada ialah bdn dia sndiri. Ke depan? Capaian kpd bdn org lain yg lbh ramai.. Dan ruang lbh jauh, bkn rumah shj malah ruang lain, cth anak remaja, marah, terus keluat rumah start enjin motor, bwk laju2.

Teruskan bdoa kpd Allah, skrip ucp kpd anak ber bentuk hypnotise spt anak ibu anak ank soleh, bijak,dan aktif, boleh dgr kata ibu, insyaAllah selamat dunia akhirat. Ibu syg anak ibu, ibu hanya nak pastikan anak ibu slmt dan bjaya dunia akhirat. Ya Allah, lindungi dan pelihara anakku dari sebarang perkara yg tdk baik dr berlaku. Blh ucpkan dpn anak.

Lain option, bg dia panjat dan kita follow. Cth panjat tingkap melalui dinding hingga tahap dia maksima capai, dpt tgk tingkap ke luar. Then raikan kita dh bjaya panjat smpi atas.. Tgk kat luar tu, ada pokok, kereta, lori smpah, etc.

Masa anak sy bwh setahun, dia suka panjat tangga rumah atuknya (rumah kami setingkap xda tangga). So setiap kali dtg umah atuk, dia akan panjat. Semua org tmasuk atuk x bagi, melarang, sedikit menjerit kerana dia menghampiri memanjat tangga.

Sy, relak aja, sy follow dia dan bantu dia panjat tangga, hingga atas. Sy dpti perkembangan positif, dari perlu bantuan memanjat tangga, kepada dia blh panjat sndiri, dari satu set tangga (10 steps), kepada dua set tangga smpai tingkat atas. Dan sy raikan malah rakam video lag.

Setiap ptg, bawk ke padang rumah, bg hormon oksitosin terembes (hormon anti stres) dari cahaya matahari petang dan persekitaran luas yg bebas. Perasan tak  padang xmcm rumah. Tiada rules sebanyak dlm rumah. Unles satu dua rules spt pabila anak nak ke longkang tepi dsb. Kat situlah mereka nak lepaskan energy mereka (positif/negatif), explore dunia mereka, explore permainan fizikal di tmn permainan (mcm2 zmn skrg, mmg dicipta utk stimulasi motor skill kasar mrk), dan belajar bersosial dgn kanak2 seusia atau lbih bsr dan lbh kecil.

Yg psti jika rule di rumah xblh memanjat, di tmn pmainan, blh panjat (silalah panjat puas puas ya, hehe), jangan lari nanti pecah pasu atau langgar kerusi, di sana, silalah lari sekuat kuatnya ya, dan jangan menjerit, jadi jeritlah gembira sekuat kuatnya. Kan? Jd mmg sy akan bwk ke padang (jln kaki) / play ground (naik kete) demi memastikan energy sehari dia di rumah pengasuh ter lepas dgn bebas puas...

null

Tuesday, September 23, 2014

3 kemusykilan

Assalammualaikum shbt2 ksygn smua 
Sy ada kmusykilan sdkt nk minta pdpt kwn2 kat sni :
1. Umur anak brape sesuai kte dedahkan vid kartun spt dora dll?
2. Mse byi kte dh flash kan kad shingga hbis smua hruf kan. Lepas tu, buat ulangan mcm mane? Sy ulang dgn flash kan ksmua hruf tp slalu xhbis, umar dh hlang fokus.
3. Umur ank brape kte ajarkan abc,123,membce dan matematik

[2:35pm, 28/082014] Farah Kiddie Fun Time: Macam saya. Saya silap kenalkan kartun kpd Ahmad masa bwh Umur 2 tahun.

Jadinya,anak tgk TV Selepas Umur 2 tahun Atau 3.

Yg lain sy jawab Kemudian ye. Nak gi kelas ngn Tshie.

Banyak nye pahala Tshie. Ambil dan hantar saya ke kelas mengaji. 

[2:36pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Soaln 1 n 3 akak xdpt jwb sbb tak buat kt nurul..cuma ajar kira dlm 3 bhs..
[2:38pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Soaln no 2..akak flash card kt nurul dulu sikit2..
[2:39pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Soalan 2
Flash card 4 Huruf dahulu
Bila dah Kenal baru
Move to 4 Huruf baru
[2:42pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Sy x ajar secara formal abc, 123, tp Ank  Nanti blh Kenal sendiri thru video abc, 123 n persekitaran.  Yg penting , Sy ajar Quran dulu. Ilmu lain akan serap oleh ilmu Quran .
Mcm nasihat pn Lina
[2:48pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Biasa video learning suami Sy yg Suka psg.
Hannah umur setahun 6 bulan kut
[2:51pm, 28/08/2014] Kinah: 1. Umur anak brape sesuai kte dedahkan vid kartun spt dora dll?
Sy pn mcm silap jgk kenalkn kartun indon yg islamic yg nadia bawah 2tahun jgk
Huhu.kesannye muaz lbh suka tgk cite ni dr ngaji. Katun ni dulu suami burn dlm vcd n tgk kt tv sbb tv xde siaran.

2. Mse byi kte dh flash kan kad shingga hbis smua hruf kan. Lepas tu, buat ulangan mcm mane?
sy buat sehari 5huruf yg sme slma smnggu.mggu dpn tukar 5huruf lain.pas dh hbis semua ulang lg.hihi.xtau btl ke x?huruf yg susah sy tampal kt dinding.

3. Umur ank brape kte ajarkan abc,123,membce dan matematik.
sy xpnh ajar.tp masa kt sarawak mggu kwn2 dtg umah ajar abc,1-10 dlm arab n bi.jd sblm 2tahun muaz dh kenal semua ni.huhu n dh blh baca guna kaedah fonic mcm abi,ubi..diorg sempat ajar sampai buku anakku 2..tp dh pindah penang sy xsambung xajar pn sbb sy tgk dia lbh minat nyanyi abc,dr ngaji.huhu.jd sy fokus ngaji je skrg nk bg die minat blk
[2:56pm, 28/08/2014] Kak Maznah IPN: Rodhi sbr smpai umar sbut smua tu. Bru move flash card huruf x mesra bayi. Bg firm dia kluar output. Tmpal dinding pun 14 huruf mesra bayi. Or klu nak advance tmpal huruf xmesra pun xpe utk preparation.

Tp observation akk bdk yg knal cpt tu maknya fokus, huruf mesra bayi sahaja tmsuk dinding dll mcm petiais. Bila dh kenal bru huruf lain
[2:57pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Rodhi..tak pe je video furqan tu..tapi akak bagi nurul tgh after setahun kot..sbb nk jaga mata dia..mksud akak uv light
[2:58pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Sbb kami guna laptop..xada vcd player waktu tu
[3:01pm, 28/08/2014] ام الحفظ@ سيتي راضيه: Owh yeke k.qamah sy ada perasn umar mcm menanges je mse tgok video d lptop. Matenye berair kdg2 tu smpi mleleh tp die hpy je snyum2 lg bl nampk huruf2 hjaiyah d skrin 
[3:03pm, 28/08/2014] ام الحفظ@ سيتي راضيه: Astaghfirullah.. 
Hbis tu cane ni ye, sy kne stop tnjuk video ke? Sbb sy xde tv lg
[3:04pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Better stop..

[3:37pm, 28/08/2014] Kak Qamah: InshaAllah..rodhiah klu nk lebih explanation boleh refer note presentation puan lina rasanya...rodhi ada kan..yg tu akak buat bila rasa nk tgk samada dlm track ke tak..hehe
[3:38pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Kalau nk cepat baby Kenal Huruf, tampal je kt dinding qamah.
Lg cpt Kenal n ingat
[3:41pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Ye betul..rumah sy penuh juga dgn tmpalan dulu..sikit2..5huruf kt ruang tamu..5huruf kt ruang mkn..5huruf kt bilik..so nurul akn tahu kt mana dia nk findout ya.da..haha..rasa cam comel
[3:42pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Bila dah kenal semua..sy tmpal huruf baris atas bwh depn plak

[8:56am, 29/08/2014] K.tshie: Soalan Rodhi tu yg 3 tu..suka tgk kawan2 tlg jawabkan..

Akak faham mmg excited dan smgt nak mengajar anak kecil mcm2 kan..hihi. 

Tp kalau ikut silibus IPN mmg simple je. The power of Focus.

Bawah 6 bulan tak sesuai/ perlu video. Sbb isu mata tadi (pn lina ada explain scientifically dlm kursus dulu.

Hanya konsisten psg surah juz amma, dan flash kad baris atas. Penting: dgn dgn mulut ibu sbb anak nak ikut mulut ibu.  Satu2 masa 4-5 shj bermula dgn mesra bayi.. huruf sama yg diajar masa tu juga di tampal dan beri anak main. Smggu dua boleh la nak tuka.. bila agak dah boring 14 huruf mesra bayi. .boleh je nak masuk huruf lain asalkan dan mula dgn huruf mesra bayi tu..

Bila fokus ni bak kata Maz mmg cepat penerapan dan tangkapan anak sbb dia x konfius. Tu ada yg share di group IPN usia tak sampai setahun dan kenal dan sebut huruf2 baris atas ni..kagum akak.

Akak mula lambat..setahun baru tahu IPN..jadi 8bulan mengajar tu pun terasa lama juga.  Dan ter tanya2 dpt ke idak..hihi. mcm Aisyah n yg lain share. .ia di simpan dlm software.  Sblm audio mereka ready memgeluarkan maklumat dgn tepat dan jelas ikut penerimaan nya.

Kartun Dora agak selamat sbb watak baik... x silap bawah dua tahun Raouf dan tgk. Yg Syamil n Dodo perlu pilih2 sbb mereka ada cthkan perbuatan x baik (kacau binatang, kacau org gila dll).. kanak2 xtau baik buruk dia tgk je.. dah 3thn boleh faham rasanya. Tp maz tunjuk kat ateh sambil explain kan. Jika rasa dia faham dan x follow yg x baik boleh terus kan..sbb age 1-2 plus ni stage copy je. 3-4 start faham arahan dan fikir sendiri.

Ajar ABC n 123..secara x formal boleh la masa 1-2 thn.. pn lina tak ajar pun. akak pun x ajar.. x igt bila start.. tp raouf tahu la kira.  Cuma lagu abc dia x reti pun.  Di sekolah dia belajar phonics.  So tau lagu Ants on the Apple.

Honestly mula2 ajar playgroup (masa tu raouf 3 thn)tak nak dan takut nak masukkan Raouf.  Rasa x sesuai. Sbb ada sesi song n movement. Lagu2 phonics. Sbb dia x pernah tahu..tak nak konfius kan dia..dan tak nak dia tersuka lagu2 ni ..sbb sng je budak nak suka lagu..nature kan.. nak sukakan dulu dgn alquran.

Tp alhamdulilah mula dgn alquran mudah hatinya tetap suka alquran insyaAllah
[8:58am, 29/08/2014] Kak Qamah: Rodhi..albarqy boleh mula lps habis furqan 2 ms 18. Albaghdadi ni bnyk even ada flash card juga..rodhi boleh tgk kt website..menarik juga..cuma akak guna method ni utk advanced..blum start lagi pd nurul.hr tu ada shabt kita yg nk share kn method albghdadi dr youtube..sapa ye..share tau..

Sunday, September 21, 2014

Quran dan Kite

KENAPA KITA KENA SELALU BACA QURAN???

INILAH KEAJAIBAN YANG BERLAKU KETIKA ANDA MENDENGAR DAN MEMBACA AL QURAN

Dr. Al Qadhi, melalui penelitiannya di sebuah klinik di Florida Amerika Syarikat, berjaya membuktikan hanya dengan mendengar bacaan ayat-ayat Al-Quran, seorang Muslim baik mereka yang fasih berbahasa Arab ataupun bukan, dapat merasakan perubahan fisiologi yang sangat besar.

AL QURAN DAN PENYEMBUHAN

Saintis baru-baru ini mendapati bunyi dari bacaan Al Quran mempunyai kuasa penyembuhan yang menakjubkan pada sel-sel dan mampu mengembalikan keseimbangan mereka.

Penurunan kemurungan, kesedihan, memperoleh ketenangan jiwa, mengubati berbagai macam penyakit merupakan pengaruh umum yang dirasakan oleh orang yang terlibat dalam penyelidikan beliau.

Penelitiannya  dengan bantuan peralatan elektronik terbaru untuk mengesan tekanan darah, degupan jantung, ketahanan otot, dan ketahanan kulit terhadap aliran elektrik.

AL QURAN DAN SEL KANSER

Satu sel kanser meletup dengan menggunakan frekuensi bunyi bacaan dari Al Quran sahaja! Itulah sebabnya membaca Al-Quran mempunyai kesan yang hebat untuk merawat kanser merbahaya dan penyakit yang tidak boleh diubati!

AL QURAN DAN MOLEKUL AIR

Molekul air membentuk perubahan apabila terdedah kepada bunyi. Jika anda membaca Al-Quran pada air, ciri-ciri air akan berubah dan bila air ini diminum, ia akan membawa kesan Al-Quran kepada setiap sel dalam badan yang menyebabkan penyembuhan.

AL QURAN DAN KETENANGAN

Kajian Muhammad Salim yang diterbitkan oleh Universiti Boston. Objek penelitiannya terhadap 5 orang sukarelawan yang terdiri dari 3 lelaki dan 2 wanita.

Kelima orang tersebut tidak tahu bahasa Arab dan mereka pun tidak diberitahu bahawa yang akan diperdengarkannya adalah Al-Qur'an.

Kajian yang dilakukan sebanyak 210 kali ini terbahagi dua sesi, yakni membacakan Al-Qur'an dengan tartil dan membacakan bahasa Arab yang bukan dari Al-Qur'an.

Kesimpulannya, responden mendapatkan ketenangan sampai 65% ketika mendengar bacaan Al-Qur'an dan mendapatkan
ketenangan hanya 35% ketika mendengar bahasa Arab yang bukan dari Al-Qur'an.

AL QURAN DAN VIRUS

Virus dan kuman juga bergetar dan sangat dipengaruhi oleh getaran bunyi terutama bunyi Al-Quran, ia menghalang mereka dan pada masa yang sama meningkatkan aktiviti sel-sel sihat dan menghidupkan sel-sel yang terganggu supaya menjadi sedia untuk melawan virus dan kuman.

AL QURAN DAN BAYI

Al-Qur'an memberikan pengaruh besar jika diperdengarkan kepada bayi. Hal tersebut diungkapkan Dr. Nurhayati dari Malaysia dalam Seminar Kaunseling dan Psikoterapi Islam di Malaysia pada tahun 1997.

Menurut kajian, bayi yang berusia 48 jam yang kepadanya diperdengarkan ayat-ayat Al-Qur'an dari tape recorder menunjukkan respons tersenyum dan menjadi lebih tenang.

Sungguh suatu kebahagiaan dan merupakan kenikmatan yang besar, kita mempunyai Al-Qur'an. Selain menjadi ibadah dalam membacanya, bacaannya memberikan pengaruh besar bagi kehidupan jasmani dan rohani kita.

#sharebykakLine

Tuesday, September 16, 2014

Amalan smasa mengandung

[5:18pm, 27/08/2014] Kak Line: Assalamualaikum..ingin kongsikan amalan masa mengandung..terutama masa pada ibu yg sdg mengandung..
1. Membaca al quran dan zikir..sentiasa bawa buku yg didalamnya ada surah pilihan seperti surah maryam yusof nur qursi dll.khatam  al quran masa mengandung.
2. Rajin solat lima waktu.dan berdoa dgn.jelas serta objektif..cth.kurniakanku anak yg menyenangkan hati..lembutkan lidahnya menyebut kalimahmu..jadikan keturunanku ahli al quran dan rajin solat..cerdaskan akalnya ..sihatkan tubuhnya..jadikan ia bijaksana dan berjaya dunia akhirat..sy memang amal bait bait ni satu persatu..byk yg saya tiru drp terjemahan quran..mudahkan aku bersalin dan cepat dan tepat masanya.
2. Makan makanan sunnah hari hari dan hihi..salindah..yg penting halal.
3. Makanan yg dijauhi mcm biasa organ dalaman..makanan laut...daging merah..ikan laut dalam..makanan berproses..fast food..cafien..teh..air gas jauh sekali..jajan
[5:20pm, 27/08/2014] Kak Line: Cth hanya.menonton dan mendengar Al.quran..
5. Pujuk diri.agar tenang dan ceria..agar anak yg dilahirkan kelak ceria

Tuesday, September 9, 2014

Ulangkaji Bersama grup IPN

[7:05am, 26/08/2014] Nazrah Kwn IPN: Salam semua. Naz ada soalan. Bila rodhi tanya2 tu.. Naz buka balik jadual yg tshie buat tu. Sbb skg ni naz tgh recall balik & ulangkaji utk buat preparation for next baby.

Dlm jadual tu tshie tulis.. "Tunjuk 5 flashcard huruf mesra bayi".naz cuba listkan huruf mesra bayi tu. Bila naz buka alfurqan, furqan 1 cuma ajar 14 huruf je huruf mesra bayi. Furqan 2 baru ajar huruf selebihnya.

Soalan naz:
1) masa peringkat baby kita flashkan 14 huruf (berbaris atas) mesra bayi sahaja ke? Atau yg tak mesra bayi tu kita flashkan juga? Mcm aisyah dlu naz flashkan semua je. 

2) after anak dah dpt sebut huruf baris atas kena flash juga ye baris bawah/depan? Utk aisyah naz flash baris atas je. 
[7:27am, 26/08/2014] Farah Kiddie Fun Time: Alhamdulillah bagusnya perkongsian di Pagi hari.
Naz,Mcm sy dulu2 masa Ahmad, tunjukkan 14 Huruf mesra bayi.

Bila Ahmad da Kenal  dan Boleh sebut 14 Huruf berkenaan,Baru sy beralih ke Huruf lain.

Arissa ni saya x start lagi.huaaa  Rugi pula Rasanya. Dia da start guling2 sekarang ni.

Hari ni Mmg Kene start! X Boleh lengah lagi. Arissa baru Kenal ma..
Mana ma.. Mana ma Arissa. Terus toleh dinding Tp xde hurufnya, Ahmad da cabut. 
[7:30am, 26/08/2014] Farah Kiddie Fun Time: Sekejap je nanti bila anak da boleh sebut, sekejap je Huruf yg lain itu. Bagus betul system Alfurqan ni.

Yg penting, Kene mula dgn Alfurqan. Jika Tidak anak keliru. Xnak sebut.

Mcm anak sedara. Kite tunjuk ma, dia tetap sebut mim. Ummi dia Kene ajar baik2 la.. Perlahan2 terangkan. Ini mim bunyinya ma.. (berbaris atas)
[8:17am, 26/08/2014] Nazrah Kwn IPN: Jzkk farah. Ahmad dlu farah ajar ke baris bawah & depan guna flash card?

Aisyah pun sblm ni confius sebutan huruf & baris atas sbb byk tgk video lagu huruf hijaiyah.
[8:33am, 26/08/2014] Kak Qamah: Rodhiah akak dulu pun lupa..smpaikn akak rasa takjub tgk maz buat keretapi fateh dgn flash card..na ma sa ya ka ta ja wa..pndainya maz create suku kata yg mudahkb baby..then bila akak tgk nota puan lina..oo rupanya next guna al barqy..then hr tu sapa ntah tunjuk bc guna muqaddam.pun akak tnya..rupanya ada juga muqaddam tu waktu farah tunjukkn...sib baik betul ada group ni yg saling support
[8:55am, 26/08/2014] Kak Yati Mutiara Rini: Klu x nak confuse ajar furqan dulu shj..akak tengoj sape buat mcm ini. Anak lg cepat dpt..f.card furqan. Cd dan vcd furqan
[8:57am, 26/08/2014] Kak Yati Mutiara Rini: Akak dulu xampur2 jd anas konfius banyak..pasang cd yg huruf hijiriah...nurul pun confuse jugak...x pasang...sbb cd kan sebut baris atas@ kasrah

Tuesday, September 2, 2014

Video Quran

[9:58pm, 25/08/2014] Kak Line: https://www.dropbox.com/sh/eiy30s6a4tzwtjr/AACzVkqFyPjMeUfByLgSEsB6a?dl=0

[10:12pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Lagu 2 Belajar Huruf Hijaiyah Iqro Vol 1" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=viVwqpM6aww&feature=youtube_gdata_player

[10:15pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Surat Az Zalzalah ( Ahmad Saud )" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=UeBhdGYMVEc&feature=youtube_gdata_player

[10:16pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Surat At Tiin - Ahmad Saud" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=9R6GaEwr848&feature=youtube_gdata_player

[10:19pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Juz'Amma Perkata Surat Al Lahab" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=MqDvseOaBNU&feature=youtube_gdata_player

[10:20pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Juz'Amma Perkata Surat An Naas" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=tYkpUBp98dQ&feature=youtube_gdata_player
[10:25pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Belajar Hijaiyah Vol 2 ( Pel 8 )" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=E4U6yZfNFUE&feature=youtube_gdata_player

[10:32pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "Sample VCD Belajar Baris Huruf Hijaiyah Al-Furqan" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=wx7eko6vnHA&feature=youtube_gdata_player

[10:55pm, 25/08/2014] Kak Line: Tonton "JUZ AMMA Animasi untuk Kanak-kanak" di YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=afTJ4WNsns8&feature=youtube_gdata_player

Ulasan Pembaca