Tuesday, September 23, 2014

3 kemusykilan

Assalammualaikum shbt2 ksygn smua 
Sy ada kmusykilan sdkt nk minta pdpt kwn2 kat sni :
1. Umur anak brape sesuai kte dedahkan vid kartun spt dora dll?
2. Mse byi kte dh flash kan kad shingga hbis smua hruf kan. Lepas tu, buat ulangan mcm mane? Sy ulang dgn flash kan ksmua hruf tp slalu xhbis, umar dh hlang fokus.
3. Umur ank brape kte ajarkan abc,123,membce dan matematik

[2:35pm, 28/082014] Farah Kiddie Fun Time: Macam saya. Saya silap kenalkan kartun kpd Ahmad masa bwh Umur 2 tahun.

Jadinya,anak tgk TV Selepas Umur 2 tahun Atau 3.

Yg lain sy jawab Kemudian ye. Nak gi kelas ngn Tshie.

Banyak nye pahala Tshie. Ambil dan hantar saya ke kelas mengaji. 

[2:36pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Soaln 1 n 3 akak xdpt jwb sbb tak buat kt nurul..cuma ajar kira dlm 3 bhs..
[2:38pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Soaln no 2..akak flash card kt nurul dulu sikit2..
[2:39pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Soalan 2
Flash card 4 Huruf dahulu
Bila dah Kenal baru
Move to 4 Huruf baru
[2:42pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Sy x ajar secara formal abc, 123, tp Ank  Nanti blh Kenal sendiri thru video abc, 123 n persekitaran.  Yg penting , Sy ajar Quran dulu. Ilmu lain akan serap oleh ilmu Quran .
Mcm nasihat pn Lina
[2:48pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Biasa video learning suami Sy yg Suka psg.
Hannah umur setahun 6 bulan kut
[2:51pm, 28/08/2014] Kinah: 1. Umur anak brape sesuai kte dedahkan vid kartun spt dora dll?
Sy pn mcm silap jgk kenalkn kartun indon yg islamic yg nadia bawah 2tahun jgk
Huhu.kesannye muaz lbh suka tgk cite ni dr ngaji. Katun ni dulu suami burn dlm vcd n tgk kt tv sbb tv xde siaran.

2. Mse byi kte dh flash kan kad shingga hbis smua hruf kan. Lepas tu, buat ulangan mcm mane?
sy buat sehari 5huruf yg sme slma smnggu.mggu dpn tukar 5huruf lain.pas dh hbis semua ulang lg.hihi.xtau btl ke x?huruf yg susah sy tampal kt dinding.

3. Umur ank brape kte ajarkan abc,123,membce dan matematik.
sy xpnh ajar.tp masa kt sarawak mggu kwn2 dtg umah ajar abc,1-10 dlm arab n bi.jd sblm 2tahun muaz dh kenal semua ni.huhu n dh blh baca guna kaedah fonic mcm abi,ubi..diorg sempat ajar sampai buku anakku 2..tp dh pindah penang sy xsambung xajar pn sbb sy tgk dia lbh minat nyanyi abc,dr ngaji.huhu.jd sy fokus ngaji je skrg nk bg die minat blk
[2:56pm, 28/08/2014] Kak Maznah IPN: Rodhi sbr smpai umar sbut smua tu. Bru move flash card huruf x mesra bayi. Bg firm dia kluar output. Tmpal dinding pun 14 huruf mesra bayi. Or klu nak advance tmpal huruf xmesra pun xpe utk preparation.

Tp observation akk bdk yg knal cpt tu maknya fokus, huruf mesra bayi sahaja tmsuk dinding dll mcm petiais. Bila dh kenal bru huruf lain
[2:57pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Rodhi..tak pe je video furqan tu..tapi akak bagi nurul tgh after setahun kot..sbb nk jaga mata dia..mksud akak uv light
[2:58pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Sbb kami guna laptop..xada vcd player waktu tu
[3:01pm, 28/08/2014] ام الحفظ@ سيتي راضيه: Owh yeke k.qamah sy ada perasn umar mcm menanges je mse tgok video d lptop. Matenye berair kdg2 tu smpi mleleh tp die hpy je snyum2 lg bl nampk huruf2 hjaiyah d skrin 
[3:03pm, 28/08/2014] ام الحفظ@ سيتي راضيه: Astaghfirullah.. 
Hbis tu cane ni ye, sy kne stop tnjuk video ke? Sbb sy xde tv lg
[3:04pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Better stop..

[3:37pm, 28/08/2014] Kak Qamah: InshaAllah..rodhiah klu nk lebih explanation boleh refer note presentation puan lina rasanya...rodhi ada kan..yg tu akak buat bila rasa nk tgk samada dlm track ke tak..hehe
[3:38pm, 28/08/2014] ‪+60 17-965 3862‬: Kalau nk cepat baby Kenal Huruf, tampal je kt dinding qamah.
Lg cpt Kenal n ingat
[3:41pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Ye betul..rumah sy penuh juga dgn tmpalan dulu..sikit2..5huruf kt ruang tamu..5huruf kt ruang mkn..5huruf kt bilik..so nurul akn tahu kt mana dia nk findout ya.da..haha..rasa cam comel
[3:42pm, 28/08/2014] Kak Qamah: Bila dah kenal semua..sy tmpal huruf baris atas bwh depn plak

[8:56am, 29/08/2014] K.tshie: Soalan Rodhi tu yg 3 tu..suka tgk kawan2 tlg jawabkan..

Akak faham mmg excited dan smgt nak mengajar anak kecil mcm2 kan..hihi. 

Tp kalau ikut silibus IPN mmg simple je. The power of Focus.

Bawah 6 bulan tak sesuai/ perlu video. Sbb isu mata tadi (pn lina ada explain scientifically dlm kursus dulu.

Hanya konsisten psg surah juz amma, dan flash kad baris atas. Penting: dgn dgn mulut ibu sbb anak nak ikut mulut ibu.  Satu2 masa 4-5 shj bermula dgn mesra bayi.. huruf sama yg diajar masa tu juga di tampal dan beri anak main. Smggu dua boleh la nak tuka.. bila agak dah boring 14 huruf mesra bayi. .boleh je nak masuk huruf lain asalkan dan mula dgn huruf mesra bayi tu..

Bila fokus ni bak kata Maz mmg cepat penerapan dan tangkapan anak sbb dia x konfius. Tu ada yg share di group IPN usia tak sampai setahun dan kenal dan sebut huruf2 baris atas ni..kagum akak.

Akak mula lambat..setahun baru tahu IPN..jadi 8bulan mengajar tu pun terasa lama juga.  Dan ter tanya2 dpt ke idak..hihi. mcm Aisyah n yg lain share. .ia di simpan dlm software.  Sblm audio mereka ready memgeluarkan maklumat dgn tepat dan jelas ikut penerimaan nya.

Kartun Dora agak selamat sbb watak baik... x silap bawah dua tahun Raouf dan tgk. Yg Syamil n Dodo perlu pilih2 sbb mereka ada cthkan perbuatan x baik (kacau binatang, kacau org gila dll).. kanak2 xtau baik buruk dia tgk je.. dah 3thn boleh faham rasanya. Tp maz tunjuk kat ateh sambil explain kan. Jika rasa dia faham dan x follow yg x baik boleh terus kan..sbb age 1-2 plus ni stage copy je. 3-4 start faham arahan dan fikir sendiri.

Ajar ABC n 123..secara x formal boleh la masa 1-2 thn.. pn lina tak ajar pun. akak pun x ajar.. x igt bila start.. tp raouf tahu la kira.  Cuma lagu abc dia x reti pun.  Di sekolah dia belajar phonics.  So tau lagu Ants on the Apple.

Honestly mula2 ajar playgroup (masa tu raouf 3 thn)tak nak dan takut nak masukkan Raouf.  Rasa x sesuai. Sbb ada sesi song n movement. Lagu2 phonics. Sbb dia x pernah tahu..tak nak konfius kan dia..dan tak nak dia tersuka lagu2 ni ..sbb sng je budak nak suka lagu..nature kan.. nak sukakan dulu dgn alquran.

Tp alhamdulilah mula dgn alquran mudah hatinya tetap suka alquran insyaAllah
[8:58am, 29/08/2014] Kak Qamah: Rodhi..albarqy boleh mula lps habis furqan 2 ms 18. Albaghdadi ni bnyk even ada flash card juga..rodhi boleh tgk kt website..menarik juga..cuma akak guna method ni utk advanced..blum start lagi pd nurul.hr tu ada shabt kita yg nk share kn method albghdadi dr youtube..sapa ye..share tau..

No comments:

Post a Comment

Ulasan Pembaca