Sunday, November 2, 2014

Sharing from Kak Min

[8:45am, 15/09/2014] Kinah IPN: Skrg umo muiz 4.8. K.ct mule ajar dia masa umur dia 2 tahun 3 bulan sbb masa tu baru pegi kursus puan lina..
akak ct start lambat tapi buat intensif jgk..sbb time tu pregnant yg second.. akak ct aim nak dia boleh ngaji b4 akak deliver..sbb nanti dah ade baby susah skit nak fokus

Skrg anak akak ct tgh struggle nak habiskan juzuk ke 3 dia
akak ct aim dia umur 5 tahun ni dah hafal 4 juzuk..k.ct ckp senang je.senang tu maksud akak ct bila nanti anak dah boleh baca quran sendiri..proses hafal akan jadi lg senang
bila dia dah familiar dgn ayat quran..rasanya quran akan jd friendly pada anak kita jgk.
mula2 memang lambat.

biasa muiz amek masa 1 bulan untuk surah panjang dalam juzuk amma..contoh surah an naba'..

ok..senang citer macam ni..umur 3 tahun hingga 4 tahun dia dapat hafal 1 juzuk je..

4 tahun 6 bulan haritu dia dapat hafal juzuk ke 2.

so dlm masa 2 bulan ni dia nampak gaya mcm boleh hafal juzuk ke 3..

so nampak tak matemetik disitu?

cuba kira nisbah dia..

tapi nak tunjuk yg kita sebenarnya tengah panaskan enjin kereta anak kita..
Sebelum dia pecut laju ni

cuba baca balik ye..dlm
tahun pertama 1 juzuk..6 bulan pastu juzuk ke 2..2 bulan lagi juzuk ke3..maknanya anak sedang dapatkan skill hafalan yg btul

-dr k.siti@k.min
[8:57am, 15/09/2014] Kinah IPN: K.ct kata musa hafal sehari 2 muka seteng.tp dia bukan terus speed up mcm tu.

umur muiz  3 tahun dia baca sendiri..tp bukan la laju terus mcm orang dewasa. dia start slow jgk..mcm tu la nnti anak2 kita jugak..mereka dalam proses gaining the rite. merangkak2 jgk mase tu..

ni suma yg anak kita akan lalui..insyaAllah
cuma mak kena istiqamah la ye..

skang masa k.ct limited nak ajar..sbb adik muiz dah mula nak menakal.so biasa bila adik tdo ptg abg dia boleh la hafal yg baru..
doa banyak2 dlm solat utk dapat anak yg hafiz hafizah dlm usia muda diaorg

akak tak kerja.berhinti.masa muiz setahun lbh sbb muiz sllu sakit.so memang dpt fokus lebih..

K.ct kata jgn rase berat atau beban dgn al quran..

K ct ckp hanya Allah yg tahu berapa byk air mata mak dan anak yg dah mengalir..

cuma parents kena sentiasa bsemangat

tu yg haritu bwk muiz g tgk musa..sbb k.ct rase muiz mula tak de semngat nak hafal lagi masa tu.
kbetulan jumpa puan lina n darwish darwisyah jgk kat situ
rase mcm tbakar2 balik semngat tu

K.ct cita muiz pun ade perangai dia jgk.reward penting jgk masa nak hafal surah.
biasa ayah dia beli mainan byk2 bila pegi chow kit..simpan buat stok utk reward
[8:58am, 15/09/2014] Kinah IPN: Ni jwpn k.ct pd soalan k.aisyah:
siap ade point2 lg..
1. ajar muiz tbahagi pada 3 waktu..biasa mula dgn hafal yg baru..sebahagian hari lg ulang juzuk amma mcm jadual yg sy buat kat fb annakku alhafiz..last part of the day is ulang juzuk 28 atau 29..biasa akak suruh baca tgk quran dulu n then suruh dia ulang tanpa quran sbb nak tau mana lemah dia
2. masa biasa start tghari sbb nak mandi anak..mkn dulu suma..then naru start
3. bila pk bab makanan..faveret dia telur..huhu.
tp tak pernah miss sudu kecil habatussauda sbb nak elak dia semput/lelah..mlm b4 tdo dia nak minum susu kambing campur madu..
4. umah akak ade tv tp dia tak  dpt tgk sbb akak pun tak tgk..bilik pun ade tv tp dah berbilan tak on..kadang bg dia reward tgk upin ipin bila ptg dia dah penat..memang dia hepi sgt
5. sekarang waktu audio dah kurang skit cuma bila dia main akak pasang audio
[9:00am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Bestnya cerita muiz
[9:02am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Apa akak tebyg..mak nya sgt rapat dgn Allah. Walaupun dia x sebut.pasti dia doa saban hari..utk istiqamah dan kuat nak ajar anak alquran. Huhu. Terlihat kekurangan diri..

Ada target tapi bukan utk stress kan..tp utk smgt..bila keyakinan tu ada.. boleh capai target.. usaha.. Allah pasti beri. MasyaAllah.

Muiz bermula lg lambat drp raouf usia 2 thn lebih.  3 thn dah membaca sendiri nangis dgr
[9:03am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Min..saya kagum dgn awk.. bersyukur dipertemu di sini.  Moga saling terus menginspirasi
[9:04am, 15/09/2014] Kinah IPN: umur adik muiz 1 tahun 8 bulan
[9:05am, 15/09/2014] K.tshie IPN: Tekanan (nak bersalin. .ada adik kacau) digunakan sbg push factor nak lagi disiplin ajar anak alquran.  Subhanallah
[9:07am, 15/09/2014] Kinah IPN: K.ct tak de jadual masa.cume jadual untuk ulangan ayat yg dah hafal je
sbb surah juzuk amma ada banyak..
so risau kalau ade surah yg terlupa nak ulang..nanti dia akan lupa..

kalau seminggu trlupa nak ulang satu surah..contoh surah al ghashiyyah..nanti cek balik minggu depan mesti ada ayat yg salah baca

umur muiz 2thn 3 bulan tu bru k.ct start al furqan n flash card segala bagai..huhu
[9:07am, 15/09/2014] Kinah IPN: Muiz dpt adik masa 3tahun
[9:12am, 15/09/2014] Kinah IPN: K.ct guna kaedah puan lina ajar je.dia susah nak fokus bila main2..so k.ct suruh dia duduk baru dia boleh baca btul

once dah habis al barqy..terus ajar anak baca quran..sebut dulu biar anak ikut..lama2 anak akan ingat rupa ayat dan bunyi dia..
contoh nak ajar surah al maun..ni peringkat awal hafazan sbb surah pendek..kita bacakan dulu

jgn paksa anak baca sendiri suma..nanti dia stress n lambat progress
K.ct akan bacakan dulu..pastu muiz ikut..one by word..

skang ni k.ct masih akan bacakan ayat yg baru dia nak hafal..n muiz ikut jgk..sbb kita nak ajar dia sebutan makhraj huruf jgk..n tajwid sbb tak familiar dgn ayat quran lg
Muiz da boleh baca tp masih merangkak jgk masa 3 tahun tu sbb tu terus exposed dia pada the real quran..
[9:14am, 15/09/2014] Kinah IPN: Adik muiz nma solehah
[9:16am, 15/09/2014] Kinah IPN: Masa muiz 2tahub lbh K ct time tu akak banyak travel..
so dia taknak baca buku sgt..
K ct byk buat sendiri flash card tanda2 tu
[9:17am, 15/09/2014] Kinah IPN: Ni wasap persenal dgn k.ct bgtau yg muaz pn xbrpe suke buku..k.ct cadangkn.buat flsgkad sndri atau tulis kt whiteboard
[10:53am, 15/09/2014] Kak Line IPN: Kawan kawan ingat x stage muka surat al furqan sampai mana dan trus lompat al.baraqy smpai muka surat mana.
Hajar..hahaha..blh bayangkan kelam kabut hajar kt rumah..hahah..macam saya pening dgn.hasif dan hijjaz..adoi..payah nk pisahkan..kdg kdg terpisah..hijjas atau hasif termenung je..tanya mana abg atau adiknya
[10:58am, 15/09/2014] ‪+60 19-558 5160‬: ms 18 alfurqan line..lompat ke albarqy
[10:59am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Alfurqan 2 smpai page 18
[10:59am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Pastu g barqy
[10:59am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Nak mudahkan anak baca furqan lah
[11:00am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Stimulasikan buku. Flash card, whiteboard kerapkan.
[11:00am, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Mcm alq sebenar kena biasakan
[12:13pm, 15/09/2014] Kak Soliha IPN: Maybe blh develop pattern time bljr...then training pattern tu...lama2 anak2 akan faham waktu mereka kena bljr... refusal akan ada mula2..pastu diorng ok rasanya..mcm qimi wazir dah xtnya rewards bila hbs hfl surah..x mcm mula2 dulu.
[12:19pm, 15/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: maaf sy tak sempat nak join discussion ni..nanti later sy share tips intensif quran yg sy buat
[1:47pm, 15/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: stuju dgn kak eh..anak kedua sy pun tak seswai pakai kad khadijah tu..mungkin sbb byk graphic dia tak dpt fokus
[3:59pm, 15/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: tsie..sy nak share tips utk surah at takwir
[4:37pm, 15/09/2014] Kak Maznah IPN: Siti, ya sgt nak tahu tips dr siti, demi speed up our children here
[11:37am, 16/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: apa kebaikkan story telling ye tshie?
[11:38am, 16/09/2014] IPN Kak Siti Aminah: yg tips surah at takwir nanti sy upload kat fb..
[12:04pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: Storytelling utk kanak2 maksudnya org dewasa yg bercerita dan kanak2 dengar..

Storytelling x sama dengan read aloud sbb storytelling ikut range umur.  Buku perlu sesuai dgn age kanak2.

Utk 4 below mmg perlu buku yg ada gambar yg besar dan menarik. Sbb mereka akan capturr gambar shj dulu..bukan words.

Berbanding budak 6thn ke atas yg baru pandai baca cthnya. Dia akan tend to membaca text sendiri berbanding dgr suara teacher. .so umur ni perlu pandai interactive dgn diorg..

Tadi sy try cerita kat anak2 buah di kg ni buku yg sama saya cerita semlm.. budak umur 9,6 raouf 4 dan 2.

Saya boleh guna ayat dlm buku sbb yg 9 dan 6 tahun boleh faham.  Dan mereka akan tanya soalan bila nak tahu lagi. .saya suka..sbb two way..interactive. raouf pun faham sbb dia biasa dgr..hihi. boleh jwb soalan yg kita tanya juga

Yg 2 tahun mmg dua page je tahan..hihi.. first page dia dgr..tunjuk spider..sebut.. pastu bila kita start guna ayat advance dia lari buat keje lain. .

Mcm ateh semlm .check bakul teacher

Group tadi.. siap boleh soal jawab di hjg storytelling.  Means diorg faham kisah..

Semua sgt excited buat art. Suka saya..dan lebih bermakna bila abg sebut.. jom kita buat spider Web dekat gua..kita nak tlg nabi Muhammad.  Alhamdulilah .they get the message. 

Masa tgh storytelling sy saja tanya.. spider ni kecil je tp boleh tlg Org lain..

Kalau kita kecil lagi..mcm raouf. .haris..( sebut nama diorg).. mcm mana nak tlg org ya...

Dan diorg boleh jawab bg situasi..kalau kawan jatuh.kita boleh tlg... Seronok nya dgr. .they get the point.
[12:49pm, 16/09/2014] Kak Maznah IPN: Terang jelas lg penerangan tshie sorry ya slh konsep read aloud. Rasa mmg budak read aloud. Mcm kat tv budak cilik bcerita tu. Nk develop confidence depan crowd. Maaf sgt silap. Lain tu sy tahu konsep story telling aja dan age development, blh agak
[1:02pm, 16/09/2014] Kak Maznah IPN: Satu yg sy slalu buat ialah 'free play' yg xde syarat. Buat apa shj asal selamat. Ni yg sy nk menulis dan share ebook. Continuum play yg pertama. Wajib klu blh smua parent observe dan bg ruang free play ni.

'Play work' sy jarang buat. Ia ada struktur dan matlamat. Cth mcm game belon air smlm. Ada syarat. Amik belon masuk dlm baldi masing2 sahaja.. Ala2 sukaneka.

Sah2 fateh xpandai sbb blm xperience. Lg dlm berkumpulan.  once dia dh fhm  iaitu kena msuk baldi dia, bru la dia laju sblm tu dia xfhm dan nak letak baldi org. Tu syok observe tu.

Play work sesuai utk berkumpulan kcik  dan dlm playgroup/at school
[1:06pm, 16/09/2014] Kak Maznah IPN: Cuma ada skill storytelling 1-1 dlm sesi ngan klien dan fateh sorg aja. Penah juga buat kat kwn2 fateh, blh la tp sy xfokus dlm tu. Sy nk fokus therapeutic storytelling utk treatment (means dah ada isu/ difficulties), tu yg juga sy bmbak share. Nnt kena cari notes lama balik. Ada kaedah spesifik dan steps dia.

Ms bljr dulu kwn sy chinese dh ada anak  dia try kaedah tu dan bjaya. Psl isap botol ke apa xingat. Masa tu sy bujang xde sample. Cume try dlm klien sesi shj. So makna blh guna utk parents-kpd anak

No comments:

Post a Comment

Ulasan Pembaca