Wednesday, August 28, 2013

Berakhirnya Sebuah Harapan..Bismillah walhamdulillah..

Semalam sang hati penuh mengharapkan anugerah berharga dari-Nya. Perit dirasakan saat penantian dengan penuh mengharap masya'Allah. Allah sedang mengajarkan hati berbagai rasa. Perasaan resah saat keinginan belum dipenuhi sang Pencipta. Perasaan 'tidak punya anak', walau ianya sedetik cume. Perasaan menghadapi manusia banyak saat diri dihujani berbagai pertanyaan. Allahu akbar. Hanya hamdalah saja yang mampu terucap di bibir ini. Alhamdulillah ya Allah atas segala rasa yang Kau kurniakan pada hamba. Sungguh ianya benar-benar membuatkan hamba sedar akan ketidak upayaan diri yang lemah ini. Subhanallah segalanya penuh bermakna dalam meniti hari-hari dalam pemusafiran hingga ke destinasi akhir kelak. Moga Allah dengan Rahim-Nya memandu kita semua di atas landasan-Nya yang benar, Allahumma amin.

Saat ini perut ana dah membulat 'comel' ^_^ subhanallah. 


"Allah, kini Kau beri ku rasa bagaimana seorang wanita bergelar ibu menikmati kurniaanMu saat ia berada di dalam kandungan, alhamdulillah. Ampuni hamba ya Allah atas segala khilaf hamba terhadap ibu hamba"

Mujahid Soleh sedang bergerak-gerak aktif saat diri memasang alunan al-Quran. Kelihatannya sangat suka sekali. Tidak dilepaskan peluang
bercakap-cakap dengannya setiap kali ia mula menunjukkan respon dengan sedikit pergerakan.

"Anak ummi yang Soleh dah bangun ye.. Kita solat same2 ye sayang"

Masya'Allah detik yang sangat bahagia merasakan semua ini walaupun secara alaminya fizikal bertambah lemah dan sensitif lantaran kandungan yang semakin sarat, namun semuanya dapat dilalui dengan penuh NIKMAT. Allahu akbar, Alhamdulillah.
"Dan terhadap nikmat Tuhanmu,hendaklah engkau nyatakan dengan bersyukur" (Ad Dhuha:11)

Sungguh tanda orang-orang yang bersyukur itu menzahirkan kesyukuran kurniaanNya. Justeru dengan sedikit coretan kali ini adalah salah satu cara untuk menzahirkan rasa syukur tak terhingga kepada sang Pencipta yang Maha Menciptakan. Dan detik-detik indah kurniaanNya ini harus dirakamkan dalam bentuk coretan moga diri tambah syukur dan ingat akan besarnya kekuasaanNya memberi hadiah yang sangat bernilai ini.


Mujahid Soleh awal-awal pg lg dah bangun ye. ^_^ Antara waktu jaganya adalah waktu awal pagi seawal 4.30 pagi! 

"Anak ummi yang soleh rajin bangun tahajud ye syg.."

Setiap kali waktu solat, mujahid melakukan pergerakan. Juga aktif selepas isya'. Masya'Allah. Detik yang membahagiakan saat ini adalah merasakan gerakannya. Saat itu juga ana tidak lepaskan peluang untuk berdialog dengannya."Allah memberi rezeki kepada orang-orang yang dikehendaki-Nya tanpa batas" (Al-Baqarah:212)

Kini 'baity jannaty' kami diserikan dengan alunan ayat-ayatNya sepanjang masa, dari pagi hingga malam, tiada henti. Sungguh kami berhajatkan zuriat yang soleh dan hafiz Quran. Justeru langkah awal ini yang diilhamkan Allah. Moga Allah rezekikan diriku dan suami zuriat yang soleh solehah penCINTA al-Quran (Hafiz Hafizah), mencintai Allah dan menuruti Rasulullah, Allahumma amin, amin3 ya Robb..

"Laksanakanlah kewajibanmu dan mohonlah kpd Allah yg mnjadi hakmu"       (HR. Muslim)

No comments:

Post a Comment

Ulasan Pembaca