Sunday, November 9, 2014

Jangan Sabotaj Diri

[6:57am, 16/09/2014] K.tshie IPN: InsyaAllah Rodhi..
Tiada siapa boleh halang impian kita melainkan pemikiran kita sendiri.
[7:16am, 16/09/2014] Farah IPN: Tshie..

Musuh utama adalah diri kite sendiri 
[7:21am, 16/09/2014] 'Aisyah: Ubah diri, jgn sabotaj diri, jgn pndang rendah pada diri
[7:22am, 16/09/2014] 'Aisyah: Percaya pada diri..bile kite mula sabotaj diri ckp yg "kite sibuk, kite tak boleh, kite ni lemah itu ini," minda kite bace n copy dlm memori, stem cell dan kite dan bunuh keyakinan n impian kejayaan kite sebelum org lain membunuhnya
[7:23am, 16/09/2014] 'Aisyah: Biar org yg takpe kt kite yg penting kite jangan mengata negatif pasal diri kite sendiri. Kdg2 kite tak sedar sbnrnye kite sendiri yg selalu sabotaj diri
[7:29am, 16/09/2014] 'Aisyah: Raikan diri, sayang diri. Mcm kalo terlepas n kelam kabut tu, pujuk diri n hati jgn bg down, sy penah kn ckp mcm "aisyah, takpe ko masih blajar..yg pntg ko berubah bla2 hehe"

Bile sy ok je ikut schedule baik smooth sume ckp, tahniah syah..ko berjaya..truskan. Kan dah ckp dah ko mmg boleh..pasni nk ko kuat ye"

Sy ckp ngan diri sendiri..blajar pujuk diri, ucap tahniah kt diri. Mmg pelik sket tp okla takat ni sy tak terlalu terbuai sgt ngan emosi negatif n cepat bangkit bile down. Yelah kn sape lg nk pandang tinggi bg keyakianan kalo bukan kite snediri pd kite. Kasihan badan kita, jgn pandang rendah pd kemampuan badan kite..cian hehe.

Jugak yakin dgn ciptaan Allah. Mcm Allah yg buat tgn kite ni, so yakin mesti kite sempat buat keje pakai tgn yg Allah bg ni, pasal tgn die cipta ni hebat. Manusia pun tak mampu cipta blk kn. doa mintak Allah bantu jgk
[7:31am, 16/09/2014] 'Aisyah: Kak farah, sy pun kadang terlepas jgk ckp negatif. Kite saling mengingatkan ok!! Dao penah pesan, sgt bahaya rupaya sabotaj diri means pndang rendah pd diri sendiri dgn ckp negatif kt diri. Die kate tu mmg virus awal yg bunuh impian kite
[7:32am, 16/09/2014] 'Aisyah: So kite kene blajar hargai diri, didik diri. Mcm kite didik anak kn mcm kak maz ajar nk built confident die dll. Mcm tu gak ngan diri kite. Kdg kite terlupa diri kite pun perlu kasih sayang dr tuannya ni baru die sohat nk bekerja utk kite..means tangan kite tu kalo puji slalu baru die tangkas sket utk kite
[7:34am, 16/09/2014] 'Aisyah: Belajar beri kasih sayang pada diri sendiri ( means selepas Allah n rasul) n bile diri kite cukup kasih syg barulah kite akan sebarkan kasih syg pada suami, anak dll.
[8:00am, 16/09/2014] K.tshie IPN: Kita boleh!!.

Belajar ilmu..and proof it.. jgn sabotaj diri

Nak share ni..masa sesi hot sit- perkongsian inspirasi (MMM dao hari tu) .ada 13 org yg berjaya diorg panggil

Igt ayam hijrah yg adah sebut tu?Ustazah Hajar owner nya. Org kedah. Dia cikgu Kafa je. Masa mula2 kelas dr azizan dia pernah bangun dan tanya.. saya ni cikgu kafa je..boleh ke nak jadi usahawan berjaya? Dr azizan jawab jawapan yg aisyah share tu la.. tiada siapa boleh halang impian kita melainkan diri kita sendiri

Masa tu dok pk..dia xde anak kecik kot. Nak jd cite lps sesi dia ckp atas pentas..dia mintak turun awal.. mayb kejar flight kot..sy teka je la.

Pastu sy keluar g toilet jap nampak dia kat luar hall..dgn anak kecik x sampai setahun. Comel sgt dan asyik ketawa je.. lps g toilet..sy sggah kat dia..ramai juga dtg tegur dia. Dia kata saya dpt dua anak sepjg ikuti kursus Dr azizan. Maknanya ada dua anak kecik!

Anak yg dua kecik ni mmg lagu ni..(bahasa kedah..mcm ni..)..renyih saja (sengih je)..happy.  kalau dok dukung tu..mmg dok sebut, jutawan ummi ni, dermawan ummi, anak soleh ummi,.. sebut hak baik2. .alahai. .sukanya sy dgr. Sy dokong anak dia.. siap menguap budak tu.. tp muka ceria dan sengih. Ye la dah kol 11 mlm lebih.. mmg anak kecil akan tgk muka ibu dia kan. . Ibu yg gembira akan reflect anak yg gembira..

Anak2 yg dah besaq sikit depa tak lagu ni..muka masam selalu. Hihi..

Bezanya bila minda kita positive kan diri. Tunjukkan di wajah. Persekitaran turut bawa aura positive kita.

Yg saya lagi kagum masa dia buat bisnes ayam hijrah dia ni...dia dah kaya pun. .dia buat bisnes mcm2. . Tp bisnes ayam ni atas dasar nak bantu masyarakat setempat..sbb dia tgk sendiri ..p survey proses sembelih ayam yg meragukan.. dia beli drp org tu 30k. Murah dia kata. Tp kira duit modal nak urus bisnes 200k awal2 lebur sbb org yg buat kerja tu x amanah..tp 200k tu bukan duit sy..ha..tu kena belajaq dgn dao lagu mana.. saya belajaq buat agreement semua..

Kalau ikut nak tinggal dah bisnes ayam ni. Dah la busuk..tp org berjaya . Dia habiskan apa2 yg dia mulakan! ..fikir utk ummah..dia buat jugak! Semlm dgr iklan ayam hijrah di IKIM. Siap org arab saudi, turki..cari nak beli ayam dia.. dasyat.. kuasa ilmu dan pemikiran positive!  Nothing impossible
[10:46am, 16/09/2014] 'Aisyah: Waktu sy pegi semianr dao yg malam 3 jam. Seminar free kt kepala batas tu. Hajar hijrah sharing gak..ni sy taip ape yg masih sy ingt die ckp
[10:52am, 16/09/2014] 'Aisyah: Bayangkan sorang perempuan yg pakai baju kurung, tudung labuh besar, dan loghat kedah pekat.

Hajar : assalamualaikum wrh wbh alhamdulillah.. (Die cite sket pasal diri.)

Tulah saya dulu mcm hgpa semua, dok mai seminar dr. Dok blakang dengaq dato ckp apa tak tau..pasai sy ni org kg ja..mana blajaq tinggi.. Tp sy dok tertanya gak mcm trigin gak. Tu yg sy pi imkk tu.. Pastu dr ajar la pasai alpha, programing minda pasai reset mindset tu..
[10:57am, 16/09/2014] 'Aisyah: Memang sy rasa mcm dilahirkan semula. Sy sampai jatuh cinta la kat dr..

Dr Azizan : aii mane boleh jatuh cinta kat saya..kat ayam bole la

Hajar : eh silap, maksud sy saya jatuh cinta la kt ilmu dr. Sy ikut ja apa dr ckp ape tu yg dr ajaq sy tu la.

Tula dr, jatuh cinta ngan ayam tu lama dh..

So die pun sharing ape yg dr ajar suh die buat mcm selain reset minda tu, sedekah, nk bantu org dll. Sekarang bisnes die dah 200ribu sale n bukak kilang. Dr seorang cikgu kafa biase.

Lepas die turun, dao ckp : awal2 die decide nk bela ayam n bisnes ayam, berapa ramai org perlekeh die, pompuan kan, tetibe nak jual ayam. Tp yg mcm die ckp tu biarkan je org yg ptg kite tak sabotaj diri kitesaya tak reti tulis cam kak tishie.tapi memori hajar atas stage tu melekat lg kat otak sy ni.

Mmg awesome!! Very low profile
[12:52pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: mmg dia the best speaker mlm tu syah.. sebab dia jujur.  Loghat kedah dan gaya selamba dia jadi kelaka.. Dia ending sharing dia dgn nyanyi nasyid lagi . sempoi betui ustazah ni..hihi

Honestly sy nangis dgr dia nyanyi lagu sunnah berjuang (nada murni).. di sambung oleh dato roslan.. gamat dewan mlm tu.. sy mmg nangis2 sambil tepuk tgn sbb mmg tahu nasyid tu..

Sampai ke hati maksud dia..bukan mudah nak berjaya..

Mmg sunnah org berjuang
Mengembara dan berkelana...( start lagu dia..)

Hajar bgtau juga mula2 dia segan nak mai dao pggil minta sharing..
Sbb nya mula2 dulu dia suka buruk sangka..apa buat program mahai2 ni.. depa nak amik duit org la ni .. first kursus dao dia p..ada la beberapa org bangun n sharing ckp tq kat dao la apa la..

Balik2 dia bgtau suami dia..depa ni kena bayaq apa ckp lagu tu..mcm x caya la kira  ..siap dok kira.sorg dpt rm50..ada berapa org..bulih sgt dia bayaq. ..haha.

Kami mmg byk ketawa dgr sharing ikhlas dia.

Last2 nangis..mmg touching la
[12:57pm, 16/09/2014] ام الحفظ@ سيتي راضيه: MasyaaAllah subhanallah.. Jazakillahukhoiran kathira k.tshie, farah, aisyah dll  xmampu untk bkate2 dah ni.. Sy perlu lbeh byk lg bdoa dtmbh usaha dn pling ptg minda +ve biiznillah
[1:00pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Rodhi kene pegi rodhi seminar die baru dpt aura..pegi yg seminar free pun ok utk awal2 ni
[1:02pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: Tahu.. nak Faham..dan Alami
[1:04pm, 16/09/2014] K.tshie IPN: Ye. .kami hanya boleh bagi Tahu.. dan explain utk Faham..tapi mmg kena Alami sendiri jika nak rasakan pengalaman dan sedut ilmu2nya. Tak ternilai.. Priceless..
[1:34pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Mmg sgt priceless.. Tak sama org yg dengar org cite dgn org yg sendiri feel jumpa n dapat aura, ilmu n dikelilingi feel org positif tu.
[1:35pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Rodhi nnti pegi la rodhie..rase feel jumpe depan mata org positif ni mmg kite rase kuat n bina balik semangat kite
[1:35pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Maksud sy nnti seminar free dao 3 jam tu hehe. Nnti ade sy kongsi lagi. Haritu dh lepas yg klinik usahawan tu
[1:38pm, 16/09/2014] 'Aisyah: Macam imkk yg dao suruh kite ucap terima kasih kt tgn, kaki, anggota badan len..ingt balik jasa anggota bdn kite.
Actually sebab tu otak kite positif n mind kite kene sentiasa hepikan anggota badan kita. Sebab kite sendiri khalifah dlm diri kita. Tu yg dao ckp.. Toksah dok ckp jauh2 kite khalifah yg besar2, kalo kite tak mampu jadi khalifah or bos yg baik utk diri kite. Bos kite hati kite lah. N pekerja kite mcm tgn, kaki, mulut..diorg ni pun makhluk Allah kan
[1:39pm, 16/09/2014] 'Aisyah: So tu yg kite kene hargai depa. Elak sabotaj diri n bg keyakinan kt anggota badan kite sebab mcm pekerja kalo bos asyik marah je mesti bad mood nk wat keje kan hehe. Mcm tu jgk la badan kite pun

No comments:

Post a Comment

Ulasan Pembaca