Sunday, November 30, 2014

Ajarkan AlQuran Sejak Kecil

[10/31, 1:28 PM] ‪+60 13-916 4153‬: salam perkenalan mai, saya boleh consider ahli baru jugak. umur kita sama, saya surirumah juga. cepat ta anak mai dah gabis furqan 1. nak tanya macam mana cara kenalkan huruf hijaiyah pada anak....anak saya 8 bulan, sekarang saya layangkan flasg card a ba ta wa na ma da. bila pula nak bagi set huruf lain? tunggu dia pandai sebut semua ke?
[10/31, 2:01 PM] IPN Kak Siti Aminah: azimah..bagus dah start awal tunjuk baby flash card..
[10/31, 2:02 PM] IPN Kak Siti Aminah: kalau ikut pendapat sy tunggu baby boleh sebut dulu semua tanda fathah atau baris atas..then only proceed to batis bawah n depan..
[10/31, 2:03 PM] IPN Kak Siti Aminah: kalau nampak dia mcm dah recognize sume huruf dah boleh la proceed mase tu..ni ikut experience..mungkin kawan2 kat sini ade pendapat lain2 boleh shate jgk
[10/31, 2:03 PM] IPN Kak Siti Aminah: *share
[10/31, 2:08 PM] ‪+60 13-916 4153‬: Maksudnya kena tunggu baby dapat bercakap dulu baru tukar huruf? Hijaiyah ada 20 huruf, sekarang kalau sy nak kenalkan boleh buat dalam berapa huruf satu set? Tak bagi semua baris atas serentak kan?
[10/31, 2:22 PM] IPN Kak Siti Aminah: tak semestinya baby bcakap utk kita tahu dia dah recognize huruf tu..boleh main game jgk utk uji kemampuan baby..susun beberapa huruf then suruh dia tunjukkan huruf yg mana2
[10/31, 2:24 PM] IPN Kak Siti Aminah: tak perlu anak ckap pun..sbb ade baby lambat bercakap n pelat..suruh dia tunjuk je..
[10/31, 2:38 PM] ‪+60 13-868 1655‬: Ye betul tu. Dulu saya pernah ada risau yg x masuk pun saya ajar kat hakimi. ( sbb ada skip2 jugak ajar) n dia x keluarkn pun dr mulut. Atas nasihat kawan2 kat sini, saya teruskn jugak sebut wlu dia mcm pandang tmpt lain ka apa. Sbb diorang ni bijak x fokus pun sbnrnya ilmu tu masuk. Eksen je mcm x berminat to sbnrnya tgh blja 
[10/31, 2:46 PM] ‪+60 13-916 4153‬: wahhhh terima kasih min, zana. genius kan, konon2 tak fokus tapi serap macam span. hehe
[10/31, 2:47 PM] ‪+60 13-916 4153‬: kawan2 selalunya bagi berapa huruf sekali tunjuk. ada dalam 10 tak?
[10/31, 2:52 PM] IPN Yulia: Sy mahu mncelah juga🙈

Jika ank bru lpn bulan 5 huruf sudah memadai.

Tak perlu ank pndai sebut.

Jika kita asyik ulang benda yang sama..sebenarnya sudah ada input yg anak simpan dalam minda.

Cuma anak2 syurga ni tak mahu tunjuk shj kepandaian mereka.
Belum masa lagi.

Tak perlu risau.

Kadang2 bila kita suruh tunjuk..dia blh kenal huruf2 tu.

Inshaa Allah 💖
[10/31, 2:52 PM] IPN Kak Tshie: Tunjuk 4-6 huruf je sekali tunjuk.. tampal huruf yg sama di mana tempat baby senang nampak. Fridge ke pintu bilik ke hall ke.

Sbb tu kena ada 3 set at least.  Satu set baby boleh main sampai lunyai. Biarkan

Lepas semggu or dua mggu tuka 4-6 huruf lain. Walaupun dia belum kenal.  Ulang je sampai habis semua baris atas..dan ulang baling pusingan tu sampai rasa baby kenal.

In between masa baby main buat2 je teka huruf. .tunjuk huruf ke mcm mak Iti buat..

Sebut mak iti je saya rasa comel
[10/31, 2:54 PM] IPN Kak Tshie: Sy buat ni 8 bulan. Xde apa2 respon😅

Tp dia simpan memory tu.

Sesi flash card ni dua kali sehari je. 2-5 min sekali sesi .

Sesi ni dah susun siap2 huruf nak ajar. Flash kat anak masa mata dia pandang kita. .dan letak tepi mulut. Sebut dgn bulat dan jelas

Jika perlu baring..baring je dgn anak..

Sy plg suka masa menyusu..mata dia tgk kita je
[10/31, 2:57 PM] IPN Kak Tshie: Bagi dia main flash card ni di mana saja.. saya buat sendiri atas kad kotak susu potong2 sbb syg yg beli hehe.

Anak buat main dgn periuk mcm masak2. Masuk dlm bakul baju la. Buat train.. ikut la..

Masa main tu kita tanya..
[10/31, 2:57 PM] IPN Yulia: Ye kan sy masih ada lagi flash card yg dibuat sndiri..guna kotak 
[10/31, 2:58 PM] IPN Kak Tshie: Kan.. memory tu. Utk adik pula..insyaAllah. . Bila x tau . huhu
[10/31, 4:01 PM] rodhiah @ musafirshop: Azi, sy pun pernh confius jg psl ni dulu. Kwn2 ada bg srnan sblum ni. Tp sy share jg lg spy dpt input drpd kwn2 bru kat sini. 

Sy start tunjukkn umar flash card sejak usianya 3 bln. Sy Buat 5 kad untuk sminggu. Bmggu brikutnya 5 lg smpi hbis. Lepas dah hbis tu sy ulang smua kad tu setiap hari. Ksemua kad sy tyg sekali 😅 nmpk mcm umar pent. Kdg2 x smpi 10 kad die dah merengek pent (kot, sy rase). Lme huge sy ulang Dan test kpd die. Mne da umar? Die akn cri dn pndang da di dinding.

Lepas tu je sy start bris bawah 😅 lepas start bris bawah tu. Sy test tp mcm confius. Sy tnye die pndg muka sy. ITU yg sy tnye kwn2 kat sini. Tp skrg sy flash kn 14 huruf je ulang2. Ikut suggestion kwn2 kat sini. Nanti BL umar Dah boleh sebut baru kenalkan 14 huruf yg ln.

APA pndgn k.min?
[10/31, 4:10 PM] IPN Aisyah: Azimah boleh tengok sini yer kaedah flashcard sy pada nuha

www.nuhalittleshop.com/kaedah-mengajar-flashcard-gaya-nuha-areefa/

Pendapat saya, kite amik je sume idea2 mak2 ni utk kite dapat idea.
Tapi tak perlu tiru sebijik2, kite buat "tiru vasi" maksudnya amik idea org n modify ikut kesesuaian keadaan kite sbg ibu, keadaan anak kite sendiri ( perangai die mcmne kite je yg paham) n jugak suasana umah kite.

So dr idea org kite inovasikan utk jadi kaedah utk anak kite tu. 😍
Lepas die dah kenal n sebut baris atas , baru masuk buku.

N jugak teknik flashcard yg sy bg link kt atas tu kaedah glem domen.

Bile sy boring ngan kaedah tu, sy amik sume huruf tu n flashcard serentak semua, satu saat utk satu huruf dari a smpi ya ( ni kaedah sishida)
N mcm yg sy katakan, sy buat sishida bile tgk nuha da boring ngan satu teknik. So amik je idea2 sume ni n simpan. Kuarkan n gune bila anak da boring nk sesuatu yg baru😄
[10/31, 4:11 PM] IPN Kak Tshie: Sekali tunjuk 5 je rodhi..sian baby penat. Hehe..

Masa main2 tu boleh la taburkan mana dah belaja. .main teka2..

Setahun ni biar baris atas je dulu. .mmg mak akan rasa boring😅

Tp biar je. . Enjoy the journey pelan2.  Dpt sebut or kenal hampir semua baris atas start nyanyi lagu a, I , u..ba , bi, bu..

Takpun yg arab version rancak sikit tu best.  Aui, babubi,....pastu flash baris bawah (senyum nampak gigi).depan muncung (mcm ikan)

Nanti anak dah pandai ckp tanya nanti lg byk persediaan kena buat😅
[10/31, 4:12 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Azimah, sy pun wat bnda yg same kt ank soleh ni..start betul2 serius mse zayyan 6/7 bln mcmtu..layangkn flash 5kad 2-5min..huruf2 yg same seminggu tu, mnggu dpnye tukar huruf lain..sy knlkn huruf2 mesra baby dulu mcm dlm lagu alfurqan tu..serius mmg kite rse syok sndri sbb dia x tgk, amik kad buang2 lagi..hehee..tp dorang ni mmg super genius, dorang serap sbnrnye..dlm setahun 1/2 bln mcmtu baru dia leh sebut sume huruf mesra baby baris ats yg 14 huruf tu..lps tu baru ajr huruf2 yg lain plk baris ats..alhamdulillah jumpe group syurga ni sentiasa memotivasikn utk mendidik c cilik ni mngenal dan cinta AlQuran..
[10/31, 4:13 PM] IPN Aisyah: Maksud sy tiru vasi tu , sebab, hanya kite tau keadaan anak kite hepi ke, letih ke, penat ke..so kite buat tiru mcm ibu lain buat but sesuaikan dengan keadaan anak. Kalau anak letih, jgn paksa, kalau anak tgh excited, tunjuk je sume mcm tulah mksud sy.
Tp, idea2 yg mcm semua ckpkan ni sgt penting utk kite plak dpt idea utk create idea kite sendiri kt anak
[10/31, 4:13 PM] IPN Aisyah: Mcm tula
[10/31, 4:15 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Lps2 tu bile dia dah leh ikut kite sebut mmg makin cpt proses kite nk bg dia knl huruf..syukur sgt jumpe group ni..kak maz yg baik hati la invite sy..
[10/31, 4:15 PM] ‪+60 13-868 1655‬: Betul tu aisyah.melalui pengalaman cetek saya saya rasa apa yg ibu2 sini buat jd guidance utk better ideas yg sesuai. Tak semestinya sama. Saya dulu takut sgt saya x boleh ikut sebijik tp kita ikut aja rentak anak kita. Penting utk dia rasa enjoy masa belajar, sbb tu kena tau dia jns kines ka audio ka visual. Hakimi agak sdkt kines( myb faktor boy) jd main kejar2 dgn huruf n lompat2 tu bg dia xtra smgt. Tp klu mama mls mama main flash2 aje - ni masa setahun dua bln mcm tu.
[10/31, 4:17 PM] IPN Aisyah: 👍👍suke ayat zana, ikut rentak anak. N yg penting anak enjoy..betul saya pun rasa mcm tu
[10/31, 4:17 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Sy pun ade applykn teknik dr aisyah tu. Sishida tu..dpt ilmu dr aisyah la tu..
Mmg dia akn tekun tgk kad tu bertukar..:-D
[10/31, 4:17 PM] IPN Aisyah: Lain anak lain ragam n perangainye kan..lain seleranya 😄
[10/31, 4:21 PM] ‪+60 18-379 3656‬: Zana, samelah mcm zayyan kite kene main kjr2 n lompat2 dulu bg xtra semangat..hihiii
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Hihi tulah cabaran ni buatkan kite lg nk cari ilmu kan👍👍
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Dr situ kite byk belajar
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Nuha ni setiap hari lain prangai die
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: So setiap hari teknik sy tukar2
[10/31, 4:22 PM] IPN Aisyah: Ikut rentak die
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Tulah sy pun kdg amaze jugak kn
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Ish betullah tak bole stik satu cara je
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Kene pelbagaikan
[10/31, 4:23 PM] IPN Aisyah: Rasenya mmg setiap hari lain la nuha pun
[10/31, 4:24 PM] IPN Aisyah: Sebenarnya
[10/31, 4:24 PM] IPN Aisyah: Sebab tu kalo org tnya nuha blajar cmne sy susah nk jawab sebab takde cara tetap
[10/31, 4:24 PM] IPN Aisyah: Mmg ikut rentak die
[10/31, 4:28 PM] IPN Kak Tshie:  bagusnya semua. Semangat dan penuh ilmu.semua dah boleh jadi wakil jurucakap IPN dah ni..😅

Angan2 saya..anak2 dah besa nanti..kita boleh buat tour round Malaysia..bg seminar percuma.  Cewah  ..sbnrnya sambil jalan2 makan angin..hihi. insyaAllah.

Tak mustahil.  segala bermula dgn impian
[10/31, 4:29 PM] IPN Aisyah: Rasenya kalo sy senaraikan sume gaya sy time ajar nuha silap2 hihi smpi beratus ape..
Sebab mmg pelik2 sket. Selain kaedah biase ni.
Ni antara kaedah len la ajar flashcard dulu. Nuha nk nyusu kepala bawah kaki atas n nk sy ajar flashcard time die bf terbalik tu
[10/31, 4:29 PM] IPN Aisyah: Die mmg suke posing power2 time bf ni.
[10/31, 4:29 PM] IPN Aisyah: Ade yg sy berlakon ajar suami flashcard n nuha nk ikut
[10/31, 4:30 PM] IPN Aisyah: Ade yg sy jadi anak murid, nuha jadi cikgu
[10/31, 4:30 PM] IPN Aisyah: Ade yg bear panda nuha jadi anak murid n nuha ajar bear
[10/31, 4:30 PM] IPN Aisyah: Kadang2 die siap tonyoh lagi panda tu kt poster flash card nk ajar panda
[10/31, 4:31 PM] IPN Aisyah: Bile dah masuk buku baru beradab dah nuha
[10/31, 4:32 PM] IPN Aisyah: Die dh paham buku kene duduk, pakai tudung, n takde toys
[10/31, 4:32 PM] IPN Aisyah: N kene cium buku dll

[10/31, 4:42 PM] IPN Aisyah: Pastu sy bace blog aidil rajiah
[10/31, 4:42 PM] IPN Aisyah: Die refer pakar kanak2
[10/31, 4:42 PM] IPN Aisyah: Die ckp rupenya budak2 senang absorb kalo ajar time tgh aktif
[10/31, 4:43 PM] IPN Aisyah: Tgh diorg syok main tu lagi power diorg serap
[10/31, 4:43 PM] IPN Aisyah: So sebab tu penting nk bg die hepi n main2 tu
[10/31, 5:09 PM] IPN Yulia: Haa begitulah kalau ajar anak2.

Mmg sy setuju nak ajar anak perlu ikut rentak dia.

Hari2 lain stailnya.

Alhamdulillah.  Bila kita sndiri yg ajar mmg faham dan dpt tngok sndiri cara mrk.

No comments:

Post a Comment

Ulasan Pembaca