Tuesday, September 9, 2014

Ulangkaji Bersama grup IPN

[7:05am, 26/08/2014] Nazrah Kwn IPN: Salam semua. Naz ada soalan. Bila rodhi tanya2 tu.. Naz buka balik jadual yg tshie buat tu. Sbb skg ni naz tgh recall balik & ulangkaji utk buat preparation for next baby.

Dlm jadual tu tshie tulis.. "Tunjuk 5 flashcard huruf mesra bayi".naz cuba listkan huruf mesra bayi tu. Bila naz buka alfurqan, furqan 1 cuma ajar 14 huruf je huruf mesra bayi. Furqan 2 baru ajar huruf selebihnya.

Soalan naz:
1) masa peringkat baby kita flashkan 14 huruf (berbaris atas) mesra bayi sahaja ke? Atau yg tak mesra bayi tu kita flashkan juga? Mcm aisyah dlu naz flashkan semua je. 

2) after anak dah dpt sebut huruf baris atas kena flash juga ye baris bawah/depan? Utk aisyah naz flash baris atas je. 
[7:27am, 26/08/2014] Farah Kiddie Fun Time: Alhamdulillah bagusnya perkongsian di Pagi hari.
Naz,Mcm sy dulu2 masa Ahmad, tunjukkan 14 Huruf mesra bayi.

Bila Ahmad da Kenal  dan Boleh sebut 14 Huruf berkenaan,Baru sy beralih ke Huruf lain.

Arissa ni saya x start lagi.huaaa  Rugi pula Rasanya. Dia da start guling2 sekarang ni.

Hari ni Mmg Kene start! X Boleh lengah lagi. Arissa baru Kenal ma..
Mana ma.. Mana ma Arissa. Terus toleh dinding Tp xde hurufnya, Ahmad da cabut. 
[7:30am, 26/08/2014] Farah Kiddie Fun Time: Sekejap je nanti bila anak da boleh sebut, sekejap je Huruf yg lain itu. Bagus betul system Alfurqan ni.

Yg penting, Kene mula dgn Alfurqan. Jika Tidak anak keliru. Xnak sebut.

Mcm anak sedara. Kite tunjuk ma, dia tetap sebut mim. Ummi dia Kene ajar baik2 la.. Perlahan2 terangkan. Ini mim bunyinya ma.. (berbaris atas)
[8:17am, 26/08/2014] Nazrah Kwn IPN: Jzkk farah. Ahmad dlu farah ajar ke baris bawah & depan guna flash card?

Aisyah pun sblm ni confius sebutan huruf & baris atas sbb byk tgk video lagu huruf hijaiyah.
[8:33am, 26/08/2014] Kak Qamah: Rodhiah akak dulu pun lupa..smpaikn akak rasa takjub tgk maz buat keretapi fateh dgn flash card..na ma sa ya ka ta ja wa..pndainya maz create suku kata yg mudahkb baby..then bila akak tgk nota puan lina..oo rupanya next guna al barqy..then hr tu sapa ntah tunjuk bc guna muqaddam.pun akak tnya..rupanya ada juga muqaddam tu waktu farah tunjukkn...sib baik betul ada group ni yg saling support
[8:55am, 26/08/2014] Kak Yati Mutiara Rini: Klu x nak confuse ajar furqan dulu shj..akak tengoj sape buat mcm ini. Anak lg cepat dpt..f.card furqan. Cd dan vcd furqan
[8:57am, 26/08/2014] Kak Yati Mutiara Rini: Akak dulu xampur2 jd anas konfius banyak..pasang cd yg huruf hijiriah...nurul pun confuse jugak...x pasang...sbb cd kan sebut baris atas@ kasrah

No comments:

Post a Comment

Ulasan Pembaca