Sunday, November 16, 2014

NLP dan Mencipta Rutin dgn Quran

[3:54pm, 24/09/2014] Farah IPN: Pada yg bertanya pagi tadi. Naz dan Syazwani ya.
NLP tu bagaimana badan manusia beroperasi.

Peak State tu, kite switch emosi kpd positive.

Ada 3 cara.
Audio.. Kite dgr lagu yg dpt tukar mood kite. Mcm sy lagu jiwang zaman 90an. Lagu Kumpulan Exist. Fewitt.. Kikiki..

Kedua. Visual.. Gambarkan tempat yg kite suke.Yg dpt switch emosi. Jenis saya tiada.. Sy Xdpt tukar emosi Jika begitu.kikiki 

Ketiga. Kinesthetic. Melalui pergerakan anggota badan.Mcm sy Senyum.Mmg cepat sy tukar emosi. Ahmad Pandai. Dia dpt detect peak state sy ni. Dia buat muke Comel dengan senyuman Mata sepet tu, buat sy tersenyum. Hihihi..

Ada org buat tangan Yes!!!  Boleh tukar emosi.. Ada tu melompat. Dpt release emosi negative tu..

Maka,kenali peak state anda  anda sorang je tau.. Nk buat Mcmane utk release stress..

Maz n Qamah.. Jom kongsi pasal ni.. 
[5:08pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Bila anak bad mood, perlu ke kite suruh mengaji juga? Huhu. 2 3 hr ni mmg byk keluar rmh dr pg sampai ptg. Jd ada terskip mengaji furqan. Psg audio je mcm biasa. Hr ni aisyah tak nak lgsg baca alfurqan. Dia pegi sorok buku furqan.

So td bila dia request gadget/screen, dia gi amik buku lain yg ada alif ba ta & baca. Pastu dia sendiri consider dia dah mengaji & tuntut gadget/screen.
[5:17pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau nak jadikan rutin harian memang tiap2 hari kena mengaji..
[5:19pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: mungkin bunyik dia agak keras utk budak..tp ni namanya disiplin..sama mcm solat..dalam apa keadaan pun kita panggil jgk anak solat..biar dia penat n nak duk atas kerusi pun..kita nak dia respect waktu solat tu..
[5:19pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: utk create habit buka quran everyday..pada sy tak boleh miss walau satu haripun
[5:19pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau aisyah anak naz bad mood..pada pandangan sy naz still  boleh suruh dia buka buku..tp naz yang baca kan dia je..at least dia dengar pun dah ok..
[5:20pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: memang susah awal2 tu..tapi lama2 anak akan rasa macam pelik kalau dia tak buat something yang dah jadi rutin harian dia
[5:20pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: wallahualam..
[5:24pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tu cara kita nak mendarah dagingkan quran dalam anak2..
[5:25pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sy rase kalau ikut amalan ulamak2 dulu memang lg strict kot..
[5:25pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sebab tu ulamak macam imam syafie suma boleh kuasai banyak cabang ilmu..sebab disiplin
[5:25pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dari kecik dah start
[5:27pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: pas dia dah start 3 tahun sy mula strict skit
[5:27pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dulu sy tak strict sgt..
[5:34pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tengok macam mana ayah al fateh training al fateh masa kecik..
[5:35pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: anak kecil sy rase at least dia ikut kita semayang je dah ckup..
[5:36pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dia faham bila tiba waktu solat
[5:36pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau dah 7 tahun mula kena strict bab solat
[5:38pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dah 7 tahun start boleh ajar amek wudhu suma..n yg perempuan tutup aurat btul2
[5:40pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Bila fikir2 balik.. Mmg kalau konsisten, anak lg mudah nak mengaji.. Sblm ni penah buat mcm min ckp tu.. Dia xnak ngaji, mak dia yg bc.. At least dia tgk & dgr, masuk dlm kepala. Kalau travel pn siap bckan dlm kete.

Tp yg jd tak konsisten ni sbb since last week byk travel pastu aisyah demam pula. Pastu mak dia ni pun jd lupa nak keluarkan buku furqan tu.

Salah diri sendiri yg tak konsisten ajar anak. pasni kena usaha konsisten semula supaya aisyah suka mengaji.
[5:42pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tak pe naz..
[5:42pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: setiap hari akan lebih baik dari hari sebelumnya..
[5:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: ni azam org mukmin yang berjaya..inshaAllah
[5:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah:  chaiyokk
[5:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sy kalau muiz malas sgt nak ngaji mase dia penat atau sakit..sy baca satu ayat dia sambung satu ayat..gilir2..muiz suka sgt..
[5:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dia rase kurang stress
[5:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kita ambil alih burden anak..
[7:44pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Stress
[7:55pm, 24/09/2014] Farah IPN: Sabar Naz.. Naz baca depan Aisyah yg sedang bermain pun Boleh..

Kalau Aisyah refuse.. Naz boleh buat game berbentuk Alfurqan. 
[7:56pm, 24/09/2014] Farah IPN: Jangan stress.. Cian baby.. Cuba Naz Senyum 
[8:22pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: naz pernah reward aisyah dgn sticker?
[8:31pm, 24/09/2014] Kak Maznah IPN: Naz fikir je yg pnglmn mncbr ni satu kemanisan dan Allah nk beri lebih pahala sbb kita usaha kena lbh skit kan
[8:32pm, 24/09/2014] Kak Naz IPN: Tq maz.. Sejuk hati naz baca..
[8:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: semalam sy pun ade skit stress
[8:43pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: nak share dgn sahabat2 tersayang kat sini
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: semalam suruh muiz ulang al alaq..dia ada lupa skit
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: so tibe2 stress level sy naik..
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: masa tu belum dapat ilmu lg dari farah pasal peak state tu
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau tak dah apply dah
[8:44pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: so sy suruh muiz ulang byk kali..
[8:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: dia pun nangis sbb stress kot..
[8:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: pastu mlm2 sy gikir nape dia boleh tlupa..
[8:45pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: saya fikir tak de sebab lain kcuali Allah nak sy mintak pada Dia supaya tolong ingatkan muiz ayat2 yg dia lupa..Allah nak sy doa lebih pada dia
[8:48pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: bila kita nak anak hafal quran kita kena banyak doa supaya anak ingat ayat2 yg dihafal..
[8:49pm, 24/09/2014] K.tshie IPN: Saya pun selalu stress bila anak lupa surah lama
[8:49pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tadi sy suruh muiz ulang al alaq..syukur dia lancar..sy mintak muiz sujud tilawah n sujud syukur skali..sbb sy bgtau muiz yang Allah tolong dia ingat ayat2 yang dia pernah lupa
[8:51pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: betul..agak kecewa bila anak lupa ayat dalam surah..sbb kita penat usaha..
[8:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tp biasa sy pk balik..tak pe..sbb masa panjang lagi..anak dah start awal..sampai besar anak akan ulang..
[8:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: by the time anak besar inshaAllah dah lekat ayat2 tu
[8:53pm, 24/09/2014] K.tshie IPN: Suka penerangan siti kat Muiz. .kaitkan selalu dgn Allah kan..sy selalu mcm igt balik apa aktiviti dia..ada tgk cerita or muzik yg x ok ke.. sampai otak busy igt benda lain..huhu.

Sbb sy ni mmg la dah campur2 environment sbb ke sekolah kan..
[9:17pm, 24/09/2014] ‪+60 14-210 8534‬: Waktu magrib sesi mngaji dan baca hadis..wajib stp hari.
Inshaa Allah.
Td baca smula surah2 lama.
Alfalaq dan annas.
Nak semak smula bacaan pnjang pendek makraj Muhammad.
Persediaan nak solah nnt.
[9:20pm, 24/09/2014] ‪+60 14-210 8534‬: Kalau anak lupa ayat yg dibaca.kerap pasang surah tu.
Dan jika sudh pandai mmbaca..baca balik ayat atau surah tu.
Guna bahasa badan atau mimik muka utk mudah ingt ayat.
Biasa ayat alquaran  bnyak syat yg berulang.
Cara mimik muka sesuai utk mudah ingt. InshaaAllah
[9:21pm, 24/09/2014] ‪+60 14-210 8534‬: *ayat
[10:55pm, 24/09/2014] Kak Ety IPN (fatihah): Nak Tanya mcm mana nk jwp bila Ank Tanya mana Allah? X Npk pun .....
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: jawab Allah ada tempat special
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: bukan mcm manusia
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: Allah duduk dekat Arasy
[10:59pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: kalau masuk syurga boleh tengok wajah Allah
[11:15pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: anak sy pun slalu tanye sape lagi kuat? bukit ke Allah?
[11:15pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: saya tanye balik sape yg buat bukit tu?
[11:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tanya jugak angin tu nampak ke? tapi boleh rasa kan bila angin tiup..?
[11:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: teori basic ni..pasal angin
[11:52pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: sama la dengan Allah..biar tak nampak tapi Dia ada..
[11:53pm, 24/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tiup sikit kat muka anak bila dia tanye..hehehe..biar dia rase ada angin

No comments:

Post a Comment

Ulasan Pembaca