Saturday, October 25, 2014

Sentuhan Selamat

[1:10am, 13/09/2014] Izzati:
Nk ty kak maz ni..klu yusra suka menjerit n mengada2 tu mcm mne ye soution nye? kami xtau nk bwt cmne dh..bile pk kan mgkib nk crik perhatian tp kami beri sepenuh perhatian kt die..msih mcm tu jgk..
Mgkin ke die cemburu dgn adik die ke? sbb die slalo tolak adik die smpi jatuh..berulang2 kali kami ckp scara baik tp msih x beri kesan..buntu sy di buat nye. .tolong...

[1:38am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Sbr dan teruskan apa zati dh buat tu ye. 

Tmbhan : bg mesej masa anak tdo, ucpkan apa zati nak dia buat. Ni tips rakan2 sini juga. Skripny mcm hypnotise: yusra kakak yg baik, lemah lembut, selalu buat sntuhan
selamat dgan naufal, anak solehah, dengar kata umi abah, etc.

Dan doa yg "Allahumma faqqiha fiddin. Wa'allim hutta'wil" boleh diamalkan slalu. Niatkan  apa yg zati mahu pd anak tu ya. Amik masa, zati utk berubah 100%. Sbb age mcm ni fasa ekspresi emosi dhn tgkahlaku, hijai sntiasa xsmpt trafficlight merah

Tip ibu rose, amik tgn anak dan buatkan usapan syg tu. Amik tgn yusra dan usap lengan/kepal/ badan naufal, smbil ucp skrip baik2 tu.
[1:38am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: *hijau
[1:38am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Bg yusra raza beza sntuhan lembuy dgn kasar, ada beza.
[1:40am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Dan klu yusra dah pndai bercerita. Tanya apa dia rasa/fikir, ambil satu pengalaman terkini, cth petang td, yusra ingat tak masa kita jalan td, yusra ada tertolak adik. Yusra nk apa sbnrnya ya. Ibu tau yusra sygkan adik naufal tp yusra .... (Geram?/etc) sbb tu yusra ter tolak adik. Yusra x sengaja,kan.
[1:43am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Di satu insiden fateh, rupanya dia geram dan marah aunty tu, sbb semata "aunty tengok fateh" (fateh jnis xsuka org tenung dia sgt). Simple je sbb dia tp kita ingat lain dan jauh sgt. Pstu sy kata la, aunty tgk sbb fateh comel, baik, xpe la aunty tgk lebih skit.

Dia ikut mood, mood ok xkisah org tgk dia, mood xok, mmg xsuka org tgk dia. Mcm kat ofis lama hkl td, sy lawat unit knslg sy, depa duk tgk dia smbil nak dia slm mereka, fateh jwb "jgn tengok fateh", sumer pun baik2 dan kata, oh tak blh tgk, ok xpe la.. mcm tu la. Sbr jela sy..

[1:46am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Klu zati suspect dia cmburu adik, elok zati amik masa ruang bsendiri dgn yusra dan tnya elok2 apa dlm hati dan fikiran dia. Msti ada sesuatu. Bdk kcik dah ada emosi tersndiri yg unik elak underestimate anak kcil tau. Sgt tak sangka bila kita dh tau sbb sbnr dia jd mcm tu.

[1:52am, 13/09/2014] Kak Maznah IPN: Fateh pun tahu furqan dah mana baik buruk, mcm dia duk baca buki baby khalifah td, 'my first adab', dia tau org ni x elok sbb x pulangkan dompet kakak, tp dia xfaham kenapa kakak penting nak guna dompet dia, so sy xplain lbh skit sbb dia dh bertanya (ni sesi storytelling xsmpt rakam nih),

pastu psl gmbr budak berebut mainan, pun dia tau xelok berebut, so sy masukkan elemen peristiwa dh berlaku, iaitu bila dia berebut brg mainan kwn dia najla dan abg hazieq, tup tup dia rasa sedih sbb dia xleh kontrol behaviour dia. (Ni sy lupa nak balut sdih dia), sy just bg solusi je yg biasa iaitu bgtau elok2 apa fateh nak, skrip "boleh ateh pinjam?" Dan smua org bila fateh minta elok2 akan bg pinjam. Dia jwb "alaaa...", skang sy fikir balik  mgkin sbb dia still feel bad ttg tgkahlaku dia, so sy lupa nak refleksi emosi dia xpe nnti ada masa recover balik.

So makna anak tau dan blh beza mana baik buruk, tp semasa event berlaku dia xsmpt nak kontrol diri dari terkasar. Especially klu kita x observe, dia xingat nak berlembut. Klu sy kat blkg dia dan nampak, sy akan terus remind dan dia buat yg permintaan baik tu. Dan magic, biasanya mmg dia dpt. Bdk satu lagi akan jwb otomatik "boleh!", mksud blh pinjam. Masa bual ttg page gmbr td, skrip blh pinjam tu, dia sndiri jawab spontan "boleh!"

No comments:

Post a Comment

Ulasan Pembaca